#AHA18. Derivat de omega-3 eficient în prevenția secundară cardiovasculară la pacienți cu hipertrigliceridemie

  • CardiologiePacienții cu hipertrigliceridemie necontrolată terapeutic cu statine, la care a fost administrat icosapent-etil, au înregistrat scăderi ale evenimentelor cardiovasculare, conform rezultatelor studiului REDUCE-IT prezentat în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an.

Față de grupul placebo, în grupul cu administrare a 2 g icosapent-etil de două ori pe zi:

abonare
  • Riscul evenimentelor cardiovasculare majore a scăzut cu 25%;
  • Riscul infarctului miocardic acut a scăzut cu 31%;
  • Riscul accidentelor vasculare cerebrale a scăzut cu 28%;
  • Rata deceselor de cauză cardiovasculară a scăzut cu 20%.
Curba evenimentelor cardiovasculare majore (deces, infarct miocardic, accident vascular cerebral, revascularizare coronară sau angină instabilă); comparație tratament (albastru) vs. placebo (roșu). Sursă American Heart Association.

Studiul REDUCE-IT, multicentric, randomizat, dublu-orb, a inclus 8.179 pacienți cu factori de risc cardiovascular (diabet) sau boală cardiacă cardiovasculară, sub tratament statinic, cu valori a jeun a trigliceridelor cuprinse între 135-499 mg/dl și LDL colesterol între 41-100 mg/dl. Aceștia au fost randomizați, în raport 1:1, fie în grupul de tratament cu 2g icosapent-etil de două ori pe zi, fie în grupul placebo. Perioada medie de urmărire a studiului a fost de 4,9 ani.

esc18-heart-source-maria-feature-good-ratio
Dislipidemia aduce riscuri importante în domeniul cardiovascular, deoarece se asociază cu apariția aterosclerozei și evoluția către sindrom coronarian acut sau alte evenimente ischemice în organism

Icosapent-etil este un derivat de omega-3 folosit pentru reducerea trigliceridelor serice atunci când valorile depășesc 500 mg/dl. A fost asociat în studii și cu alte efecte adiționale, precum cele antiinflamatorii și de stabilizare a membranei, care ar putea putea contribui la scăderea riscului cardiovascular.

Citește și: