#ASCO18: Excizia totală a rinichiului, inutilă pentru pacienții cu metastaze renale multiple la momentul diagnosticării

  • Medicina personalizată



Un studiu randomizat de faza III a demonstrat că excizia totală a rinichiului poate fi evitată pentru un număr considerabil de pacienți care suferă de cancer renal în stadiu avansat, fără a le fi compromisă supraviețuirea. Supraviețuirea totală pentru cei care au primit doar terapia țintită cu sunitinib a fost de 18,4 luni, comparativ cu 13,9 luni la pacienții care au primit sunitinib după intervenția chirurgicală. Rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO 2018.

Nefrectomia este actualul standard de tratament pentru cancerul renal metastazat, la momentul diagnosticării acestuia. După intervenția chirurgicală, pacienților le este administrată o terapie sistemică. Studiul a demonstrat că această intervenție este inutilă în cazul pacienților cu metastaze multiple la rinichi.

abonare

„Până acum, nefrectomia a fost considerată standardul de tratament pentru pacienții cu cancer renal care prezintau deja metastaze la momentul diagnosticării. Aceste cazuri reprezintă 20% din totalul de cancere renale la nivel mondial. Studiul nostru este primul care și-a pus întrebarea dacă este cu adevărat nevoie de intervenție chirurgicală în era terapiilor țintite și a demonstrat că pentru anumiți pacienți, nefrectomia nu ar trebui să mai fie standardul de tratament”, a declarat Dr. Arnaud Mejean, autorul principal al studiului.

Pe lângă riscul de complicații ca hemoragie, infecție, embolism pulmonar și probleme cardiace, nefrectomia întârzie cu câteva săptămâni începerea tratamentului medicamentos pentru persoanele această boală. În unele cazuri, cancerul evoluează rapid în timpul perioadei de recuperare a pacientului, după nefrectomie și nu mai rămâne timp pentru începerea administrării terapiilor țintite.

Cei 450 de pacienți care aveau multiple metastaze renale la momentul diagnosticării au fost randomizați în două grupuri: unul căruia i s-a aplicat nefrectomia, urmată de terapia cu sunitinib, și unul căruia i s-a administrat doar sunitinib.

Supravegherea medie a pacienților a fost de 50,9 luni, timp în care s-au observat următoarele:

  • Supraviețuirea totală în cazul administrării sunitinib fără intervenția chirurgicală a fost mai bună
  • Micșorarea dimensiunilor tumorale a fost aproape aceeași în ambele grupuri.
  • Timpul median scurs până la înrăutățirea bolii a fost de 8,3 luni pentru pacienții care au primit doar sunitinib, comparativ cu 7,2 luni pentru cei cu intervenție chirurgicală + sunitinib
  • Beneficiul clinic s-a observat la 47,9% dintre pacienții grupului care au primit doar terapia țintită

Autorii studiului țin să precizeze că deși ratele de supraviețuire au fost mai bune pentru administrarea terapiei cu sunitinib de prima dată, această concluzie nu poate rezulta din studiul lor, deoarece nu acesta a fost obiectivul primar al său.

Un aspect la fel de important de menționat este faptul că nefrectomia rămâne standardul de aur pentru pacienții care nu au nevoie de terapia cu sunitinib, precum cei care prezintă o singură metastază renală.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Mai multe știri de la ASCO 2018, în următoarele articole:

#ASCO18. Cât de mult contează rasa, sexul și vârsta în alegerea tratamentului optim pentru cancer?

#ASCO18: Tratament mai scurt cu trastuzumab pentru cancerul de sân, la fel de eficient, cu mai puține reacții adverse

#ASCO18. Doar 2% dintre fumătorii americani au participat la screeningul pentru cancer pulmonar în 2016

#ASCO18. Testarea completă a mutațiilor din cancerul pulmonar, de la început, ar duce la economii de 2 milioane de dolari față de testarea panelului de 4 mutații

#ASCO18. Impactul utilizării tehnologiei mobile și a senzorilor în tratamentul cancerului de cap și gât

#ASCO18. STUDIU: Tratamentul insomniei la supraviețuitorii cancerului – ce rol au acupunctura și terapia cognitiv-comportamentală

#ASCO18: Noi scheme terapeutice cresc supraviețuirea în leucemia și limfomul cu celule T