STUDIU. Consumul de alimente ultraprocesate ar putea fi redus cu până la 50% prin intervenții personalizate care țintesc factorii comportamentali
Consumul de alimente ultraprocesate reprezintă aproximativ 60% din alimentația unui adult în SUA și este asociat cu diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare. Majoritatea dietelor se concentrează pe pierderea în greutate, însă nu sunt menționate în mod specific alimentele ultraprocesate, precum chipsurile și bomboanele. Alimentele ultraprocesate sunt produse ambalate industrial care conțin puține sau niciun ingredient natural.
În cadrul unui studiu publicat în ”Wiley”, au fost incluși paisprezece adulți care au participat la un program cu o durată de opt săptămâni. Aceasta a inclus sesiuni de grup săptămânale, sesiuni individuale de planificare a meselor și suport financiar. Consumul alimentar a fost evaluat prin ASA-24, un jurnal automatizat de raportare a alimentației din ultimele 24 de ore, completat la începutul și sfârșitul programului.
În cadrul programului au fost abordate strategii multiple pentru a evita caracteristicile problematice ale acestor alimente, inclusiv potențialul lor adictiv. Programul a combinat educația despre alimentele ultraprocesate cu strategii bazate pe conștientizare și acceptare pentru a gestiona dorințele, planificarea individualizată a meselor, implicarea unui membru al familiei și sprijin financiar pentru achiziționarea de alimente mai sănătoase.
În urma studiului, persoanele au redus consumul de alimente ultraprocesate cu aproape 50%, atât în ceea ce privește aportul caloric, cât și numărul de produse consumate. În plus, aportul caloric total a scăzut cu peste 600 kcal/zi, consumul de zahăr adăugat a scăzut cu 50%, cel de grăsimi saturate cu 37%, iar cel de sodiu cu 28%. Participanții au raportat, de asemenea, o scădere medie în greutate de aproximativ 3,5 kg. Cu toate acestea, nu s-a observat o creștere semnificativă a consumului de fructe și legume.

„Interesant este că participanții nu au înregistrat creșteri semnificative în consumul de fructe și legume, ceea ce sugerează că, dacă dorim să îmbunătățim aportul alimentar într-un mod mai holistic, ar trebui să încurajăm mai mult oamenii să consume aceste alimente”, a declarat Charlotte Hagerman, PhD, profesor assistant în cadrul Universității Drexel, într-un articol publicat în ”Drexel News”.
Rezultatele sugerează că reducerea consumului de alimente ultraprocesate este posibilă cu sprijin adecvat și că acest lucru poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv pierdere în greutate și îmbunătățirea stării de spirit. Persoanele implicate au relatat că astfel de intervenții sunt bine primite și pot fi extinse la populații mai mari. Echipa de cercetare intenționează să testeze intervenția pe un eșantion mai amplu și să evalueze eficacitatea componentelor individuale ale programului.
Citeste și:
- #NUTRITION24. O dietă bazată exclusiv pe alimente neprocesate nu este neapărat mai sănătoasă. Moderația este cheia
- STUDIU. Noi gene descoperite care cresc de până la 6 ori riscul de obezitate la adult, prin mecanisme neurodegenerative
- Consumul de alimente nesănătoase, chiar și pe termen scurt, are efecte de durată asupra creierului, afectând sensibilitatea la insulină