Primul medicament pe bază de canabidiol, recomandat spre aprobare în UE pentru epilepsia severă

  • Acces la inovație



Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman al Agenției Europene a Medicamentului (CHMP) recomandă soluția orală de canabidiol (Epidiolex) pentru tratamentul crizelor epileptice din sindromul Lennox-Gastaut și sindromul Dravet, în asociere cu clobazam la pacienții cu vârstă de peste 2 ani. Această opinie va fi transmisă Comisiei Europene în sprijinul adoptării deciziei de autorizație de marketing în Uniunea Europeană (EU).

„Este o realizare semnificativă pentru pacienții cu sindrom Lennox-Gastaut și sindrom Dravet deoarece există o nevoie medicală foarte mare, neacoperită, pentru aceste forme rare, cronice de epilepsie. Opinia pozitivă de astăzi aduce speranță pacienților și familiilor pentru o opțiune terapeutică cu potențial de a controla mai bine crizele și de a le îmbunătăți calitatea vieții”, a declarat Prof. Dr. Martin Brodie, președintele Internațional Bureau for Epilepsy.

Epidiolex conține o substanță activă derivată din canabis și este primul astfel de medicament care primește opinie pozitivă din partea CHMP, pe baza rezultatelor a 3 studii clinice randomizate, controlate placebo, de fază 3. În total au fost incluși 714 pacienți cu forme de sindrom Lennox-Gastaut sau Dravet, inadecvat controlate cu cel puțin un medicament antiepileptic. Rezultatele au arătat că asocierea terapiei cu canabidiol a fost mai eficientă decât placebo in reducerea frecvenței crizelor epileptice. Analizele asupra sensibilității au confirmat că efectul terapeutic a fost atins din prima lună și s-a menținut pe toată perioada administrării.

abonare
Compoziția chimică a canabidiolului
Compoziția chimică a canabidiolului. Sursa foto: epilepsyu.com

Canabidiol, substanța activă a medicamentului epidiolex, este primul dintr-o clasă nouă de medicamente antiepileptice cu un mecanism nou de acțiune, deși acesta încă nu se cunoaște exact. Epidiolex scade hiperactivitatea neuronală prin multiple acțiuni:

  • modularea calciului intracelular prin intermediul proteinei G cuplată cu receptorul 55 (GPR55) și al canalelor tranzitorii ale receptorului vanilloid 1 (TRPV‑1);
  • modularea semnalizării mediate de adenozină prin inhibarea recaptării celulare a adenozinei cu ajutorul ENT‑1 (equilibrative nucleoside transporter 1).

Beneficiile aduse de canabidiol constau în capacitatea de control al crizelor asociate sindroamelor Lennox-Gastaut și Dravet. Epidiolex va fi disponibil sub formă de soluție orală de 100mg/ml. Cele mai frecvente reacții adverse constau în: oboseală, somnolență, scăderea apetitului, diaree, vărsături, febră.

Rolul canabinoidului în epilepsie
Rolul canabinoidului în epilepsie. Sursa foto: alchimiaweb.com

Impactul asupra calității vieții pacienților cu epilepsie severă

Mulți pacienți cu sindrom Lennox-Gastaut sau sindrom Dravet au multiple crize epileptice pe parcursul unei zile, ceea ce îi expune la risc permanent de traumatisme. În ciuda terapiilor antiepileptice disponibile momentan, ambele sindroame rămân foarte rezistente la tratament.

Sindromul Lennox-Gastaut este una dintre cele mai severe forme de encefalopatii epileptice cu debut în copilările. Pacienții au deseori crize epileptice care debutează în jurul vârstei de 3 ani. Prognosticul este foarte rezervat: 5% din copii decedează, 80-90% continuă să aibă manifestări epileptice și în perioada de adulți, și aproape toți dezvoltă tulburări cognitive și comportamentale.

marijuana sindrom lennox gastaut
Sursa foto: marijuanadoctors.com

Sindromul Dravet este o formă rară de epilepsie și se asociază cu deficit de dezvoltare psihomotorie. Afectează sugari aparent sănătoși în primul an de viață și se manifestă în general prin convulsii febrile. Pe măsură ce pacienții avansează în vârstă, apar forme noi de manifestări, precum și status epileptic. Acești copii prezintă frecvent tulburări motorii și de limbaj. În ciuda progreselor recente, tratamentul rămâne o provocare deoarece puține medicamente antiepileptice sunt cu adevărat eficiente.

marijuana sindrom dravet
Sursa foto: marijuanadoctors.com

FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat anul trecut soluția orală de canabidiol sub denumirea comercială Epidiolex.

„Acest medicament reprezintă primul medicament aprobat vreodată în mod specific pentru sindromul Dravet, dar și o opțiune importantă de tratament pentru pacienții cu sindrom Lennox-Gastaut. Va oferi astfel o îmbunătățire semnificativă și necesară pentru managementul acestor pacienți”, a afirmat Dr. Billy Dunn, directorul diviziei produselor neurologice din cadrul Center for Drug Evaluation and Research al FDA.

Citește și: