STUDIU. Persoanele cu hipercolesterolemie familială prezintă risc crescut de infarct miocardic acut asociat COVID-19

  • HipercolesterolemieBolile cardiovasculare (BCV), hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă sunt asociate cu rate mai mari de morbiditate și mortalitate în urma COVID-19. Cu toate acestea, mai puține persoane s-au prezentat în spitale cu infarct miocardic acut (IMA) în timpul pandemiei, iar o posibilă explicație ar fi teama de prezentare în serviciile de urgență din cauza riscului de infectare. În timp ce studiile anterioare au oferit dovezi care indicau faptul că persoanele cu hipercolesterolemie familială care contractează COVID-19 au o probabilitate mai redusă de vindecare, acest studiu al FH Foundation este primul efectuat pe date din viața reală care demonstrează rate mai mari de IMA în rândul acestor pacienți.

Pentru a înțelege mai bine impactul COVID-19 asupra ratelor de IMA la persoanele cu boală cardiovasculară aterosclerotică preexistentă (ASCVD), hipercolesterolemie familială (HF) sau ambele, FH Foundation, cu ajutorul Symphony Health, au efectuat o analiză asupra bazei de date privind îngrijirile medicale a FH Foundation, conținând date diagnostice, de laborator, procedurale și de prescripție.

abonare

Rezultatele arată că ratele IMA și rata de incidență anuală (Annualized Incidence Density Rates – AIDR) au fost semnificativ crescute la cei diagnosticați cu COVID-19, în comparație cu persoanele care nu au contractat COVID-19, în toate cele șase grupuri, inclusiv în cel mai numeros dintre grupuri, compus din persoane fără ASCVD și fără HF.

În cadrul grupurilor cu un diagnostic COVID-19, s-a constatat că ratele de IMA au fost mai mari în prezența HF diagnosticat, HF probabil și ASCVD. În plus, pacienții cu antecedente de ASCVD și diagnosticați cu COVID-19 au avut o rată semnificativ mai mare de IMA în comparație cu populația cu COVID-19, dar fără ASCVD sau HF.

„Cele mai mari rate de IM au fost înregistrate la persoanele infectate COVID-19, cu boală cardiovasculară preexistentă și care au fost identificate de modelul AI, FIND FH, ca având HF probabilă. Speculăm că, deoarece acești indivizi nu au primit încă un diagnostic de HF, este posibil să nu primească un tratament adecvat pentru scăderea lipidică, fiind supuși unui risc semnificativ mai mare. Acest studiu este un apel la acțiune pentru diagnosticarea persoanelor cu această afecțiune genetică fatală, care se ascund la vedere în sistemul nostru de sănătate, și luarea unor precauții speciale legate de infecția COVID-19. HF este o oportunitate neexploatată pentru prevenirea bolilor de inimă”, a declarat dr. Mary McGowan, autor al studiului și ofițer medical șef al FH Foundation.

Rezultatele indică faptul că persoanele cu ASCVD și HF prezintă un risc foarte mare de IMA dacă se infectează cu SARS-CoV-2 și dezvoltă boala. Mai mult, conform FH Foundation, rezultatele subliniază nevoia urgentă ca persoanele cu ASCVD și HF cunoscut să fie vaccinate împotriva COVID-19. De asemenea, sunt necesare eforturi mai mari pentru identificarea și diagnosticarea persoanelor cu HF.

Hipercolesterolemie de cauză genetică
Sursa foto – FH Foundation

Detalii despre studiu

Perioada de verificare a fost Mai 2012 – 30 iunie 2020. Datele a peste 55 de milioane de persoane au fost analizate. Acestea au fost anonimizate și împărțite în 6 grupuri, în funcție de comorbidități: diagnostic ASCVD, diagnostic HF, suspiciune HF, HF + ASCVD diagnosticate, suspiciune de HF + ASCVD, fără ASCVD sau HF.

Identificarea celor care au avut Covid-19 s-a făcut pe baza codului U07.1 din standardul ICD-10. Pentru persoanele cu un diagnostic COVID-19, zilele de risc din studiu au început să se numere cu 14 zile înainte de prima dată a codificării U07.1, reflectând îndrumările CDC cu privire la timpul mediu dintre expunere și diagnostic. Pentru persoanele fără diagnostic COVID-19, zilele de risc din studiu au început să se numere la 1 martie 2020.

Citește și: