#VociCuAutoritate. Organizația Mondială a Sănătății declară PANDEMIA COVID-19. Inspectoratul pentru Situații de Urgență: cum ne protejăm pe noi și pe cei din jur de infecția cu noul coronavirus

  • Health literacy
  • Prevenție



11 MARTIE 2020.  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat infecția COVID19 pandemie, în contextul creșterii numărului de cazuri la peste 124.000 în peste 110 țări și teritorii din toată lumea și din cauza riscului crescut de continuare a răspândirii infecției la nivel global.

Conform declarației oficiale OMS, decizia de a caracteriza infecția COVID-19 drept pandemie este urmarea îngrijorării provocate de nivelurile ridicate de răspândire și severitate a infecției, precum și de gradul “alarmant de lipsă de reacție” al autorităților locale.

abonare

“Toate țările trebuie să găsească un echilibru între protejarea stării de sănătate, diminuarea impactului economic și social, și respectarea drepturilor umane. Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, este o criză care va afecta fiecare sector, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în această luptă”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Este important de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei pandemii cu un patogen necunoscut la acel moment, prin introducerea pe lista de priorități a Bolii X – un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli.

Pentru informațiile corecte și verificate, accesați stirioficiale.ro, primul website lansat de Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență.

OMS declară pandemie infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2
Conferința de presă a Organizației Mondiale a Sănătății, în care directorul organizației a declarat PANDEMIE infecția cu SARS-CoV-2.

Ce este o pandemie?

Conform, OMS, pandemia reprezintă răspândirea unei boli la nivel global. Aceasta se produce în momentul în care un virus nou, de exemplu, apare și se răspândește în toată lumea, situație în care majoritatea oamenilor nu au imunitate față de această nouă infecție. Virusurile care au provocat ultimele pandemii au originat de la virusuri animale. Ultima pandemie declarată a fost cea provocată de virusul H1N1 în 2009. Aceasta este prima pandemie provocată de un coronavirus. 

“Pandemie nu este un cuvânt pe care îl folosim ușor și lipsit de griji. Folosit nepotrivit, poate provoca frică nefondată sau concepția greșită că lupta este pierdută, provocând astfel și mai multă suferință și decese. Descrierea situației drept pandemie nu schimbă evluarea făcută de OMS asupra pericolului reprezentat de acest virus. Nu schimbă modul de acțiune al OMS și nu schimbă ceea ce țările ar trebui să facă ” — Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

RECOMANDĂRI de conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2

În acest context, Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) asupra infecției COVID-19 din România a lansat astăzi 15 recomandări privind conduita socială în vederea scăderii riscului de răspândire a infecției COVID-19. Mesajul principal adresat cetățenilor este de a se proteja și de a evita contactul direct.

    1. Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere. Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
    2. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
    3. Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
    4. Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane. Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
    5. Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane. În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
    1. Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”. În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia. În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.
      1. Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți online. Transmiterea virusurilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
      1. Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator. Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție.
    1. Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră, cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate. Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi. Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități. Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului. NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri. NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus. Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul, bărbia și gura persoanei care o poartă.
    2. Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!  Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu un număr de urgență. Doar în cazul urgențelor sunați la 112! Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!
    3. Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane. Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer). În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani. Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani. În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4% din totalul cazurilor.
    4. Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare. Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
    1. Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic. În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.
  1. Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
  2. Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse. În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.
infografic reguli igiena virusuri respiratorii coronavirus OMS
Regulile de igienă, enunțate de Organizația Mondială a Sănătății, care contribuie la limitarea răspândirii coronavirus.

Pe 8 martie, Ministerul Sănătății a anunțat noile măsuri de gestionare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile identificării a 13 cazuri. De atunci, numărul cazurilor confirmate pe teritoriul țării a crescut la 39. Astfel, măsurile s-au sporit, și vor fi respectate cel puțin până pe data de 31 martie. 

Care este situația actuală la nivel mondial?

  • Numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 este de peste 121.000 la nivel mondial;
  • 114 țări au raportat cazuri de infecție, 81 de țări nu au raportat niciun caz, iar 57 de țări au raportat mai puțin de 10 cazuri;
  • Peste 90%  din cazurile raportate provin din doar patru țări (China, Italia, Iran, Coreea de Sud);
  • Numărul cazurilor noi a scăzut semnificativ în ultimele zile în China și Coreea de Sud;
  • În ultimele 2 săptămâni, numărul cazurilor de infecție COVID-19 din afara Chinei a crescut de 13 ori iar numărul țărilor afectate s-a triplat;
  • Numărul deceselor a depășit 4.300 iar alte mii de pacienți se află spitalizate, în stare gravă;
  • În România până în acest moment au fost confirmate 39 de cazuri de infecție COVID-19.
infectie coronavirus harta globala
Astăzi, 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat infecția COVID-19 pandemie, în contextul creșterii numărului de cazuri la peste 124.000 în peste 110 țări și teritorii din toată lumea și din cauza riscului crescut de continuare a răspândirii infecției la nivel global.

În zilele și săptămânile care vor urma, ne așteptăm ca numărul cazurilor noi, al deceselor și al țărilor afectate să crească” – Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Mobilizare fără precedent pentru dezvoltarea unei terapii țintite și a unui vaccin

De la începutul anului 2020, comunitatea medicală internațională s-a mobilizat într-o manieră fără precedent în vederea dezvoltării unui tratament contra infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Structura virusului a fost identificată într-un timp record, iar mecanismele infecției au fost descifrate în mare parte. Aceștia sunt primii pași pentru a dezvolta cele mai importante măsuri de control al infecției, pe lângă prevenție și igienă – o terapie țintită antivirală și un vaccin

Cel puțin 37 de companii și grupuri academice au anunțat programe de dezvoltare a vaccinurilor COVID-19. Conform specialiștilor, deși vaccinul ar intra într-un mecanism de aprobare accelerată, în stare de urgență, și deși etapa preclinică se desfășoară într-un ritm fără precedent, acesta nu ar fi disponibil mai devreme de 3-4 ani publicului larg. Cel mai optimist scenariu este pentru vaccinul Moderna: după testarea profilului de siguranță pe subiecți sănătoși (3 luni începând din luna aprilie), vaccinul va trebui testat într-un grup și mai mare (6-8 luni). Abia după aceea, va începe producția în masă și testele pe grupuri mai mari de oameni.

Tratament potențial COVID-19 SARS-CoV-2 studii clinice în desfășurare

Tratamentul contra COVID-19 este mai aproape de a fi descoperit, datorită zecilor de studii clinice în desfășurare. Sursa foto @brgfx, @starline, @pch-vector/freepik

Este mai probabil ca medicamentul împotriva infecției să fie dezvoltat înaintea vaccinului. Conform documentului OMS care vizează moleculele prioritate în studierea COVID-19, candidatul cel mai promițător este remdesivir, care a fost dezvoltat de compania farmaceutică Gilead. Pe 26 februarie au fost demarate două studii de fază III, în cadrul cărora remdesivir va fi administrat la 1.000 de pacienți. În fazele 1 și 2 a demonstrat eficiență la pacienții infectați cu virusul Ebola. Studiul de fază 3 se va desfășura atât în spitale din China, cât și în Statele Unite. 

Citește și: