STUDIU. Rate de supraviețuire superioare pentru pacienții cu infarct miocardic direcționați de la început într-un centru de specialitate

  • Health literacy



Pacienții cu infarct miocardic (IM) direcționați și internați de la început în centrele de specialitate au o rată de supraviețuire mai ridicată față de cei transferați din alte centre. După 3 ani de la episodul coronarian acut, rata de deces a pacienților internați direct este semnificativ mai mică (17,4% față de 18,7%). Datele provin dintr-un studiu observațional prezentat în cadrul congresului Societății Europene de Cardiologie – Acute Cardiovascular Care 2019.

De asemenea, persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani nu ar trebui să ignore simptomatologia cardiacă, în special femeile care prezintă adesea simptomatologie atipică.

abonare

 „Vârsta pacienților diagnosticați cu infarct miocardic este din ce în mai mică, acest lucru fiind cauzat de stilul de viață. Media de vârstă a pacienților internați este în jur de 40 de ani, dar întâlnim și pacienți în vârstă de 30 de ani. În cazul celor aduși direct în centrele specializate, simptomatologia este mai gravă, dar totodată pacienții sunt mai în vârstă. Acest lucru sugerează faptul că de cele mai multe ori, IM nu este luat în considerare în cazul pacienţilor tineri”– Dr Krishnaraj Rathod, autorul studiului.

Sursa foto: American College of Cardiology

Studiul realizat de către London Heart Attack Group a inclus 25.315 de pacienți cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI – ST elevation myocardial infarction), dintre care 17.580 (69%) aduși direct în centre specializate pentru o intervenție coronariană percutană (PCI – Percutaneous coronary intervention) și 7.735 (31%) transferați de la alte spitale. Timpul de la apelul la serviciul de urgență și primirea în spital a fost același. Cu toate acestea, timpul scurs de la apel și PCI a fost cu 52 de minute mai lung în cazul pacienților transferați din alte centre.

„Concluzia noastră este că rata de supraviețuire ridicată a pacienților admiși direct în centrele de specialitate se datorează timpului mai mic scurs între apelul telefonic și administrarea tratamentului”- Dr Rathod.

Toți pacienții diagnosticați cu STEMI trebuie direcționați în centrele specializate PCI și să fie tratați, conform protocolului, în maxim 90 de minute de la diagnosticarea EKG.

Citește și: