Bătălia #COVID19 în laborator. Sanofi și GSK își unesc forțele într-o colaborare fără precedent pentru crearea unui vaccin SARS-CoV-2

  • PHARMA



Sanofi și GSK (GlaxoSmithKline), două dintre cele mai mari companii producătoare de vaccinuri, anunță că au semnat o scrisoare de intenție pentru a-și uni forțele în dezvoltarea unui vaccin cu adjuvant împotriva COVID-19, folosind tehnologiile inovatoare ale ambelor companii. Companiile intenționează să inițieze studii clinice de faza I în a doua jumătate a anului 2020 și, dacă au succes, sub rezerva unor considerente de reglementare, urmăresc să finalizeze dezvoltarea necesară pentru a face vaccinul disponibil până în a doua jumătate a anului 2021.

Vedem, astfel, încă o dovadă a modului în care pandemia COVID-19 reușește să unească lumea științifică, într-un efort comun de a combate criza mondială actuală.

abonare

Contribuția științifică a celor două companii

Sanofi va contribui cu platforma sa de ADN recombinant, pentru a produce antigenul SARS-CoV-2 corespunzător proteinei Spike a virusului (responsabilă de legarea acestuia de celula pe care o infectează). Cu ajutorul tehnologiei de ADN recombinant, a fost dezvoltat un antigen identic din punct de vedere genetic cu proteinele găsite pe suprafața virusului, iar secvența ADN care codifică acest antigen a fost combinată în ADN-ul platformei de expresie bazată pe baculovirus (un virus care infectează insecte și se aseamănă cu virusurile umane). Aceste este baza vaccinului gripal recombinant produs de Sanofi și autorizat în Statele Unite ale Americii.

„Întrucât lumea se confruntă cu această criză de sănătate globală fără precedent, este clar că nicio companie nu poate înainta singură. De aceea, Sanofi continuă să-și completeze expertiza și resursele cu colegii noștri, în acest caz GSK, cu scopul de a crea și furniza cantități suficiente de vaccinuri care vor ajuta la oprirea acestui virus”, a declarat Paul Hudson, CEO Sanofi.

GSK va contribui cu platforma sa deja consacrată de tehnologii utilizate pentru realizarea diverșilor adjuvanți pentru vaccinurile pandemice. La unele vaccinuri se adaugă un adjuvant pentru a spori răspunsul imun, creând astfel o imunitate mai puternică și mai îndelungată împotriva infecțiilor decât vaccinul singur. Utilizarea unui adjuvant poate avea o importanță deosebită într-o situație pandemică, deoarece poate reduce cantitatea de proteine de vaccin necesară per doză, permițând producerea mai multor doze de vaccin și, prin urmare, contribuind la protejarea mai multor oameni.

„Această colaborare aduce două dintre cele mai mari companii de vaccinuri din lume împreună. Combinând știința, tehnologiile și capacitățile noastre, credem că putem ajuta la accelerarea efortului global de a dezvolta un vaccin pentru a proteja cât mai multe persoane de COVID-19”, a declarat Emma Walmsley, CEO GSK.

Înainte de anunțul de colaborare, Sanofi se afla deja în două parteneriate pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 – unul cu Autoritatea Biomedicală de Cercetare și Dezvoltare Avansată (BARDA), din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA și altul cu Translate Bio, care se concentrează pe vaccinurile ARNm. GlaxoSmithKline a permis ca tehnologia sa adjuvantă să fie folosită de diverse echipe care cercetează un vaccin SARS-CoV-2. Mai multe detalii despre angajamentele celor două companii farmaceutice în lupta contra COVID-19, aici.

Articolul face parte din campania #NuNeOprim – Bătălia Covid-19 în laborator, realizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente în parteneriat cu RaportuldeGarda.ro.

Citește și: