#ASCO19. Lenalidomida reduce riscul de progresie canceroasă a mielomului multiplu asimptomatic la pacienții cu risc înalt

  • Altfel despre Cancer
  • Hematologie



Identificarea unor strategii de detecție și tratament a leziunilor precanceroase reprezintă una dintre Prioritățile de cercetare necesare pentru a accelera progresul împotriva cancerului, conform Asociației Americane de Oncologie Clinică (ASCO).

Răspunzând acestei nevoi, studiul clinic randomizat de fază II/III E3A06 a arătat că administrarea de lenalidomidă (Revlimid), un inhibitor al angiogenezei tumorale, la pacienții cu mielom multiplu asimptomatic (smoldering multiple myeloma SMM), cu risc moderat sau înalt, scade riscul de progresie al acestei condiții precanceroase către faza canceroasă. La trei ani, 87% (faza II) și 91% (faza III) dintre pacienții grupului de intervenție nu au progresat către MM, față de 66% dintre pacienții grupului de control. În grupul de control s-a urmat standardul actual de practică, cel de observație. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO 2019.

abonare

„Este foarte dificil să trăiești cu posibilitatea evoluției către cancer. De aceea este emoționant să poți spune pacienților cu risc înalt de a dezvolta mielom multiplu că pot lua o pastilă pentru prevenția sau temporizarea cancerului. Însă această abordare nu este pentru toată lumea, pentru că este asociată cu reacții adverse severe și costuri ridicate. De aceea decizia între această opțiune și cea de observație trebuie luată împreună cu medicul curant”- președintele ASCO Dr. Monica M. Bertagnolli.

Atât în studiul de fază II cât și în cel de fază III, lenalidomida a dus creșterea supraviețuirii fără progresie către MM.

supravietuire-fara-progresie-grafic-SMM.png
Proporția pacienților care nu au progresat către MM- grupul de intervenție (albastru) vs. grupul de control (roșu).

Față de grupul de control, cei din grupul de intervenție au progresat mai rar către MM. În studiul de fază 3, la 1 an, 2 ani, și respectiv 3 ani, proporția celor care nu au progresat către MM a fost de 98%, 93%, respectiv 91%, față de 89%, 76%, respectiv 66%, în grupul celor care nu au primit tratament, fiind doar ținuți sub observație.

Aceste rezultate trebuie însă puse în balanță cu gradul mare de toxicitate al tratamentului studiat. Proporția persoanelor care nu au putut tolera lenalidomida este îngrijorătoare: 80% dintre pacienții din faza II și 51% din pacienții din faza III au întrerupt tratamentul din cauza toxicității. Cele mai comune reacții adverse înregistrate au fost cele nu afectează sângele sau structura osoasă, precum fatigabilitatea. Neutropenia de grad înalt a fost întâlnită la 5% dintre pacienți. Nu a existat o diferență între calitatea vieții raportată de pacienții celor două grupuri.

Studiul E3A06 a înrolat participanți cu SMM, cu risc intermediar sau ridicat. În faza II, 44 de pacienți au primit lenalidomidă pentru a determina eficiența potențială a acestui tratament. În faza III, 182 de persoane au fost împărțite aleator, fie să primească 25 mg de lenalidomidă, pentru primele 21 de zile a unui ciclu de tratament de 28 de zile, fie să fie ținuți sub observație.

Mielomul multiplu asimptomatic

Un studiu recent asupra MM a arătat că 13,7% din pacienți au fost diagnosticați inițial cu SMM. Însă, nu toți pacienții cu SMM evoluează către MM (50% în primii 5 ani). În ultimii ani supraviețuirea a crescut în MM, în prezent fiind de peste 50% la 5 ani.

Citește și: