#ASCO20. Combinația dabrafenib/trametinib crește supraviețuirea fără recidivă la pacienții cu melanom în stadiul III, cu mutații BRAF V600E/K

  • Medicina personalizată



Terapia adjuvantă țintită cu dabrafenib+trametinib la pacienții cu melanom avansat, stadiul III și mutație BRAF V600E/K crește supraviețuirea fără recidivă a bolii. Peste jumătate dintre pacienții cu melanom în stadiu avansat, cu mutație BRAF, tratați cu combinația Tafinlar (dabrafenib)+ Mekinist (trametinib) erau în viață sau boala nu reapăruse după 5 ani.

Acestea sunt principalele date noi, la o analiză la 5 ani, a studiului COMBI-AD prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, ASCO 2020.

abonare

„Obiectivul clinicienilor este acela de a oferi pacienților aflați în stadiul III cea mai bună șansă pentru o supraviețuire fără recădere de boală. Rezultatele provenite din studiul COMBI-AD arată că tratamentul adjuvant cu Tafinlar + Mekinist după rezecție chirurgicală oferă pacienților șansa la o supraviețuire pe termen lung fără recădere. Rezultatele durabile pe termen lung observate la pacienții din studiul COMBI-AD evidențiază clar rolul important al terapiilor țintite în tratamentul adjuvant în oncologie”, a declarat Dr. Axel Hauschild, Profesor în Dermatologie, de la Spitalul Universitar Schleswig-Holstein, Germania.

Despre studiul COMBI-AD

COMBI-AD este un studiu prospectiv, multicentric, de fază III, dublu-orb, care a evaluat combinația terapeutică Tafinlar (dabrafenib) + Mekinist (trametinib) la pacienții cu melanom în stadiul III, cu mutație BRAF V600 fără tratament antineoplazic anterior.

asociere Mekinist (trametinib) Tafinlar (dabrafenib)
Sursa foto

Studiul a inclus 870 pacienți. Acesta reprezintă cea mai mare colecție de date și cea mai îndelungată urmărire, de 60 de luni, pentru această categorie de pacienți cu melanom stadiul III, care au primit terapie țintită cu Tafinlar + Mekinist ca tratament adjuvant, în urma intervenției chirurgicale.

Pacienții au fost împărțiți, în mod aleatoriu, în două brațe de tratament: Tafinlar (dabrafenib) + Mekinist (trametinib) versus două medicamente placebo în tratamentul melanomului după rezecție chirurgicală. Au fost incluși pacienți cu melanom rezecat complet, confirmat histologic, cu mutație BRAF V600E/K, cu risc înalt (stadiul IIIa cu metastaze în nodulii limfatici de peste 1mm, IIIb sau IIIc). Stadializarea melanomului a fost realizată conform versiunii 7 a ghidului AJCC.

Primul grup a primit tratament cu dabrafenib (150 mg, de două ori pe zi) și trametinib (2 mg, o administrare pe zi), iar ce de-al doilea grup a primit două medicamente placebo pe o durată de până la un an. Obiectivul primar a fost supraviețuirea fără recurență a bolii (RFS), iar printre obiectivele secundare se numără: supraviețuirea generală și supraviețuirea fără metastaze la distanță.

RFS (relapse free survival) a fost definită drept timpul de la randomizare până la recurența bolii (recurență locală, la distanță sau apariția unui al doilea melanom) sau deces de orice cauză. Supraviețuirea la 5 ani este un punct important și cu valoare predictivă pentru pacienții cu melanom.

„Pragul de 5 ani reprezintă un moment semnificativ pentru pacienți, atât din punct de vedere emoțional, cât și clinic. Melanomul BRAF-pozitiv recurent, o dată diseminat către alte organe, poate fi mai periculos și dificil de tratat.” – Dr. Axel Hauschild

Rezultate

Rezultatele pe termen lung au fost pozitive:

  • 52% dintre pacienții tratați cu dabrafenib/trametinib au fost în viață și nu au înregistrat recăderi ale bolii la 5 ani, în comparație cu 36% în cadrul grupului placebo – în concordanță cu ratele tipice de supraviețuire fără recădere a bolii întâlnite la pacienții cu melanom rezecat stadiul III fără tratament;
  • Tratamentul dabrafenib/trametinib a redus riscul de recurență sau deces cu 49%, în comparație cu placebo.

Acest update al rezultatelor studiului demonstrează că tratamentul cu Tafinlar (dabrafenib) împreună cu Mekinist (trametinib) în urma intervenției chirurgicale de rezecție a melanomului oferă beneficii durabile, o supraviețuire fără recădere (RFS) de lungă durată la pacienții cu melanom cu risc înalt, stadiul III, cu mutație BRAF.

Despre melanom

La nivel mondial există peste 285.000 de cazuri noi de melanom în fiecare an, incidența acestuia fiind în continuă creștere în ultimii ani. Pentru stadiile precoce tratamentul standard este reprezentat de rezecția chirurgicală, asociată cu un prognostic excelent pe termen lung, cu rate de supraviețuire la 5 ani de 98% pentru stadiul I, respectiv 90% pentru stadiul II. În ceea ce privește stadiile mai avansate ale melanomului, acestea prezintă un risc mai înalt de recurență în urma exciziei loco-regionale.

Stadializarea se face în funcție de extinderea melanomului local și la distanță. În stadiul III, melanomul este extins la nivelul ganglionilor limfatici, având un risc mare de recurență sau de metastazare după excizia chirurgicală. În general, majoritatea recăderilor melanomului în stadiul III apar la interval de timp de 5 ani.

Tratamentul personalizat, reprezentat de imunoterapii (inhibitorii punctelor de control PD-1 și CTLA-4) și medicamente care vizează calea MAP kinazei (inhibitori de BRAF, MEK sau combinații), a îmbunătățit semnificativ rezultatele la pacienții cu melanom metastatic (stadiu IV). În ceea ce privește rolul ca tratament adjuvant, în stadiile avansate de boală, studiul COMBI-AD oferă primele rezultate favorabile pe termen lung.

Despre tratamentul țintit cu Tafinlar (dabrafenib)+ Mekinist (trametinib)

Aproximativ jumătate dintre cazurile de melanom prezintă mutații ale genei BRAF, cel mai frecvent întâlnită fiind BRAFV600. În melanom și în alte tipuri de cancere, mutațiile genei BRAF determină activarea constitutivă a căilor RAS/RAF/MEK/ERK, promovând creșterea și proliferarea celulară și inhibarea apoptozei. Astfel, trametinib și dabrafenib inhibă două kinaze ale acestei căi de semnalizare, MEK și RAF, iar asocierea celor două asigură inhibarea concomitentă a căii și rezultate mai bune.

mecanism dabrafenib trametinib
Mecanismele prin care mai multe terapii țintite acționează. Sursa foto

TAFINLAR și MEKINIST sunt indicate împreună în tratamentul melanomului metastatic sau nerezecabil și care are un anumit tip de mutație a genei BRAF (V600E sau V600K).

Acestea pot fi administrate împreună ca tratament adjuvant la pacienții cu melanom, în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular (NSCLC) metastatic sau la pacienții cu carcinom tiroidian anaplazic metastatic fără răspuns la alte tratamente, de asemenea cu mutație/pozitiv pentru mutația genei BRAF V600E.

Combinația terapeutică nu este indicată la pacienții cu varianta comună a genei BRAF (wild-type BRAF – o versiune a genei care nu prezintă mutații predispozante la cancer), la pacienții care au urmat deja terapii cu inhibitori BRAF și nu au răspuns la aceștia sau la pacienții pediatrici. De asemenea, efectele adverse ale tratamentului pot fi importante, din acest motiv decizia terapeutică se va lua în context clinic, împreună cu medicul oncolog. Tratamentele sunt disponibile și în țara noastră pentru pacienții cu melanom cu mutație BRAFV600, fiind decontate de către CNAS.

Citește și: