STUDIU. Speranța de viață a pacienților cu cancere pediatrice a crescut semnificativ în ultimii 50 de ani

  • Altfel despre Cancer



Adulții supraviețuitori unui cancer diagnosticat în copilărie în anii 1990 au speranță de viață mai mare decât cei diagnosticați în anii 1970 datorită progresului înregistrat în multiple arii terapeutice. 

supravietuire cancer pediatric infografic who

Se estimează că până în acest an, populația reprezentată de supraviețuitorii cancerului pediatric a crescut la peste 500.000 . Peste 80% din copiii cu cancer supraviețuiesc la 5 ani de la diagnosticare. Cu toate acestea, pe termen lung, aceștia prezintă risc crescut de morbiditate și mortalitate precoce din cauza efectelor adverse ale tratamentelor oncologice. Până la 1 din 3 supraviețuitori raportează dezvoltarea unei afecțiuni severe sau amenințătoare de viață la 20 de ani de la diagnosticare.

abonare

Protocoalele terapeutice actuale se bazează pe ideea de stratificare a riscului astfel încât pacienții cu risc scăzut de eșec terapeutic sau recurență să beneficieze de un tratament mai puțin intens, limitând dozele și ariile iradiate, precum și expunerea la chimioterapice ori de câte ori este posibil. Se așteaptă ca abordările terapeutice noi să crească speranța de viață după tratamentele oncologice. Însă până în acest moment nu au fost raportate date despre speranța de viață a adulților supraviețuitori cancerelor pediatrice.

Acest studiu subliniază atât succesul eforturilor de reducere e efectelor adverse pe termen lung ale tratamentului oncologic, precum și provocările care rămân pentru a îmbunătăți supraviețuirea copiilor diagnosticați cu cancer. Supraviețuitorii continuă sa aibă risc de scădere a duratei de viață”, a afirmat cercătătorul principal al studiului, Dr. Jennifer M. Yeh, Boston Children’s Hospital.

Un studiu precedent a estimat că speranța de viață a supraviețuitorilor diagnosticați cu cancer pediatric între anii 1970-1986 este redusă cu până la 28%.

diagnostic cancer pediatric infografic who

Un studiu recent a creat un model de microsimulare a riscului de deces utilizând date din Childhood Cancer Survivor Study pentru a estima proiecțiile supraviețuirii pe termen lung a copiilor și adolescenților care au supraviețuit cancerului diagnosticat în perioada 1970-1999. Modelul de simulare s-a bazat pe:

  • recurența tardivă,
  • efectele adverse pe termen lung ale tratamentului (cancere ulterioare, evenimente cardiovasculare, afecțiuni pulmonare, etc),
  • ratele de mortalitate din SUA.

Speranța de viață condiționată (numărul anilor supraviețuiți după 5 ani de la diagnosticarea cancerului) a crescut de la 48,5 ani în cazul celor diagnosticați în anii 1970, la 53,7 ani pentru cei diagnosticați în 1980, respectiv 57,1 ani în 1990. Acestea reprezintă creșteri semnificative.

În aceste 3 decenii, diferența în speranța de viață a supraviețuitorilor comparativ cu populația generală a scăzut de la 16,5 ani (25%) în 1970, la 12,3 ani (19%) în 1980, respectiv la 9,2 ani (14%) în 1990.

În perioada 1970-1990, proporția pacienților tratați numai prin chimioterapie a crescut de la 18% la 54% iar diferența în speranța de viață a scăzut de la 11 ani la 6 ani. Îmbunătățirile nu au fost la fel importante în cazul celor tratați numai prin radioterapie (de la 21 de ani la 17,6 ani) sau prin chimioterapie combinată cu radioterapie (de la 17,9 ani la 14,8 ani). Pacienții care nu au beneficiat de treatment sau la care s-a intervenit numai chirurgical au continuat să aibă aceeași diferență în speranța de viață (5,8 ani).

Riscul de deces din alte cauze a depășit riscul mortalității legat de cancerul pediatric la vârsta de 40 de ani în rândul supraviețuitorilor care nu au primit tratament sau tratați numai chirurgical, la 50 de ani în cazul celor care au primit numai chimioterapie, respectiv la 60 de ani pentru cei tratați prin chimioradioterapie sau numai radioterapie.

studiu supravietuire cancer pediatric 1970 1990
Sursa foto: JAMA Oncology

Aderența la măsurile de reducere a riscului și la urmărirea evoluției post-terapeutice joacă un rol imporant în îmbunătățirea speranței de viață deoarece principalele cauze de mortalitate precoce sunt cancerele secundare și evenimentele cardiovasculare. Medicii de familie și oncologii care urmăresc acești supraviețuitori trebuie să discute aceste aspecte cu pacienții”, a completat Dr. Yeh, Harvard Medical School.

Este important de menționat faptul ca acest studiu a inclus date ale pacienților diagnosticați înainte de anul 2000, înainte ca terapiile biologice țintite și imunoterapiile să fie larg accesibile. Între timp s-au produs schimbări importante în practica oncologică odata cu dezvoltarea medicamentelor moleculare țintite care inhibă căile de semnalizare exprimate excesiv sau proteinele de fuziune cu rol în oncogenetică, a imunoterapiilor bazate pe anticorpi monoclonali, inhibitorii punctelor de control și a terapiilor celulare menite să stimuleze proprietățile anticanceroase ale sistemului imunitar. De asemenea, radioterapia a evoluat odată cu dezvoltarea tehnicilor conformaționale, precum radioterapia bazată pe modularea intensității și tehnicile noi, de exemplu terapia cu protoni. Se presupune că fiecare din aceste noi opțiuni terapeutice are mai puține efecte adverse pe termen lung și mai puține efecte asupra sănătății comparativ cu tratamentele din trecut. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a ne pronunța cu certitudine.

În mod interesant, statusul sănătății percepută de către pacienți nu s-a îmbunătățit în rândul celor care au supraviețuit pe termen lung unei forme de cancer pediatric și tratați în anii 1990 comparativ cu cei tratați în 1970. O explicație posibilă este creșterea supraviețuirii pacienților cu forme mai severe și tratați mai agresiv, care în trecut nu ar fi supraviețuit. Oricare ar fi motivul, acest lucru este o dovadă în plus a nevoii de progres și îmbunătățiri în managementul cancerelor pediatrice, în ciuda progreselor deja înregistrate în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea.

”Pe măsură ce oncologia avansează în era medicinei de precizie pentru a crește ratele de supraviețuire, viitorul prevenirii efectelor adverse la supraviețuitorii cancerelor pediatrice stă in progresele din aria genomicii pentru a detecta susceptibilitatea fiecărui pacient de a înregistra efecte toxice legate de tratament”, au concluzionat cercetătorii studiului. ”Deși am avansat mult de la începuturile tratamentului oncologic pediatric, munca noastră e departe de a se fi încheiat”.

cancer paediatric spirant
Sursa foto: CHOC Children’s

Citește și: