OMS: recomandări pentru compoziția vaccinurilor gripale tetravalente în sezonul 2020-2021

  • Health literacy
  • Prevenție



Deși atenția comunității medicale și nu numai este îndreptată în această perioadă către pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19), gripa sezonieră rămâne o problemă de sănătate globală. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rata estimată de mortalitate cumulativă provocată de gripă este de 10 decese la 100.000 de persoane. Vaccinarea anti-gripală este sigură, eficientă și reprezintă principala măsură de prevenire a infectării cu virusul gripal și a bolilor severe cauzate de gripă, atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cei care sunt în contact cu acestea. 

Grupul de experți al Organizației Mondiale a Sănătății se reunește anual pentru a decide compoziția vaccinurilor gripale, pe baza monitorizării circulaţiei virusurilor gripale la nivel global. Pe 28 februarie 2020, la Geneva, OMS a publicat recomandările pentru compoziția vaccinurilor tetravalente obținute din culturi pe ouă de găină, care se vor utiliza în emisfera nordică în sezonul gripal 2020-2021. Acestea trebuie să conțină următoarele:
• A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1) pdm09 – tulpină similară;
• A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) – tulpină similară;
• B/Washington/02/2019 (linia B/Victoria) – tulpină similară;
• B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

abonare
Cea mai comună metodă de producție a vaccinurilor gripale este cea bazată pe cultivarea virusului gripal pe ouă embrionate de găină.

Cum se produce vaccinul gripal?

Cea mai comună metodă de producție a vaccinurilor gripale este cea bazată pe cultivarea virusului gripal pe ouă embrionate de găină. Producția începe cu multiplicarea virusului gripal în ouă fertilizate, apoi virusul este izolat și inactivat, după care urmează disocierea particulelor virale și solubilizarea antigenelor. După purificarea antigenelor proteice esențiale din virus și filtrarea sterilă, antigenele din tulpinile individuale de virus gripal sunt apoi combinate pentru a atinge doza necesară per tulpină. Apoi, fiecare doză este ambalată sub forma unei seringi de unică folosință. Folosind această tehnologie bine stabilită, vaccinurile sunt produse pentru fiecare tulpină de virus gripal, în intervalele scurte de timp disponibile între anunțarea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și perioada premergătoare sezonului de gripă.

Gripa, o problemă gravă de sănătate publică 

Virusul gripal este transmis în principal prin intermediul secrețiilor respiratorii ale persoanelor infectate. Gripa este asociată cu o povară economică considerabilă, cauzată de costurile necesare îngrijirilor medicale, dar și de perturbări sociale generale pe toate grupele de vârstă (cum ar fi absența de la locul de muncă sau de la școală). Infecția cu virusul gripal poate duce la diverse complicații, în special la persoanele în vârstă și la persoanele cu anumite boli cronice, ceea ce duce la un nivel semnificativ de morbiditate și mortalitate.

În fiecare an, între 5% și 10% dintre adulți și între 20% și 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit OMS, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ trei și cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și circa 290.000 până la 650.000 de decese. Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, în sezonul 2018-2019, în România, s-au înregistrat 199 de decese confirmate cu virus gripal, cu 70 mai multe decât în sezonul precedent, şi peste 2.200 de îmbolnăviri.

În acest context, compania farmaceutică Mylan a anunțat că va produce noul vaccin gripal anual Influvac Tetra pentru sezonul următor, urmând recomandările OMS. Acesta oferă protecție împotriva a patru tulpinidouă tulpini ale virusului gripal de tip A și două tulpini ale virusului gripal de tip B: A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria și B/Yamagata. Influvac Tetra este un medicament eliberat doar pe bază de prescripție medicală (PRF), la recomandarea medicului.

Citește și: