#EAU19. Doi compuși din cafea ar putea inhiba cancerul de prostată

  • Altfel despre Cancer
  • Prevenție



Un studiu pilot a identificat doi compuși din cafea (acetat de kahweol și cafestol) care au inhibat creșterea celulelor tumorale rezistente la compuși anticanceroși uzuali, atât în culturi cât și la animale de laborator. Rezultatele acestuia au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie 2019, Barcelona, și publicate în jurnalul The prostate.

„Sunt rezultate promițătoare, dar care nu ar trebui să determine oamenii să își modifice consumul de cafea. Aceasta poate avea atât efecte pozitive, cât și negative (de exemplu poate agrava hipertensiunea), deci trebuie să cunoaștem mai multe despre mecanismele aflate în spatele acestor descoperiri, înainte să ne putem gândi la aplicațiile clinice. Totuși, dacă putem confirma aceste rezultate, am putea avea noi candidați pentru tratamentul cancerului prostatic rezistent la anticanceroase” – Prof. Atsushi Mizokami, Departamentul Terapiei Integrative a Cancerului și Urologiei, Universitatea Kanazawa, Japonia.

Au fost testați șase compuși prezenți în mod natural în cafea. Doar doi dintre aceștia au inhibat creșterea celulelor neoplazice in vitro, atât în mod individual, cât și sinergetic. Acești compuși au fost testați apoi pe model animal, cel de șoarece de laborator. Efectul combinat al administrării orale de acetat de kahweol și cafestol a dus la înjumătățirea ratei de creștere a tumorilor, înregistrată la 11 zile după transplantul de celule tumorale prostatice la șobolani.

abonare

 „Este important să privim rezultatele în context: este un studiu pilot, deci acesta arată că folosirea compușilor este fezabilă științific, dar sunt necesare studii suplimentare. Lucrăm în acest moment la confirmarea rezultatelor pe un lot mai mare, apoi pe subiecți umani ” – prim autorul Dr. Hiroaki Iwamoto, Departamentul Terapiei Integrative a Cancerului și Urologiei, Universitatea Kanazawa, Japonia.

Cafeaua și compușii găsiți în aceasta

Cafeaua este un mix complex de compuși cu efecte multiple asupra sănătății, atât pozitive, cât și negative. Există din ce în ce mai multe studii care asociază consumul de cafea cu o reducere a riscului anumitor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată.

Acetatul de kahweol și cafestolul sunt hidrocarburi prezente în mod natural în cafeaua Arabica. Procesul de preparare al cafelei determină dacă acești compuși rămân în produsul final (espresso) sau sunt eliminați (filtru).

Citește și: