STUDIU. Administrarea medicamentelor la nivelul creierului printr-o metoda inovatoare: modificarea genetică a Toxoplasmei gondii

  • Biotehnologie



Administrarea medicamentelor la nivel cerebral a fost raportată cu succes în cadrul unui nou studiu pe animale de laborator printr-o metodă inovatoare: modificarea parazitului unicelular Toxoplasma gondii (T. gondii) prin bioinginerie pentru a sinteziza molecula terapeutică odată ce se stabileşte la nivelul sistemului nervos central. Rezultatele au fost publicate în Nature Microbiology.

Disponibilitatea medicamentelor la nivel cerebral post administrare sistemică este limitată de necesitatea traversării barierei hemato-encefalice, înalt selective. Moleculele mari, spre exemplu de tip proteic, nu pot fi livrate sistemic în prezent astfel încât să ajungă la nivelul sistemului nervos central şi, totodată, să nu fie recunoscute şi îndepărtate de sistemul imun.

abonare

Toxoplasma gondii este foarte eficientă în parazitarea oamenilor, o treime din populația globală fiind infectată la un moment dat în cursul vieţii cu aceasta. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice sau apar simptome uşoare similare gripei. Infecţiile cu T. gondii sunt însă periculoase la persoanele cu imunodeficienţe şi în perioada fetală. Sistemul imun eficient nu poate îndepărta T. gondii de la nivel cerebral, astfel că parazitul rămâne la acest nivel pentru tot restul vieţii.

Capacitatea parazitului de a pătrunde în creierul uman și de a supraviețui acolo într-o stare de latență, fără a se reproduce, l-a făcut candidatul perfect pentru noua abordare de livrare a moleculelor terapeutice la nivel cerebral. 

În cadrul noului studiu au fost utilizate animale transgenice care au fost injectate cu paraziți modificați pentru a produce și a secreta proteine terapeutice, obţinute prin fuziuni genice, prin ajustarea sistemelor de secreţie proprii T. gondii. S-a demonstrat apoi pe culturi de celule, organoizi cerebrali și in vivoproteinele au fost livrate în zona țintită și au rămas active în nucleii neuronilor. Detecţia proteinelor terapeutice livrate cu succes la nivel cerebral a inclus tehnici de imagistică, metode fluorescente, teste pull-down, secvenţiere ARN unicelulară.

Citeşte şi: