#AACR24. Cazurile de cancer la tineri sunt în creștere. Îmbătrânirea accelerată, determinată de stilul de viață, o cauză importantă

  • Health literacy



Cancerul la adulții tineri (sub 55 de ani) a devenit din ce în ce mai întâlnit la nivel global, iar înțelegerea factorilor determinanți poate fi cheia pentru o mai bună prevenție și detectare a bolii. Un nou studiu, prezentat în cadrul Conferinței Anuale a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, arată legătura dintre cancerul cu debut timpuriu și îmbatrânirea biologică prematură. Cea mai mare incidență s-a observat în cazul cancerului pulmonar. Rezultatele ar putea contribui la optimizarea strategiilor de prevenție concentrate pe încetinirea proceselor de biologice de îmbătrânire.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vârsta biologică poate fi influențată de factori precum dieta, activitatea fizică, sănătatea mentală și stresorii de mediu. Tot mai multe dovezi sugerează că generațiile mai tinere ar putea îmbătrâni mai repede decât se anticipa, probabil din cauza expunerii  timpurii la diverși factori de risc. Cu toate acestea, impactul îmbătrânirii accelerate asupra dezvoltării cancerului la vârste fragede rămâne încă neclar, a declarat Ruiyi Tian, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au calculat vârsta biologică  a 148.724 de persoane înscrise în UK Biobank, folosind 9 parametri sanguini:

abonare
  • Albumina
  • Fosfataza alcalină
  • Creatinina
  • PCR ( proteina C reactivă)
  • Glicemia
  • MCV (VEM) – volumul eritrocitar (corpuscular) mediu
  • RDW – lărgimea distribuției eritrocitare
  • Numărul de leucocite
  • Proporția de limfocite

Atunci când rezultatele au indicat o vârstă biologică superioară celei cronologice, s-a pus diagnosticul de îmbătrânire accelerată. Astfel, s-a observat că persoanele născute dupa anul 1965 au un risc cu 17% mai mare de îmbătrânire prematură comparativ cu cele născute între 1950 și 1954. De asemenea, corelând vârsta biologică și riscul de cancer, cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea prematură este asociată cu debutul timpuriu (sub 55 de ani) a multiple cancere astfel:

  • Creștere cu 42% a riscului de cancer pulmonar
  • Creștere cu 22% a riscului de cancer gastrointestinal
  • Creștere cu 36% a riscului de cancer uterin

În ceea ce privește cancerul cu debut tardiv ( peste 55 de ani), creșteri ale riscului s-au înregistrat doar pentru cancerul gastrointestinal (16%) și uterin (23%),  cancerul pulmonar neavând o majorare semnificativă a riscului.

Rezultatele studiului  sugerează nevoia de cercetări suplimentare pentru a descoperi mecanismele implicate și proporția în care factorii de mediu și de stil de viată înfluențează riscul de cancer. Încetinirea îmbătrânirii biologice ar putea deveni un obiectiv important în prevenția cancerului, iar screeningul ar trebui recomandat și persoanelor tinere.

Îmbătrânirea este influențată de o combinație de factori genetici, alegeri de stil de viață, factori de mediu și sociali, iar deși este un proces natural, înțelegerea mecanismelor sale oferă căi potențiale pentru îmbunătățirea calității vieții.

Elemente ale unui stil de viață sănătos
Image by schantalao on Freepik

Îmbătrânirea celulară sau senescența celulară se referă la declinul treptat în funcția celulară de-a lungul timpului, un aspect cheie al procesului de îmbătrânire biologică. Această deteriorare este determinată de diverși factori, inclusiv deteriorarea ADN-ului, stresul oxidativ și scurtarea telomerilor. Pe măsură ce celulele îmbătrânesc, adesea încetează să se mai dividă, dar continuă să producă factori inflamatori care afectează negativ țesuturile înconjurătoare, ceea ce este legat de numeroase boli asociate vârstei, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și tulburările neurodegenerative.

Pentru a contracara îmbătrânirea biologică, o componentă importantă este controlul factorilor care țin de stilul de viață. O alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, poate atenua inflamația și stresul oxidativ. Activitatea fizică regulată ajută la menținerea lungimii telomerelor și la reducerea stresului, iar un somn adecvat susține procesele esențiale de reparație celulară.  În plus, minimizarea expunerii la factori de mediu nocivi, cum ar fi tutunul și radiațiile ultraviolete, poate diminua deteriorarea celulară.

De asemenea, screeningul  joacă un rol crucial în detectarea și gestionarea timpurie a bolilor care ar putea accelera îmbătrânirea, subliniind importanța îngrijirii medicale preventive în menținerea vitalității celulare pe măsură ce îmbătrânim.

Citește și