#EAU18. STUDIU: Pacienții care suferă de cancere ale aparatului urogenital au o rată de sinucidere de 5 ori mai mare decât populația generală

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy



Date importante:

  • Studiul a fost efectuat pe un număr de de 980.761 de pacienți cu cancer, 493.234 fiind bărbați și 487.094 femei, identificându-se 162 de sinucideri și 1.222 de încercări de sinucidere.
  • Rata de sinucidere a pacienților cu cancer a fost de 30 la 100.000 de oameni, mai specific: pentru persoanele cu cancer renal: 36 la 100.000, pentru cei cu cancer de vezică – 48 la 100.000, iar pentru cei care sufereau de cancer de prostată, de 52 la 100.000.
  • Studiul are limitări: a fost examinată rata de sinucideri generală, nu rata de sinucidere corelată cu vârsta pacienților.

Conform unui studiu efectuat pe aproximativ 981.000 de pacienți cu diverse tipuri de cancer, cei care sufereau de cancer de prostată, vezică sau rinichi au avut o rată de 5 ori mai mare de sinucidere decât populația generală. De asemenea, datele studiului arată că aceeași rată, calculată pe pacienți cu diverse tipuri de cancer, este de 3 ori mai mare decât rata calculată pentru populația generală, precum și faptul că sinuciderile sunt mai numeroase la pacienții care au cancer, cu precădere la cei care suferă de cancere ale aparatului urogenital.

abonare

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferința anuală a Asociației Europene de Urologie (EAU), care are loc în perioada aceasta la Copenhaga.

„Această muncă importantă demonstrează cât de stresant poate fi cancerul, dar mai ales că există mulți factori speciali asociați cu cancerele aparatului urogenital, făcând ca aceste tipuri de cancer să fie chiar mai greu de suportat decât altele. Se pare că aceste tipuri de cancere afectează stima de sine a pacienților într-un mod în care alte cancere nu o fac”, a comentat Prof. Hein van Poppel, Secretarul General Adjunct al EAU.

Studiul, condus de Dr. Prashant Patel, de la Universitatea din Birmingham a examinat înregistrările medicale ale pacienților de la spitale din Anglia și Wales, din perioada 2001 – 2011, legând descoperirile de statisticile privind decesul ale Oficiului Național de Statistică. Este cel mai mare studiu care examinează rata de sinucidere a pacienților cu cancer (considerată ca fiind rata de sinucideri duse la final și rata de încercări sinucigașe), efectuat până acum, studiile anterioare fiind de anvergură mai mică și cele mai multe dintre ele demonstrând doar că majoritatea pacienților cu cancer, care dezvoltă depresie sau stres post traumatic, nu sunt tratați în consecință.

Experții s-au concentrat pe rata de sinucideri duse la îndeplinire și pe rata probabilității ca un pacient cu cancer să vrea să-și sfârșească propria viață, descoperind că, în cazul pacienților cu cancer de prostată, aceste rate au fost mai mari decât pentru populația generală.

„Această descoperire este importantă, deoarece știm că oamenii care încearcă să se sinucidă au un risc crescut de a și reuși acest lucru. Am demonstrat că această încercare de suicid este mult mai mare la populația cu cancer, confirmând astfel nevoia de a ne adresa nevoilor psihologice din vreme atunci când vine vorba de acești pacienți”, a declarat Dr. Mehran Afshar, autorul principal al studiului.

Acesta a continuat: „Datele noastre confirmă rezultate ale cercetărilor din alte țări, care au ajuns la aceeași concluzie, noi demonstrând că rata este mai mare pentru pacienții cu cancere de natură urogenitală. Există particularități ale acestui grup de pacienți cu cancer – de exemplu, bărbați cu cancer de prostată, care supuși tratamentului, dezvoltă probleme ale vezicii urinare, ale intestinului, ale funcției erectile și libidoului. Aceste disfuncții au simptome similare cu cele ale menopauzei la femei și alterează complet personalitatea, conducând la probleme în relația de cuplu, anxietate, depresie și stres post traumatic.

Știm dintr-un studiu efectuat în 2014 de către Institutul de Cercetare a Cancerului, din Marea Britanie, că marea majoritate a pacienților cu cancer care au simptome de depresie nu sunt tratați (…) și, deși toți pacienții cu cancer au o rată de sinucidere ridicată (…), există diferențe între pacienții cu diferite tipuri de cancer. Acest lucru trebuie luat în considerare de către sistemul de sănătate, este nevoie de mai multă atenție în integrarea nevoilor mentale ale pacientului cu cancer”.

Date exacte, bazate pe numere, ale studiului:

  • Experții au examinat un total de 980.761 de pacienți cu cancer, 493.234 fiind bărbați și 487.094 femei. Acest lucru se traduce în 13.4 milioane de ani de viață care au fost incluși în analiza finală. S-au identificat 162 de sinucideri și 1.222 de încercări de sinucidere.
  • În populația generală, rata de sinucideri este de 10 la 100.000 de oameni, rata pacienților cu cancer a fost de 30 la 100.000 de oameni. Pentru persoanele cu cancer renal: 36 la 100.000, pentru cei cu cancer de vezică – 48 la 100.000, iar pentru cei care sufereau de cancer de prostată, de 52 la 100.000.
  • În populația generală există o medie de 25 de încercări sinucigașe pentru fiecare sinucidere dusă la capăt. Pentru pacienții cu cancer renal, rata este de o sinucidere la fiecare 10 încercări, iar în cancerele de vezică și prostată, de o sinucidere la 7 încercări.
  • Timpul până la încercarea de suicid variază de asemenea: mediana fiind de 175 de zile de la diagnostic pentru pacienții cu cancer renal, 846 de zile pentru cei cu cancer de prostată și 1.037 de zile pentru cei cu cancer de vezică urinară.

Alte articole relevante pe această temă:

Erleada, primul tratament aprobat de FDA care întârzie în medie cu 2 ani apariția metastazelor în cancerul de prostată rezistent la terapia hormonală

#ESMO17: Abiraterona și docetaxelul în tratamentul cancerului de prostată avansat