Planul European pentru Cancer: consultarea publică, lansată în Parlamentul European. Care sunt principalele direcții? Ce spun președintele Comisiei Europene și comisarul european pentru sănătate?

  • Acces la inovație
  • Health literacy
  • Oncologie



Data de 4 februarie marchează în fiecare an Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului, iar anul acesta, data de 4 februarie este importantă pentru statele Uniunii Europene: Comisia Europeană a început misiunea sa privind Planul european de cancer în cadrul unui eveniment susținut în Parlamentul European, la Bruxelles. Evenimentul are suportul MEPs Against Cancer Interest Group (Grupul Membrilor Parlamentului European cu interes în lupta împotriva cancerului). Deși Uniunea Europeană are o istorie lungă în lupta împotriva cancerului, există încă multe provocări neadresate. Acest eveniment și-a propus să demonstreze angajamentul puternic al UE de a lupta împotriva cancerului și de a valorifica puterea colectivă pentru schimbări pozitive. De aceea, dincolo de lansarea planului, evenimentul reprezintă o invitație către colaborare și împărtășirea de idei din partea tuturor statelor membre.

Evenimentul Europe’s Beating Cancer Plan: Let’s strive for more a fost unul plin de emoție, emoție transmisă încă de la început, atât de Ursula von der Leyen, președintele CE, cât și de către Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate. Ambii lideri de opinie au o istorie personală strâns legată de cancer: una printr-un membru al familiei foarte apropiat, iar cealaltă fiind ea însăși o triplă supraviețuitoare a luptei cu această boală.

abonare

Astfel, lansarea noului Plan european de control al cancerului a fost primită cu bucurie și speranță de către toți cei care au asistat: lideri politici, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ministerelor sănătății, medici, academicieni, oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății, dar și persoane din sectorul privat și ONG-uri, precum și pacienți cu cancer și supraviețuitori, care au împărtășit din experiențele personale cu lupta împotriva cancerului.

Europe Beating Cancer Plan, Parlamentul European
Planul European pentru Cancer: consultarea publică, lansată în Parlamentul European. Care sunt principalele direcții? Ce spun președintele Comisiei Europene și comisarul european pentru sănătate?

Deși astăzi încep oficial discuțiile pentru Planul european de cancer – Europe’s Beating Cancer Plan, conform declarațiilor comisarului european de sănătate, Stella Kyriakides, planul efectiv și directivele sale sunt așteptate într-o formă finală abia spre finalul anului 2020.

Planul de cancer al Europei va propune acțiuni în fiecare etapă-cheie a bolii: prevenție (stil de viață, poluare, vaccinare), diagnostic, tratament și supraviețuire.

Situația României a fost menționată de două ori pe durata evenimentului. Prima mențiune aparține președintelui CE, iar cea de-a doua, comisarului european pentru sănătate. Însă ambele sunt exemple negative și se referă la situația vaccinării anti-HPV și testarea pentru cancerul de sân.

„Un diagnostic precoce sau un vaccin pot salva vieți. În fiecare an, 15.000 de femei din Europa mor din cauza cancerului de col uterin. Nu trebuie să fie așa! Acest cancer ar putea fi învins! Este o chestiune de screening regulat! Există un vaccin împotriva papilomavirusului uman. […] Cred că toți avem același drept la sănătate. Nu ar trebui să conteze unde te naști sau unde trăiești. Cu toții știm că, din păcate, acest lucru nu este încă valabil în Uniunea Europeană. Astăzi, până la 25 de state membre au programe de screening pentru cancerul de sân. Dar doar 20 fac același lucru pentru cancerul colorectal. O femeie cu cancer de col uterin, care locuiește în România, are de 16 ori mai multe șanse să moară decât o femeie care locuiește în Italia” – Ursula von der Leyen.

Stella Kyriakides nu a menționat numele României în declarația sa, dar statistica la care face referire este despre România. Comisarul european de sănătate a condamnat ferm situația screeningului de cancer mamar din România.

„Doamnelor și domnilor, am străbătut o cale lungă, dar încă ne confruntăm cu diferențe între statele membre. Un studiu recent Eurostat a demonstrat că la nivelul unuia dintre statele membre, unui procent de 62% dintre femeile cu vârste între 50 și 69 de ani le-au fost efectuate mamografii, în ultimii doi ani, în timp ce în alt stat, procentul este de 0,2%. Aceasta este o diferență uriașă și este inadmisibilă în Europa anului 2020. Este exact tipul de problemă pe care Europe’s Beating Cancer dorește să o rezolve”.

A treia „participare” a României în cadrul evenimentului a fost prin intermediul lui Victor Gîrbu, tânăr supraviețuitor de cancer, ambasador al rețelei Youth Cancer Europe. Acesta a fost unul dintre cei doi vorbitori care și-au împărtășit experiența personală cu boala. La fel ca și președinta CE și comisarul pentru sănătate, tânărul supraviețuitor consideră accesul egal între statele membre UE ca fiind una dintre cele mai importante priorități.

„Sunt aici, am supraviețuit, dar atât de mulți rezidenți ai țării mele nu o fac. Accesul la medicamente și terapii în Europa de Est încă nu este același ca în țările vestice. Apreciez faptul că, comisarul a specificat accesul egal la terapii pentru toată lumea va fi unul dintre subiectele discutate în European’s Beating Cancer Plan. Am văzut cum inovațiile din domeniul cancerului salvează vieți, dar nu putem păstra liniștea cu privire la faptul că accesul la aceste inovații este încă o loterie”.

Victor Gîrbu, tânăr supraviețuitor cancer
Victor Gîrbu, tânăr supraviețuitor de cancer, ambasador al rețelei Youth Cancer Europe, în timpul discursului din cadrul evenimentului de lansare a Planului european de cancer

Europe’s Beating Cancer Plan se va axa pe patru paliere importante:

Măsuri de prevenție

Prevenția va fi întotdeauna cel mai bun tratament. Cancerul reprezintă un grup complex de boli – cauzate de interacțiunea mai multor factori, incluzând influențe de mediu sau de stil de viață și agenți infecțioși. Cu cât înțelegem mai mult cauzele cancerului, cu atât putem face față acestei boli. Până la 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Potențialul de a salva vieți este imens. Însă pentru a utiliza la maximum acest potențial, trebuie să existe concentrare pe:

  • consumul de tutun și alcool;
  • factorii de mediu;
  • vaccinare;
  • exercițiu fizic și diete alimentare sănătoase.

„Există multe răspunsuri de găsit: Putem lua în considerare stabilirea unor ținte pentru investiții în domeniul prevenției? Ce ziceți de dezvoltarea rețelelor regionale de îngrijire a cancerului prin instituții de sănătate de calitate? Știm că stilul de viață are o influență uriașă – deci cum să ne schimbăm propriul stil de viață și să îl facem mai sănătos? Cum putem promova sportul – sau îmbunătăți etichetarea pentru alimentele sănătoase? Cum putem învăța copiii noștri plăcerea fructelor și legumelor? [..] A doua prioritate este să punem cele mai moderne tehnologii în serviciul asistenței medicale. Și bugetul european poate juca un rol important în acest domeniu. În cadrul noului nostru program Horizon Europe, va exista o „misiune asupra cancerului” – Ursula von der Leyen.

Depistarea precoce și diagnosticul

Dovezile științifice din ultimele decenii sugerează că diagnosticul precoce salvează vieți. Statele membre au programe naționale de screening pentru cancerul de col uterin, sân și colorectal, care au schimbat realitățile acestor boli, ceea ce duce la rezultate mult mai bune în supraviețuire. Dar aceste programe de screening nu există în toate statele membre, ceea ce duce la inegalitatea accesului și la rezultate semnificativ diferite pentru cetățenii europeni.

Tratament și îngrijire

Toți pacienții cu cancer au dreptul fundamental la cele mai bune îngrijiri disponibile, același acces la medicamente și aceleași noi tratamente inovatoare și participarea la studiile clinice. Într-o Uniune Europeană care încearcă să reprezinte toți cetățenii săi, oriunde se află ei în UE, indiferent de vârstă, sex sau context socio-economic, accesul la îngrijire trebuie să fie egal pentru toți. De aceea, statele membre, industria farmaceutică, plătitorii și furnizorii de servicii medicale și avocații pacienților trebuie să își unească forțele în acest scop comun.

Calitatea vieții

Măsurile pentru a asigura cea mai bună calitate posibilă a vieții pentru pacienții cu cancer, supraviețuitori și aparținătorii lor ar putea include măsuri pentru îmbunătățirea reintegrării profesionale; prevenirea discriminării; furnizarea de îngrijiri paliative și schimbul de bune practici.

Abordarea tumorii maligne nu este suficientă, persoana, în întreaga ei complexitate umană reprezintă scopul final. Trauma călătoriei bolnavilor de cancer prin lupta cu boala, trauma cu care se confruntă întreaga familie nu trebuie scoasă din ecuație. Aceasta este adesea la fel de puternică ca boala în sine.

De aceea, pacienții, supraviețuitorii, familiile și îngrijitorii lor au nevoie de sprijin – îngrijiri medicale, psihologice și sociale. Pacienții care primesc asistență psihosocială în timpul și după terminarea tratamentului au o anxietate cu privire la cancer mai mică.

Și în toate cele patru direcții de mai sus, trebuie integrată tehnologia: colectarea datelor să întrunească noi standarde de calitate și integrarea BigData și Inteligenței Artificiale.

Potențialul e-health trebuie valorificat mai mult – ceea ce poate contribui și la reducerea inegalităților. Crearea European Health Data Space (Spațiul European a Datelor de Sănătate) reprezintă o prioritate pentru conducerea actuală a Comisiei Europene. Acest spațiu va promova schimbul de date despre sănătate și va sprijini cercetarea privind noile strategii, tratamente și rezultate preventive. Iar planul va fi strâns legat de misiunea de cercetare a cancerului în viitorul program Horizon Europe.

„Tehnologiile inovatoare și BigDate pot ajuta la crearea de noi căi de prevenție, diagnostic și tratament. Sunt determinată să folosesc acest potențial și să maximizez rezultatele sale. Cancerul este persistent, este adevărat, dar la fel suntem și noi și la fel este și știința. […] Crearea European Health Data Space poate promova schimbul de date și susține noile cercetări”, a declarat Stella Kyriakides.

„Știm că unele lupte pe care pur și simplu nu le putem câștiga. Dar împreună putem face diferența. Cu prevenire și cu cercetare. Cu acces egal în toată Europa. Stând de partea celor care au nevoie de noi. Acesta este Planul european de combatere a cancerului”, Ursula von der Leyen.

Mairead McGuinness, europarlamentar, prim vicepreședinte al Parlamentului European a rezumat în finalul evenimentului, cu privire la problema accesului: „Într-un stat trăiești, iar în altul mori”, subliniind astfel cât de importantă este componenta de acces în viitorul plan european de cancer.

Un nou caz de cancer este diagnosticat în UE la fiecare 9 secunde. Este a doua cauză principală de mortalitate după bolile cardiovasculare și reprezintă o povară atât psihosocială, cât și economică, punând presiune pe bugetele guvernamentale și având un impact negativ asupra productivității și creșterii economice. Abordarea acestei probleme este de o importanță fundamentală pentru viitorul Europei. Se estimează că până în 2035, va exista o dublare a cazurilor de cancer, iar aproximativ 40% din populație se va confrunta cu un tip de neoplasm la un moment dat în viață. Cu toate acestea, în același timp, 40% din toate cazurile de cancer pot fi prevenite dacă implementăm o serie de măsuri cunoscute deja ca fiind funcționale. Având în vedere aceste cifre și diferitele abordări ale statelor membre, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a însărcinat-o pe Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, cu lansarea unui plan european pentru cancer.

Citește și: