Living therapeutics: un nou tip de tratament pentru acnee bazat pe bacterii cutanate modificate prin bioinginerie – primele rezultate pozitive

  • Biotehnologie
  • Medicina personalizatăMicrobiomul cutanat facial poate fi modificat cu succes pentru a trata acneea, conform unui studiu publicat în Nature Biotechnology. Cutibacterium acnes a fost modificată cu succes astfel încât să secrete proteina care reduce nivelul cutanat de sebum. Scăderea producţiei de sebum reprezintă o metodă de bază în terapia acneei. Profilul de siguranță al acestei bacterii de tip sintetic permite utilizarea sa in vivo.

Bacteria Cutibacterium acnes a fost modificată astfel încât să producă proteina NGAL (neutrophil gelatinase-associated lipocalin), care reprezintă un mediator al isotretinoinului, utilizat împotriva acneei. Mecanismul de acţiune constă în distrucţia celulelor care secretă sebumul.

abonare

Metoda inovatoare dezvoltată constituie o terapie topică de tip țintit, care utilizează elemente prezente în mod natural pe piele şi poate fi adaptată pentru diverse aplicații. Aceste rezultate semnifică un pas important către a realiza terapia personalizată și țintită a afecțiunilor cutanate, iar iniţiativa de cercetare va fi continuată cu  proiectul european SkinDev, care are drept scop dezvoltarea unor bacterii sintetice Cutibacterium acnes care pot fi utilizate pentru tratamentul dermatitei atopice.

Microorganismele pot fi echipate cu programe sintetice genetice, astfel încât să producă molecule terapeutice țintite. Cutibacterium acnes este cea mai frecventa bacterie comensală cutanată, motiv pentru care reprezintă un potențial ridicat pentru a fi utilizată cu scopul tratamentului afecţiunilor tegumentare.

Anterior, nu au putut fi dezvoltate metode eficiente de a utiliza Cutibacterium acnes pentru a produce proteine, fiind prezente limitări la introducerea intracelulară a materialului genetic de interes şi inducţia expresiei genice. În cadrul noului studiu, au fost depășite aceste bariere, a fost ameliorată preluarea intracelulară a ADN-ului, precum şi stabilitatea și expresia genică.

Citeşte şi: