Noile recomandări NCCN pentru testarea ADN-ului tumoral circulant ca marker de prognostic pentru cancerul de colon, rect și carcinomul cu celule Merkel
The National Comprehensive Cancer Network (NCCN) a actualizat Ghidurile de Practică Clinică în Oncologie pentru cancerul de colon, rect și carcinomul cu celule Merkel, incluzând ADN-ul tumoral circulant (ctDNA) ca marker de prognostic și monitorizare a bolii. Aceste modificări subliniază rolul tot mai important al ctDNA în personalizarea tratamentului oncologic și în supravegherea pacienților cu risc crescut de recurență.
Conform noilor ghiduri NCCN, ctDNA este considerat un marker prognostic, dar nu și predictiv, în tratamentul adjuvant al pacienților cu cancer de colon cu boală stabilă microsatelitar și fără deficiențe de reparare a nepotrivirilor din secvențele ADN. Totuși, în prezent, nu există suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea de rutină a testelor ctDNA, în afara studiilor clinice. De asemenea, ghidurile specifică faptul că deciziile privind alegerea dozelor potrivite în tratament sau scăderea acestora nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe rezultatele ctDNA. Mai mult, în cazul pacienților cu cancer de colon în stadiul IV, monitorizarea cu ctDNA nu este recomandată.
În ceea ce privește cancerul rectal, ctDNA este recunoscut drept un marker prognostic după intervenția chirurgicală, dar, similar cu cancerul de colon, nu există suficiente dovezi care să justifice utilizarea sa de rutină în afara studiilor clinice și nu este recomandat în monitorizare pentru pacienții cu boală în stadiile II-IV.
”Aceste actualizări ale ghidurilor au fost adoptate mai rapid decât ne-am fi așteptat, având în vedere timpii obișnuiți necesari pentru includerea unor astfel de revizuiri. Integrarea testării ctDNA în ghidurile NCCN reprezintă un pas semnificativ către îngrijirea personalizată a pacienților oncologici”, a declarat Dr. Alexey Aleshin, director medical și manager general în oncologie la Natera, într-un articol publicat în OncLive.
În noile ghiduri pentru carcinomul cu celule Meckel, NCCN a inclus ctDNA ca instrument de evaluare a încărcăturii tumorale atât în formele de boală pozitive, cât și negative pentru virusul Merkel. S-a evidențiat faptul că ctDNA poate fi detectat înainte de apariția recurenței clinice și este utilizat frecvent la intervale de trei luni pentru monitorizarea pacienților.

Aceste actualizări se bazează pe un studiu prospectiv publicat în Journal of Clinical Oncology, în care a fost evaluată utilitatea ctDNA ca biomarker pentru detectarea recurenței carcinomului cu celule Merkel. Studiul multicentric, observațional, a inclus 319 pacienți, împărțiți în două grupuri: unul de descoperire (n = 167) și unul de validare (n = 152). Sensibilitatea și specificitatea testului ctDNA au fost analizate, alături de valoarea predictivă pozitivă și valoarea predictivă negativă.
Rezultatele au indicat o sensibilitate a testului de 95% și 94%, în cohortele de descoperire și respectiv de validare cu o specificitate de 90% și 86%. În plus, pacienții cu ctDNA pozitiv în timpul monitorizării au prezentat un risc semnificativ mai mare de recurență tumorală. Un rezultat pozitiv al testului ctDNA a prezis recurența clinică la un an în 69% din cazuri în grupul de descoperire și în 94% din cazuri în grupul de validare. Valoarea predictivă negativă la 135 de zile după un test negativ a fost de 94% și 93% în cele două grupuri. De asemenea, pacienții cu ctDNA detectabil la patru luni după tratament au prezentat rate mai mari de recurență tumorală la un an comparativ cu cei fără ctDNA pozitiv în acest interval.
Actualizările ghidurilor NCCN reprezintă un progres important în utilizarea ctDNA ca instrument de prognostic și monitorizare a pacienților oncologici. Deși testele ctDNA nu sunt încă recomandate pentru utilizare de rutină în afara studiilor clinice în cancerul colorectal, ele sunt recunoscute ca markeri valoroși pentru evaluarea riscului de recurență. În cazul carcinomului cu celule Merkel, testarea ctDNA poate ghida frecvența monitorizării pacienților și poate contribui la detectarea precoce a recurenței. Aceste progrese indică o tranziție către o medicină oncologică mai personalizată, bazată pe biomarkeri moleculari.
Citește și:
- Testarea pentru mutațiile genei KRAS şi MSI se asociază cu dublarea supraviețuirii pacienților cu cancer colorectal
- STUDIU. Screeningul prin biopsie lichidă reduce incidența și mortalitatea asociate cancerului colorectal, dar impactul este inferior metodelor clasice de screening
- NeXT Personal: cancerul pulmonar depistat în stadii incipiente prin testarea ADN-ului tumoral circulant