#AACR21. Tebentafusp scade la jumătate riscul de deces în urma melanomului uveal metastatic
Tebentafusp, o imunoterapie dintr-o nouă clasă terapeutică, conduce la o supraviețuire prelungită a pacienților cu melanom metastatic, care provine din structurile oculare uveale. Rezultatele pozitive din studiile de fază III au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale virtuale AACR 2021 – Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului.

„Melanomul uveal este rar, însă este totuși cel mai frecvent neoplasm ocular la adulți. Prognosticul este rezervat, în special în cazul formelor metastatice, iar tratamentul nu este standardizat. În această situație, beneficiul tebentafusp este clar, și apare în mod rapid la pacienții tratați. Prezintă potențialul de a schimba tratamentul standard în melanomul uveal,” a afirmat dr. Jessica Hassel, conducătorul departamentului de Dermato-oncologie din cadrul Spitalului Universitar Heidelberg din Germania.

Rezultatele studiului

În cadrul studiului de fază III IMCgp100-122, 378 de pacienți cu melanom uveal metastatic au primit drept primă linie de tratament fie tebentafusp, fie o terapie la alegerea medicului curant (imunoterapie cu pembrolizumab, ipilimumab, sau chimioterapie cu dacarbazină). În medie, pacienții au supraviețuit 21,7 luni în grupul de studiu, față de 16 luni în grupul de control. Tebentafusp a scăzut, astfel, la jumătate riscul de deces în urma melanomului uveal metastatic, față de tratamentul standard (HR 0.51, p <0.0001).

abonare
  • Rata de supraviețuire la un an a fost de 73,2% la pacienții tratați cu tebentafusp, față de 58,5% în grupul de control;
  • După 12 săptămâni de tratament, 46% dintre pacienții tratați cu tebentafusp prezentau control tumoral (remisie completă, parțială sau boală stabilă), față de 27% din pacienții tratați în mod clasic;
  • Supraviețuirea fără progresie tumorală a fost semnificativ mai mare în grupul de studiu, față de grupul de control.

Profilul de siguranță a fost promițător – reacțiile adverse întâlnite au fost ușor de tratat și suportat de către pacienți, iar întreruperea tratamentului datorită acestora a fost raportată mai frecvent în cazul tratamentelor clasice decât în cazul tebentafusp (4,5% dintre pacienți, față de 2%).

AACR 2021. Grafic probabilitate supraviețuire melanom uveal metastatic tebentafusp versus tratament clasic (inhibitori punct control sau chimioterapie)
AACR 2021. Supraviețuirea pacienților cu melanom uveal metastatic este semnificativ mai bună sub tratamentul cu tebentafusp, față de tratamentul clasic, la alegerea medicului care coordonează studiul (inhibitori ai punctelor de control sau chimioterapie). Sursa foto Immunocore

Cum acționează tebentafusp?

Tebentafusp este o moleculă antitumorală cu un mecanism inovator – face parte din clasa terapeutică ImmTAC (Immune-mobilising monoclonal TCRs against cancer). Această imunoterapie are un mecanism indirect – molecula are capacitatea de a lega o celulă, prin intermediul unei peptide derivate dintr-o proteină mai mare, cu rol de antigen (în acest caz, un antigen tumoral). Ulterior, tebentafusp semnalizează limfocitelor T existența respectivei celule și stimulează acțiunea de liză a limfocitelor T. Structura moleculei constă din două fragmente – primul este un receptor TCR, care se atașează de antigenele peptidice (moleculele TCR fiind ubicuitare în organism, cu rolul de a stimula limfocitele T), iar al doilea fragment se atașează de CD3, un receptor de suprafață al limfocitelor T. Cu alte cuvinte, “tebentafusp realizează un pasaj între celulele tumorale și cele imunitare, permițând acestora din urmă să atace tumora,” după cum a explicat dr. Hassel, în cadrul prezentării AACR.

Mecanism de acțiune imunoterapie TCR versus anticorpi monoclonali. Sursa foto Immunocore
Mecanism de acțiune imunoterapie TCR versus anticorpi monoclonali. Deoarece recunosc antigene de dimensiuni mici, care provin din proteine intracelulare, moleculele ImmTAC sunt capabile să țintească mult mai multe antigene tumorale decât clasele terapeutice care recunosc doar antigenele de suprafață. Sursa foto: Immunocore

Spre deosebire de inhibitorii punctelor de control, o clasă de imunoterapie des utilizată în oncologie, moleculele ImmTAC au capacitatea de a stimula limfocitele T în mod general, nu doar cele angajate deja în răspunsul imun antitumoral. În dezvoltarea tebentafusp, s-a ales drept țintă antigenul specific melanocitelor gp100 – o moleculă exprimată în proporție mare în melanoame, în proporție mică în melanocitele normale, și care este aproape absentă în alte celule din organism.

Tebentafusp a fost declarat de FDA, Terapie Inovatoare (Breakthrough Therapy Designation) și medicament orfan, beneficiind de evaluare accelerată (Fast Track), în vederea aprobării în Statele Unite.

Tebentafusp este eficient ca primă linie de tratament în melanomul uveal metastatic

Melanomul uveal – o formă rară de melanom

Cea mai comună localizare a melanomului este pielea – acesta provenind din celule pigmentare, numite melanocite. Acestea sunt prezente într-o proporție ridicată și în ochi, în special în uvee, tunica vasculară și pigmentară a ochiului, formată din iris, corp ciliar și coroidă. Melanomul se poate dezvolta din oricare dintre aceste trei structuri, și poate conduce la afectarea vederii, durere, sensibilitate la lumină sau restrângerea câmpului vizual – deși cel mai frecvent este asimptomatic. Forma uveală este rară, reprezentând 3-5% din totalul cazurilor de melanom.

Citește și: