#ESCCongress. Studiul DANAMI-2: Angioplastia coronariană primară, strategie superioară fibrinolizei pentru pacienții cu STEMI, conform datelor de follow-up la 16 ani

  • Health literacy



Rata reinfarctizării sau a decesului sunt întârziate cu peste un an în cazul pacienților la care este ales tratamentul prin angioplastie coronariană percutană (PCI) față de cei supuși procesului de fibrinoliză. Ultima analiză a studiului DANAMI-2, care a inclus o perioadă de follow-up de 16 ani, confirmă că PCI primară este strategia optimă de a trata pacienții cu STEMI, dacă aceștia sunt transportați într-un centru de specialitate în mai puțin de 2 ore.

Noile date au fost prezentate în cadrul Congresului European de Cardiologie 2019 și publicate în European Heart Journal.

abonare

,,Este important să conștientizăm impactul clinic general pe care îl aduce PCI față de fibrinoliză în cazul pacienților cu STEMI. Cu toate acestea, costurile și problemele logistice de multe ori limitează parcursul perioadelor de urmărire în cazul trialurilor randomizate”.- susține Dr. Michael Maeng, Spitalul Universitar Aarhus, Danemarca

Studiul DANAMI- 2 ( DANish Acute Myocardial Infraction 2) este primul studiu care a demonstrat superioritatea planului de tratament ce constă în transportul în centre de specialitate pentru realizarea PCI față de tratamentul fibrinolitic realizat în spitale locale, în cazul pacienților cu STEMI. Studii ulterioare au susținut eficacitatea prin beneficiile aduse în urma evaluărilor după trei și opt ani.

,,Analiza studiului DANAMI-2, cu cea mai lungă perioadă de urmărire, confirmă faptul că tratamentul prin PCI trebuie realizat pentru pacienții cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) în mai puțin de 120 de minute de la transferul acestora din alte spitale”– afirmă autorul studiului inițial Pernille Thrane, Universitatea Aarhus, Danemarca.

În ultima analiză a studiului au fost evaluate evenimentele cardiovasculare și riscul de deces, după o perioadă de follow-up de 16 ani. Au fost incluși peste 1500 de pacienți cu STEMI în 24 de spital și 5 centre de specialitate din Danemarca.

Studiul a arătat că pacienții tratați prin PCI au o rată mai scăzută de reinfarctizare sau de deces la 16 ani, comparativ cu cei tratați prin fibrinoliză.

PCI a fost asociat o o reducere relativă cu 14% a obiectivului primar compozit, cu o reducere de 25% a ratelor reinfarctizare și o reducere de 22% a mortalitatății de cauză cardiovasculară.

Acest aspect a fost evident atât în cazul întregii cohorte analizate (58,7%, în cazul PCI față de 62,3% pentru fibrinoliză), cât și în cazul pacienților transportați de la alte spitale în centre de specialitate ( 58,7% PCI față de 64,1% fibrinoliză).

Mai mult decât atât, angioplastia coronariană primară reduce rata de mortalitate cu un procent absolut de 4,4% (18,3% PCI versus 22,7% fibrinoliză; HR 0,78). Este prima dată când un singur studiu demonstrează aceste beneficii.

Ghidurile ESC recomandă ca pacienții cu STEMI să fie transferați imediat în centre specializate pentru PCI în vederea reperfuziei în mai puțin de 120 de minute.

,,Acestea sunt concluziile rezultate în urma trialului inițial DANAMI-2, iar beneficiile pe termen lung au fost confirmate în urma unei perioade de urmărire de 16 ani”, a afirmat Dr. Thrane.

Citește și: