FDA a aprobat un număr record de terapii personalizate în anul 2018, dublu față de anul 2014

  • Acces la inovație



Mai mult de una din trei terapii aprobate de către FDA (Food and Drug Administration) în anul 2018 include în prospect informații care identifică persoanele cu cea mai mare probabilitate de a avea beneficii majore sau de a dezvolta mai puține reacții adverse în urma tratamentului, arată un nou raport al Coaliției pentru Medicină Personalizată. 42% dintre noile molecule aprobate anul acesta sunt terapii personalizate, dublu față de anul 2014.

Raportul susține apariția unui nou set de instrumente și terapii menite să ajute sistemele de sănătate să îmbunătățească îngrijirea pacienților și să utilizeze mai bine resursele limitate, prin direcționarea tratamentelor către acei pacienții care vor avea cel mai mare beneficiu de pe urma acestora.

abonare
fda-aprobare-terapii-personalizate-grafic
Proporția de terapii personalizate aprobate de FDA din numărul total de noi medicamente.

În 2018, FDA a:

  • Aprobat un număr record de terapii personalizate (25), 42% din totalul medicamentelor noi;
  • Aprobat al doilea medicament oncologic cu indicație conform unui biomarker, nu a tipului de cancer: Vitrakvi (larotrectinib);
  • Aprobat primul medicament din noua clasă a terapiilor small interfering ribonucleic acid (siRNA): Onpattro (patisiran);
  • Autorizat pentru marketing primul test farmacogenetic și al riscului genetic canceros, vândut direct consumatorilor;
  • Recunoscut prima bază de date publică pentru suportul supravegherii reglementărilor asupra revendicării bolilor și variantelor genetice: Clinical Genome Resource (ClinGen) database.

„Personalized Medicine at FDA: A Progress & Outlook Report” sugerează că politicienii ar putea micșora creșterea costurilor îngrijirilor de sănătate prin tactici care încurajează medicina personalizată, definită prin folosirea de teste diagnostic pentru a identifica cel mai bun tratament pentru un pacient.

Medicina personalizată presupune administrarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Pacientul potrivit este acela care are identificate datele moleculare care-i permit să primească un anumit tratament, dar este în același timp și un pacient informat și educat, ca pre-condiții pentru reușita demersului terapeutic.

Citește și: