STUDIU. Administrarea de progesteron la femeile cu risc de naștere prematură din cauza colului uterin scurt, mai eficientă decât cerclajul cervical

  • Prevenție



Într-un studiu publicat în BMJ, condus în cadrul Centrului Medical al Universității din Amsterdam, s-a ajuns la concluzia că la femeile gravide cu un col uterin scurt, cu o lungime de 25 mm sau mai puțin, tratamentul cu progesteron intravaginal poate reduce riscul de naștere prematură. Nașterea prematură este cel mai mare factor de risc la nivel global pentru mortalitate, morbiditate și sechele neurologice neonatale, pe lângă sarcinile multiple și istoricul de naștere prematură. 50-70% din cazurile de mortalitate perinatală sunt atribuite nașterii premature, riscul crescând cu cât aceasta survine la o vârstă gestațională mai mică.

Acest studiu subliniază importanța măsurării lungimii colului uterin în timpul ecografiei de 20 de săptămâni și informarea femeilor cu un col uterin mai scurt de 25 mm despre posibilitatea tratamentului cu progesteron.

abonare

În prezent, pentru a preveni și a reduce rata nașterilor precoce, se folosesc atât montarea unui pesar (dispozitiv medical din silicon de formă circulară, ce susține greutatea uterului) la nivelul colului uterin, cât și aplicarea intravaginală a progesteronului, în special în cazul femeilor cu o lungime redusă a colului uterin. Studiul a avut ca obiectiv compararea eficacității dintre cerclajul colului uterin și administrarea de progesteron în prevenirea problemelor perinatale și a nașterii premature la femeile însărcinate cu un singur copil, fără nașteri precoce spontane la mai puțin de 34 de săptămâni în antecedente și la care lungimea colului uterin măsurată prin ecografie transvaginală la 20 de săptămâni este de 35 mm sau mai puțin.

Rezultatele nu au arătat diferențe mari între folosirea progesteronului intravaginal și a cerclajului la femeile cu o lungime a colului cuprinsă între 25 și 35 de mm, însă la femeile cu un col sub 25 mm, progesteronul a fost superior pesarului de cerclaj. Nașterea s-a declanșat prematur la 16% din femeile din grupul celor cărora li s-a montat pesarul, comparativ cu 4% în grupul femeilor cărora li s-a administrat progesteron.
Tratamentul cu progesteron a fost asociat de asemenea cu un risc de două ori mai scăzut de complicații perinatale, cum ar fi afectări pulmonare cronice, avort sau moartea prematură a nou-născutului.

”Este o îmbunătățire importantă care poate contribui la reducerea nașterilor premature și a complicațiilor asociate, cum ar fi un risc crescut de mortalitate a nou-născutului și probleme de sănătate pe termen lung ale copilului. Pe baza studiului, recomandăm măsurarea lungimii colului uterin la toate femeile gravide în timpul controlului ecografic de la 20 de săptămâni. Femeile cu un col uterin mai mic de 25 mm ar trebui informate despre posibilitatea tratamentului cu progesteron”, a declarat autoarea studiului Eva Pajkrt, profesor de obstetrică la Amsterdam UMC într-un articol publicat în Inside Precision Medicine.

gravida-nastere-prematura-progesteron
Image by jcomp on Freepik

Majoritatea femeilor au o lungime a colului cervical de 35 mm sau mai mult, rata globală a nașterilor premature fiind de 6% la mai puțin de 37 de săptămâni. Acest risc este aproape dublu la femeile cu un col uterin cuprins între 25-35 mm, cu o valoare de 13.8%, respectiv de 34.2% la femeile cu lungimea colului sub 25 mm.

În studiu au fost incluse 635 de femei cu gestație unică, vârsta gestațională cuprinsă între 18 și 22 de săptămâni și o lungime a cervixului între 20-35 mm. Acestea au primit aleatoriu progesteron intravaginal (200 mg) sau li s-a montat un pesar de cerclaj. Progesteronul a fost administrat zilnic fie până la 36 de săptămâni de sarcină, fie până la ruperea membranelor sau până la nașterea prematură.

Nu au existat diferențe foarte mari între grupul femeilor cu o lungime a cervixului de 35 mm sau mai puțin care primeau progesteron și cele cărora li s-a montat un pesar, însă diferențele au fost în favoarea celor care au primit progesteron dacă aveau o lungime a colului uterin sub 25 mm, în special în nașterea prematură la mai puțin de 28 de săptămâni.

Citește și: