FDA aprobă prima terapie țintită pentru purpura trombotică trombocitopenică dobândită

  • Acces la inovație



FDA (U.S. Food and Drug Administration) a aprobat Cablivi (caplacizumab), prima terapie indicată specific în tratamentul purpurei trombotice trombocitopenice dobândite (aTTP), o tulburare rară și amenințătoare de viață.

Cablivi este prima terapie țintită care inhibă formarea cheagurilor de sânge. Oferă astfel o nouă opțiune de tratament care ar putea scădea recăderile la acești pacienți”, a declarat Dr. Richard Pazdur, directorul Centrului de excelență în Oncologie al FDA și directorul Centrului de evaluare și cercetare a produselor hematologice și oncologice din cadrul FDA.

Caplacizumab acționează prin legarea specifică de domeniul A1 al factorului von Willebrand (FvW) și inhibarea interacțiunii dintre FvW și trombocite. Astfel, reduce adeziunea trombocitară mediată prin FvW, precum și consumul trombocitelor. Caplacizumab se administrează injectabil în combinație cu plasmafereza și terapia imunosupresoare.

abonare
Modul de acțiune al caplacizumab în purpura trombotică trombocitopenică. Sursa foto: CreativeBiolabs
Modul de acțiune al caplacizumab în purpura trombotică trombocitopenică. Sursa foto: CreativeBiolabs

Pacienții cu purpură trombotică trombocitopenică petrec ore întregi pentru tratamentul zilnic de plasmafereză, care constă într-un dispozitiv ce scoate sângele din corp, îl amestecă cu plasma donată și apoi este reintrodus în corp. Însă chiar și după zile sau săptămâni de la acest tratament în combinație cu medicamente care suprimă sistemul imun, mulți pacienți pot prezenta recăderi” – Dr. Richard Pazdur.

Aprobarea s-a bazat pe un studiu clinic de faza III ce a inclus 145 de pacienți cu purpură trombotică trombocitopenică dobândită. Aceștia au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri care au primit caplacizumab, respectiv placebo, în combinație cu terapia standard (plasmafereză și terapie imunosupresoare).

Studiul de fază III HERCULES care a evaluat eficacitatea și siguranța medicamentului caplacizumab. Sursa foto: CreativeBiolabs

Principalele concluzii ale studiului au fost următoarele:

  • Numărul plasmatic al trombocitelor s-a îmbunătățit mai rapid la pacienții tratați cu caplacizumab comparativ cu cei care au primit placebo;
  • Tratamentul cu caplacizumab a condus către mai puține episoade de recurență sau deces pe parcursul perioadei de tratament, comparativ cu placebo;
  • Procentul pacienților care au prezentat recurența purpurei pe perioada derulării studiului (durata tratamentului plus o perioadă de 28 de zile de urmărire) a fost semnificativ mai mic în cazul celor tratați cu caplacizumab comparativ cu grupul de control (13% vs 38%).

Reacțiile advserse înregistrate cel mai frecvent la administrarea de caplacizumab constau în sângerări la nivelul nasului sau al mucoaselor, precum și dureri de cap. Prospectul medicamentului include o atenționare în privința riscului de sângerări severe. Medicii trebuie să monitorizeze atent acest risc mai ales atunci când recomandă caplacizumab pacienților care primesc și tratament anticoagulant.

Ce este purpura trombotică trombocitopenică dobândită?

Purpura trombotică trombocitopenică dobândită constă în agregarea trombocitelor la multimeri foarte mari de factor von Willebrand, formându-se astfel cheaguri de sânge la nivelul vaselor mici din întregul organism. Urmările acestor tromboze constau în trombocitopenie marcată, anemie hemolitică și insuficiență de organ.

Purpura trombotică trombocitopenică dobândită este determinată de prezența autoanticorpilor care produc deficit sever al ADAMTS13 (proteaza de clivare a FvW). Scăderea activității ADAMTS13 provoacă acumularea multimerilor foarte mari de FvW care se leagă de trombocite și formează microtrombi care determină ischemia țesuturilor și disfuncție de organ (în general creier, inima și rinichi). Evoluția poate fi favorabilă cu remisiune sau se poate înregistra deces sau complicații pe termen lung (deficit cognitiv, depresie, hipertensiune arterială, speranță scăzută de viață). Deși rata de supraviețuire a pacienților cu aTTP depășește 80%, pacienții au risc crescut de complicații trombotice până când se atinge remisiunea.

În mod normal, multimerii de FvW aderă la endoteliu iar trombocitele aderă la FvW prin intermediul GPIb și formează agregate bogate în trombocite. Limitarea creșterii microtrombilor se realizează prin clivarea FvW de către ADAMTS13. În aTTP, din cauza lipsei enzimei ADAMTS13, continuă acumularea trombocitelor dependentă de FvW și se produc tromboze microvasculare. Sursa foto: Blood Journal

Pacienții pot dezvolta aTTP din cauza unor condiții precum cancer, infecție HIV, sarcină, lupus eritematos sistemic, diverse infecții, sau după o intervenție chirurgicală, transplant medular, chimioterapie. Un episod de purpură trombotică trombocitopenică debutează în general brusc și durează câteva zile sau săptămâni, rareori luni. Recăderile apar la 60% dintre pacienți.

Principala terapie utilizată în purpura trombocitopenică dobândită este plasmafereza zilnică. Aceasta îndepărtează autoanticorpii din sânge și substituie enzima ADAMTS13. Corticosteroizii sunt de obicei asociați plasmaferezei. În unele cazuri mai severe sau care nu răspund la tratament, se poate adăuga rituximab. Caplacizumab oferă șansa unui tratament rapid instituit la debut, menit să prevină formarea microtrombilor prin blocarea legării trombocitelor la multimerii de FvW.

Tratamente aprobate (bold) și experimentale utilizate în purpura trombotică trombocitopenică dobândită. Sursa foto: European Biotechnology

Citește și: