Woebot, un chatbot digital pentru combaterea depresiei postpartum, primește statutul de dispozitiv inovator din partea FDA

  • Medicina digitală



Food and Drug Administration (FDA) a catalogat Woebot (WB001), un chatbot digital, drept Breakthrough Device Designation pentru tratamentul tulburării depresive majore cu debut peripartum (TDM cu debut peripartum). WB001 este un instrument terapeutic digital, în prezent în curs de cercetare, care combină psihoterapia cognitiv-comportamentală și elemente ale psihoterapiei interpersonale, cu chatbotul companiei tehnologice Woebot Health. Chatbotul Woebot reprezintă instrumentul digital dezvoltat de compania tehnologică Woebot Health drept agent conversațional care utilizează Inteligența Artificială. Astfel, WB001 este primul device terapeutic digital care oferă asistență psihoterapeutică direct prin telefoanele pacientelor cu depresie perinatală.

„WB001 este conceput pentru a reduce semnificativ barierele din calea îngrijirii depresiei postpartum, care deseori împiedică căutarea ajutorului și comportamentele de angajare în tratament – inclusiv lipsa de timp, problemele de îngrijire a copiilor, stigma și teama de pierdere a drepturilor parentale. Suntem mândri că oferim un tratament digital scalabil, validat clinic pentru o afecțiune atât de pervazivă, gravă și care îți frânge inima”, a declarat dr. Athena Robinson, directorul clinic al Woebot Health.

Deși instrumentele psihoterapeutice digitale sunt criticate pentru lipsa inerentă de empatie umană, ce ar împiedica formarea unei alianțe terapeutice, rezultatele unui studiu recent sugerează faptul că chatbotul Woebot este capabil să formeze o relație cu pacienții cu care interacționează.

abonare

Programul oferit de Woebot Health este conceput pentru a fi administrat exclusiv pe bază de prescripție medicală drept variantă terapeutică digitală pentru abordarea simptomatologiei depresive din perioada postnatală. Programul se desfășoară pe o perioadă de opt săptămâni, prin intermediul smartphone-ului fiecărui pacient, utilizarea acestuia fiind sub supravegherea unui clinician. Tehnicile psihoterapeutice pe care se bazează WB001 vizează normalizarea și contextualizarea experienței postpartum a fiecărei femei. În mod concret, conținutul WB001 include lecții psihoeducaționale, precum și instrumente specifice celor două forme de psihoterapie, contextualizate TDM cu debut peripartum:

  • tehnicile cognitiv-comportamentale le ajută pe paciente să adopte comportamente funcționale în detrimentul celor disfuncționale prin exerciții de mindfulness și auto-îngrijire;
  • instrumentele bazate pe psihoterapia interpersonală se concentrează pe tranzițiile relaționale, analiza comunicării și dezvoltarea abilităților.

Programul Breakthrough Device Designation oferit de FDA intenționează să faciliteze accesul pacienților la tehnologii care au potențialul de a oferi un tratament sau un diagnostic mai eficient în cazul afecțiunilor debilitante sau amenințătoare de viață. Acordarea desemnării de device inovator va permite Woebot Health să interacționeze cu FDA pentru o abordare eficientă a subiectelor de interes care apar pe parcursul etapei de evaluare pre-comercializare (premarket review), să primească feedback din partea FDA și să beneficieze de o revizuire prioritară (priority review) atunci când va înainta cererea de comercializare.

Woebot
Woebot, un chatbot digital pentru combaterea depresiei postpartum, primește statutul de dispozitiv inovator din partea FDA. Sursa foto

Povara asociată depresiei perinatale

Se estimează că una din șapte femei experimentează simptomele TDM cu debut peripartum. În ciuda prevalenței crescute, precum și a riscurilor asociate acestei boli, o proporție semnificativă de femei rămân nediagnosticate și, în consecință, fără tratament.

TDM cu debut peripartum presupune apariția unui episod depresiv major, la femeile însărcinate, oricând în perioada sarcinii sau în primele patru săptămâni de la naștere (postpartum). Pacientele pot prezenta o constelație de simptome diverse, de intensitate diferită, printre care:

  • dispoziție depresivă;
  • anhedonie;
  • tulburări de apetit și somn;
  • fatigabilitate crescută;
  • sentimente de vinovăție sau devalorizare;
  • dificultăți de concentrare;
  • gânduri sau tentative autolitice;
  • plâns facil;
  • lipsa de interes sau sentimente față de nou-născut sau teama/anxietatea de a-i face rău acestuia.

Tratamentul patologiei se stabilește de medicul psihiatru în funcție de multipli factori și poate include una sau mai multe dintre următoarele variante: psihoterapie, medicație antidepresivă, schimbări ale stilului de viață. Netratarea TDM cu debut peripartum poate avea consecințe nu doar asupra stării de sănătate și a calității vieții a mamei, ci și asupra bunăstării copilului. Acesta poate fi la risc de naștere prematură, greutate scăzută la naștere, precum și deficite de dezvoltare cognitivă, emoțională și socială.

Citește și: