Un plan în patru pași pentru eliminarea cancerelor asociate HPV în Europa. Raportul European Cancer Organisation

  • Altfel despre Cancer
  • Prevenție



„Acum este momentul pentru ambiție. Acum este momentul pentru inspirație. Acum este momentul de a lua acțiunea decisivă pentru a crea un viitor lipsit de virusul papilloma uman (HPV) pentru toți europenii” – acesta este îndemnul public către factorii decidenți, lansat de European Cancer Organisation, în contextul unei inițiative ce are ca scop eliminarea celor 87.000 de cazuri de cancere cauzate de HPV în Europa, anual. Raportul „Protecția virală: realizarea posibilului. Un plan în patru pași pentru eliminarea cancerelor asociate HPV în Europa” a fost realizat prin colaborarea mai multor experți, atât organizații, cât și indivizi, cu scopul de a atrage atenția asupra oportunității de eradicare a HPV la nivel european printr-o serie de măsuri bazate pe dovezi.

Protecția virală: realizarea imposibilului. Un plan în patru pași pentru eliminarea cancerelor asociate HPV în Europa

Noua strategie a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de eliminare la nivel global a cancerului de col uterin, împreună cu Planul European de Învingere a Cancerului, Misiunea Uniunii Europene a Cancerului și Programul EU4Health creează o oportunitate unică pentru Europa, aceea de a fi un lider internațional regional în eradicarea unui virus endemic, așa cum a fost cazul variolei. 

abonare

Recomandarea centrală a raportului este ca UE și regiunea europeană OMS să se dedice scopului de a egala și depăși Strategia Globală OMS de Eliminare a Cancerului de Col uterin și să implementeze politici și strategii de eliminare ale tuturor cancerelor și bolilor cauzate de HPV. 

Obiectivul poate fi realizat prin măsuri bazate pe dovezi în 4 arii cheie: vaccinare, screening, tratament și conștientizare publică. Organizația Europeană a Cancerului consideră urgentă aplicarea de politici și acțiuni de către agențiile UE și naționale din întreaga regiune europeană OMS de eliminare a cancerelor și bolilor cauzate de HPV. Măsurile recomandate includ:

  1. Un program universal de vaccinare pentru adolescenți, cu nivel optim de acoperire populațională;
  2. Programe naționale de screening la nivel populațional prin testare HPV;
  3. Oferirea constantă și echitabilă a tratamentului neoplazic, conform ghidurilor de bună practică și îngrijire și suport pentru a maximiza calitatea vieții pacienților;
  4. Creșterea conștientizării la nivel public și profesional și educarea asupra HPV pentru a crește proporția de vaccinare și screening.

Prof. Rui Mendeiros: citat HPV fake news

Despre HPV

HPV este un virus cu transmitere sexuală, frecvent întâlnit în populație: se estimează că 8 din 10 persoane vor fi infectate, la un moment dat, cu cel puțin o tulpină de HPV. Există aproximativ 200 de tulpini HPV, 12 dintre acestea sunt asociate cu risc înalt neoplazic. De aceea, HPV a fost etichetat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen cauzator de cancer (precum cel de col uterin, vulvar, vaginal, penian, anal sau orofaringian), fiind responsabil pentru 30% dintre cazurile de cancer atribuibile unei infecții și 4,5% din toate cazurile de cancer de la nivel global. Alte boli determinate de HPV includ veruci genitale și papilomatoză recurentă respiratorie.

Bolile cauzate de HPV pot fi prevenite prin vaccinare. Aceasta ar trebui să fie făcută în mod ideal în adolescență, înainte de expunere virală. Pentru cea mai mare eficiență din punctul de vedere al sănătății publice, un program de vaccinare HPV ar trebuie să fie oferit ambelor sexe. În prezent însă, majoritatea țărilor europene nu vaccinează băieții, iar gradul de vaccinare al fetelor rămâne scăzut în anumite țări.

Hartă programe europene de vaccinare HPV
Țările din regiunea europeană OMS cu programe naționale de vaccinare (program adresat doar fetelor, program universal și fără program, dar cu recomandare de vaccinare pentru fete).

Screeningul cancerului cervical este disponibil în majoritatea țărilor europene, dar doar o minoritate a programelor sunt adecvate. În plus, puține țări oferă testare HPV, metoda recunoscută în prezent ca fiind cea mai eficientă metodă de screening. Auto-recoltarea probelor ar putea juca un rol important în creșterea testării HPV în populație. O astfel de metodă, Easy HPV Test, a fost lansată în România la sfârșitul anului 2019. 

Hartă programe naționale de screening HPV
Hartă a programelor europene de screening HPV (programe mature la nivel populațional, programe recent inițiate la nivel populațional, screening oportunistic, fără program).

Rezultatele tratamentului diferă mult de la țară la țară la nivel european, cu rate de supraviețuire la 5 ani între 54% și 80%, cu o medie de 63%. Există ghiduri de consens ale societăților europene asupra tratamentului cancerelor determinate de HPV, care dacă ar fi urmate de clinicieni ar ajuta la obținerea unor rezultate mai bune și mai echitabile de-a lungul Europei. Pentru a putea fi aplicate sunt necesare asigurarea accesului la centre de îngrijire secundară, cu aparatura și medicația necesară. Atenție sporită trebuie acordată și afectării calității vieții în timpul și pe parcursul tratamentului. Supraviețuitorii cancerelor suferă adesea de disfuncții urinare, intestinale, sexuale, limfedem și afectări în sfera psihosocială. 

Există lipsuri îngrijorătoare în privința conștientizării HPV în rândul populației generale și medicale. În ultimii ani, programele de vaccinare sunt afectate de temerile privind siguranța, temeri alimentate de știrile false. De exemplu, în Danemarca, rata de administrare a primei doze de vaccin HPV pentru fetițele născute în perioada 1998-2000 a fost de 90%, scăzând la 54% pentru anul 2003.

Doar 73% dintre persoanele din regiunea nordică a Europei consideră că vaccinurile sunt sigure, 59% în regiunea vestică și 40% în regiunea estică. Foarte multe persoane nu au informații de bază despre HPV și riscurile asociate. Un studiu realizat asupra 17.000 de europeni din 10 țări a concluzionat că un sfert din aceștia credeau că HPV este o boală rară sau extrem de rară, iar mai mult de două treimi nu erau conștienți că acesta poate determina cancer la bărbați.

Dr. Matti AAPRO Citat strategie OMS HPV

Situația HPV în România

La începutul acestui an, Ministerul Sănătății a demarat un nou program de vaccinare împotriva infecției cu HPV. Acesta se va desfășura pe parcursul a 4 ani și vor putea fi achiziționate până la 2,1 milioane de doze, în funcție de necesar. Persoanele care pot beneficia de schema de vaccinare completă, în mod gratuit, sunt fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, ai căror părinți au solicitat vaccinarea la medicul de familie în perioada 2017-2018 (chiar dacă, în momentul actual, fetele au depășit vârsta de 14 ani).

În fiecare an, în România, 4.343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.909 de românce pierd anual lupta cu această boală. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În fiecare an, 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal și orofaringian, atribuibile infecției cu HPV, sunt diagnosticate în România, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.

Citește și: