STUDIU. Uleiul de cocos nu este asociat cu beneficii cardiovasculare, iar consumul zilnic crește semnificativ nivelul LDL-colesterolului

  • Cardiologie
  • PrevențieUleiul de nucă de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate, iar aceste grăsimi cresc concentrațiile de LDL-colesterol seric și riscul de boli cardiovasculare, spre deosebire de acizii grași polinesaturați. Însă, de-a lungul timpului, au fost sugerate efecte benefice asupra unor factori de risc cardiovascular, iar în anumite populații, consumul zilnic de ulei de cocos a devenit chiar un trend. Pe lângă efectele asupra concentrațiilor de lipide din sânge, a fost sugerat că uleiul de nucă de cocos atenuează inflamația, îmbunătățește homeostazia glucozei și ajută la pierderea în greutate. În 2016, 72% dintre americani au raportat într-un chestionar că uleiul de cocos este un aliment sănătos. 

În urma efectuării unei meta-analize care a inclus 16 studii, Dr. Rob M. van Dam și echipa sa au ajuns la o concluzie diferită: comparativ cu uleiul de măsline, soia sau rapiță (uleiuri de gătit de proveniență netropicală), consumul ridicat de ulei de nucă de cocos a crescut substanțial colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate mică, denumit și „colesterolul rău”). Mai exact, consumul zilnic de 3 până la 4 linguri de ulei de nucă de cocos a fost asociat cu o creștere de aproximativ 9% a nivelului LDL-colesterol.

abonare

În ciuda popularității în creștere a uleiului de nucă de cocos, datorată așa-numitelor sale beneficii pentru sănătate, rezultatele meta-analizei ridică semne de întrebare cu privire la consumul frecvent de ulei de nucă de cocos în cantități mari. Uleiul de nucă de cocos nu ar trebui privit ca fiind un „ulei sănătos” și benefic pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, iar consumul ar trebui limitat tocmai din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate. Conform autorilor meta-analizei, ghidurile recomandă reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, care constituie 90% din acest ulei. Deși consumul de ulei de nucă de cocos a crescut de asemenea și concentrațiile de colesterol HDL („colesterolul bun”), creșterea acestuia nu a fost asociată cu reducerea riscului cardiovascular, conform studiilor incluse în prezenta meta-analiză.

„Mesajul principal este că studiile științifice efectuate pe oameni nu susțin efectele benefice ale consumului de ulei de nucă de cocos asupra grăsimii corporale, inflamației, zahărului din sânge sau sănătății inimii. Astfel, nu există un motiv bun pentru a consuma ulei de nucă de cocos cu scopul de a-ți îmbunătăți sănătatea. Uleiul de nucă de cocos conține aproximativ 90% grăsimi saturate, un conținut mai ridicat decât în unt sau untură”, a declarat unul dintre autori – Prof. Dr. Rob M. van Dam, profesor de epidemiologie, prodecan al Universității Naționale din Singapore, pentru Medscape Medical News.

Ulei de nucă de cocos
„Medicii ar trebui să nu recomande consumul regulat de grăsimi animale sau uleiuri de gătit tropicale, inclusiv ulei de nucă de cocos și, în schimb, să recomande uleiuri vegetale netropicale, cum ar fi uleiul de măsline, rapiță, soia sau floarea soarelui, pentru prevenirea bolilor de inimă” – Dr. van Dam

Meta-analiza s-a concentrat pe studii care au urmărit efectul consumului de ulei de cocos asupra colesterolului total, trigliceridelor, glicemiei, grăsimii corporale sau asupra markerilor inflamatori. Cele 16 studii clinice utilizate provin din PubMed, SCOPUS, Cochrane Registry și Web of Science. Rezultatele acestei analize au fost publicate în Circulation, un jurnal al Asociației Americane a Inimii (AHA).

Pentru a se asigura de calitatea studiilor incluse în analiză, articolele au fost analizate din punct de vedere al validității datelor în conformitate cu ghidurile PRISMA. Consumul de ulei de nucă de cocos nu a afectat în mod semnificativ indicatorii glicemici, de inflamație și depozitele adipoase, în comparație cu uleiurile vegetale nontropicale.

„Medicii ar trebui să nu recomande consumul regulat de grăsimi animale sau uleiuri de gătit tropicale, inclusiv ulei de nucă de cocos și, în schimb, să recomande uleiuri vegetale netropicale, cum ar fi uleiul de măsline, rapiță, soia sau floarea soarelui, pentru prevenirea bolilor de inimă. Cu toate acestea, utilizarea limitată, din când în când, a uleiului de nucă de cocos pentru a da gust în mâncare este puțin probabil să aibă un efect nociv substanțial”, a adăugat Prof. Dr. Rob M. van Dam.

Conform Prof. van Dam, studiile care promovează beneficiile uleiului de cocos asupra sănătății se bazează pe supoziția că acizii grași cu lanț mediu (8-12 atomi de carbon) sunt de obicei absorbiți de vena portă hepatică, în loc să fie folosiți pentru a produce colesterol în organism. Cu toate acestea, un acid gras cu lanț mediu din uleiul de nucă de cocos, acidul lauric, nu este metabolizat similar altor compuși din această clasă, ci este absorbit și transportat la fel ca acizii grași cu lanț lung. Mai mult, aproximativ un sfert din grăsimile nucii de cocos sunt acizi grași saturați cu lanț lung: acid miristic și acid palmitic, iar în urma unei înțelegeri mai detaliate a compoziției de acizi grași a uleiului de nucă de cocos și a biologiei acestor acizi grași, concluziile meta-analizei încetează a mai fi surprinzătoare.

Rezultatele meta-analizei

  • Comparativ cu uleiurile netropicale, uleiul de nucă de cocos a crescut semnificativ colesterolul total, cu 14,69 mg / dL. De asemenea, uleiul de nucă de cocos a crescut colesterolul LDL cu 10,47 mg / dL și a crescut colesterolul HDL cu 4,00 mg / dL.
  • Modificarea estimată în procente a colesterolului LDL a fost de 8,6%, iar modificarea procentuală a colesterolului HDL a fost de 7,8%.
  • Uleiul de nucă de cocos nu a modificat în mod semnificativ concentrațiile de trigliceride, în comparație cu uleiurile netropicale.
  • Patru dintre studiile incluse au comparat uleiul de nucă de cocos cu uleiul de palmier, care conține aproximativ 50% grăsimi saturate. În aceste studii, uleiul de nucă de cocos a crescut semnificativ colesterolul total cu 25,57 mg / dL, LDL colesterolul cu 20,50 mg / dL și colesterolul HDL cu 2,83 mg / dL.
Tabel cu studiile incluse în meta-analiza
Sursa: The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors

Dr. Frank M. Sacks, de la Facultatea de Sănătate Publică „T.H. Chan”, din cadrul Universității Harvard din Boston, notează în articolul său despre această meta-analiză că nu există încă studii controlate pe subiecți umani care să testeze consumul de ulei de cocos. Acestea ar dura și costa prea mult, fiind nevoie de o dietă strictă pentru a observa beneficiile unui aliment izolat. El nu exclude ipoteza că uleiul de nucă de cocos ar putea fi benefic pentru sănătate, însă este sceptic cu privire la beneficiile cardiovasculare.

De ce se consideră că uleiul de nucă de cocos nu crește nivelurile LDL-c?

Un argument comun care susține beneficiile consumului de ulei de cocos este că acesta este compus din acizii grași cu lanț mediu, care sunt rapid absorbiți de vena portă hepatică și, prin urmare, joacă un rol mai important ca sursă de energie obținută prin beta-oxidare și nu sunt utilizați în sinteza colesterolului. Cu toate acestea, acidul lauric (cu 12 atomi de carbon), care constituie aproximativ jumătate dintre acizii grași totali din uleiul de cocos și este clasificat chimic ca fiind un acid cu lanț mediu, nu se comportă biologic ca un acid din clasa sa. Acidul lauric este în mare parte absorbit și transportat de chilomicroni, similar cu acizii grași cu lanț lung. În plus, aproximativ 25% din grăsimea din uleiul de cocos este alcătuită din acizi grași saturați cu lanț lung: acidul miristic (cu 14 atomi de carbon) și acidul palmitic (cu 16 atomi de carbon).

Citește și: