#ASCO19. Durvalumab crește rata de supraviețuire pentru cancerul pulmonar non-microcelular avansat la pacienții care beneficiază concomitent de chimioterapie și radioterapie.

  • Altfel despre CancerDurvalumab (Imfinzi) este singura terapie biologică utilizată în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular, stadiul III, nerezecabil, la pacienții care beneficiază concomitent de chimioterapie și radioterapie (CRT), care determină un răspuns susținut timp de 3 ani, prin creșterea ratei de supraviețuire. Rezultatele studiului clinic de fază III PACIFIC-2 au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică 2019.

Tratamentul concomitent durvalumab și CRT determină o rată de supraviețuire de 57%, semnificativ mai mare decât grupul care a primit doar chimioterapie și radioterapie, unde rata de supraviețuire a fost de 43,5%.

abonare

Jhanelle Gray, MD, Director al Departamentului de Cercetare în Oncologia Toracica, Centrul Moffitt, Tampa, Florida este unul dintre investigatorii din cadrul studiului PACIFIC-2.

“În trecut, pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular nerezecabil, în stadiul III, aveau o rată de supraviețuire de 15-30% la 5 ani. Este remarcabil să vedem că mai mult de jumătate dintre pacienții tratați în regimul PACIFIC au supraviețuit după 3 ani de terapie,” afirmă Jhanelle Gray.

20% dintre participanții din grupul de tratament cu Imfinzi au prezentat reacții adverse, 15,4% părăsind studiul din cauza acestora. Profilul de siguranță și tolerabilitate pentru Imfinzi include următoarele efecte adverse, în ordinea descrescătoare a frecvenței:

  • tuse ( 35,2% vs. placebo, 25,2%);
  • fatigabilitate (24,0% vs. placebo, 20,5%);
  • dispnee (22.3% vs.  placebo, 23.9%).

Despre durvalumab

Durvalumab este un anticorp monoclonal care împiedică legarea receptorului PD-L1 de PD-1 și CD20 și permite astfel acțiunea răspunsului imun al organismului împotriva celulelor canceroase. Pentru mai multe detalii despre mecanismul de acțiune, puteți accesa următorul link.

Mecanism actiune durvalumab asco19
Mecanismul de acțiune al blocanților de PD-L1 – Researchgate

Citește și: