Olaparib, aprobat de FDA pentru tratamentul de menținere a cancerului pancreatic metastatic BRCA-pozitiv

  • Acces la inovație
  • Oncologie



Olaparib a fost aprobat de Administrația Alimentelor și Medicamentelor SUA (FDA) pentru tratamentul de menținere al cancerului pancreatic metastatic BRCA-pozitiv, care nu a progresat timp de minimum 16 săptămâni după un tratament chimioterapic pe bază de compuși de platină. În plus, FDA a aprobat și testul BRACAnalysis CDx de confirmare a prezenței mutației, obligatoriu pentru selecția pacienților eligibili pentru tratamentul cu olaparib.

„Olaparib ar trebui să devină un nou standard de tratament în cazul pacienților cu cancer pancreatic metastatic, BRCA-pozitiv”, afirmă Dr. Hedy L. Kindler, Universitatea din Chicago, cercetător principal în cadrul studiului.

Rezultatele studiului 

Această aprobare vine în urma rezultatelor studiului POLO, care a demonstrat beneficiile olaparib în cancerul pancreatic metastatic BRCA-pozitiv.

abonare
Rezultate studiu POLO olaparib cancer pancreatic metastatic BRCA-pozitiv
Grafic ce ilustrează diferența în supraviețuirea fără progresie a bolii în cazul in tratamentului cancerului pancreatic metastatic BRCA-pozitiv cu olaparib, față de placebo.
Sursa foto: NEJM

Studiul randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo de fază III a inclus 154 de pacienți cu cancer pancreatic BRCA-pozitiv metastatic, care nu a evoluat sub chimioterapia de linia I (ce include compuși de platină). Astfel, 92 de pacienți au primit 300 mg olaparib oral de două ori pe zi, iar 62 au primit placebo. Rezultatele au fost semnificative:

  •  Supraviețuirea fără progresia bolii a fost de 7,4 luni în cazul tratamentului cu olaparib, față de 3,8 luni în cazul placebo;
  • După 6 luni de la debutul studiului, de două ori mai mulți pacienți au supraviețuit fără progresia bolii în cazul olaparib, față de placebo (53%, față de 23%);
  • În urma unei analize interimare a datelor, supraviețuirea globală a fost similară între cele două grupuri;
  • Rata de răspuns a fost de 20% în cazul olaparib, față de 10% în grupul placebo;    
  • Grupul olaparib a suferit în proporție de 24% reacții adverse grave, față 15% în cazul grupului placebo.
Rezultate studiu POLO cancer pancreatic BRCA pozitiv
Rezultatele studiului POLO au fost discutate în plenul Întâlnirii Anuale ASCO 2019
Sursa foto © ASCO/Phil McCarten 2019

Despre olaparib

Inhibitorul PARP, olaparib (denumire comercială Lynparza), este deja aprobat în cazul tumorilor BRCA-pozitive, localizate la nivel mamar sau ovarian. Celulele cu modificări metabolice cauzate de mutația BRCA sunt sensibile la acțiunea acestei clase terapeutice, prin intermediul unei enzime de reparare a ADN-ului, denumită PARP (poly-adenosine diphosphate–ribose polymerase). În cazul tumorilor BRCA-pozitive, celulele tumorale utilizează frecvent calea enzimatică PARP pentru a repara genomul și pentru a se multiplica. Astfel, prin inhibarea PARP, olaparib împiedică proliferarea tumorilor BRCA-pozitive.

mecanismul de actiune al olaparib asupra celulelor tumorale ce prezinta mutatia BRCA
Mecanismul de acțiune al olaparib asupra celulelor tumorale ce prezintă mutația BRCA

Tumorile pancreatice cu mutații la nivelul genelor BRCA1 sau BRCA2 reprezintă o proporție scăzută din totalul acestor tumori, de 4-7%. Tumorile pancreatice metastatice prezintă o agresivitate semnificativă: tratamentul actual conduce la o supraviețuire lipsită de progresie a bolii de aproximativ 6 luni, iar mai puțin de 10% dintre pacienți supraviețuiesc mai mult de 5 ani de la diagnostic.

Citește și: