FDA aprobă dispozitivul Cervella, un electrostimulator cranian eficient în tratarea anxietății, depresiei și insomniei

  • Medicina digitală



FDA a aprobat recent dispozitivul Cervella, un electrostimulator cranian care vizează tratarea anxietății, depresiei și a insomniei. Pe lângă eficiență, avantajul major pe care îl propune dispozitivul, comparativ cu medicația standard oferită în cazul acestor condiții medicale, este lipsa efectelor adverse.

Cervella a fost aprobat în urma dovedirii unei eficiențe crescute în tratarea anxietății, depresiei și a insomniei. 38 de studii clinice au urmărit modul de acțiune și profilul de siguranță al dispozitivului în rândul pacienților cu anxietate și depresie, comparativ cu tratamentul uzual – medicamente SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei).

abonare
Sursă: cervella.us

Rezultatele au arătat o îmbunătățire de 60% în cazul pacienților care au beneficiat de Cervella, comparativ cu 20-30% în cazul pacienților care au primit antidepresivele clasice. Dispozitivul poate fi utilizat atât drept terapie adjuvantă, cât și în combinație cu tratamente care nu presupun medicație (ex. Terapia centrată pe scheme cognitive).

„De mulți ani dispozitivele CES au fost validate din punct de vedere clinic, drept o alternativă sigură și eficientă a terapiilor bazate pe medicamente, fără posibilitatea de a exista efecte adverse adesea întâlnite în cazul antidepresivelor” – afirmă Bard Waclawik, președinde și CEO al Innovative Neurological Devices.

Pe lângă faptul că nu produce efecte adverse, comparativ cu medicamentele antidepresive, dispozitivul poate fi utilizat și de către adolescenți, sub supravegherea unui adult. Pacienții țintiți de către Cervella sunt cei în cazul cărora tratamentul cu SSRI nu funcționează corespunzător sau care întâmpină efecte adverse semnificative în momentul utilizării antidepresivelor.

Modul de funcționare

Cervella este primul electrostimulator cranian (Cranial Electrotherapy Stimulators – CES) care se prezintă sub forma unor căști Bluetooth over-ear, în interiorul cărora sunt încorporați electrozi care conduc impulsurile electrice. Dispozitivul eliberează micro-impulsuri de curent electric în interiorul creierului, impulsuri cu intensitate, frecvență și durată diferite, în funcție de tratamentul ales.

Sursă: cervella.us

Pacientul poate controla acești parametri (intensitate, frecvență și durată) prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil. Aplicația este de asemenea capabilă să stocheze istoricul terapiei și să analizeze diverse date, pentru a putea fi apoi revizuite de către medic.

„Sperăm că prin încorporarea electrozilor într-o pereche de căști over-ear, cu funcție de anulare a zgomotului, complianța pacienților va crește semnificativ și, în consecință, și rezultatele tratamentului se vor îmbunătăți” – concluzionează B. Waclawik.

În mod normal, perioada de tratament durează 30 de minute. În acest timp, pacientul poate asculta muzică sau își poate îndeplini activitățile zilnice. Beneficiile pe care le aduce dispozitivul, pe lângă eficiența dovedită, constau în faptul că poate fi folosit în orice spațiu (ex. școală, job etc) datorită modului său de prezentare.

Citește și: