#ASCO19. Rezultate pozitive ale imunoterapiei și terapiei țintite în cancerul mamar

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizatăCancerul mamar reprezintă o povară semnificativă pentru femeile din întreaga lume- afectează numeroase persoane și are o mortalitate ridicată. În Europa, probabilitatea ca femeile să dezvolte cancer mamar pe parcursul vieții este de aproximativ 1 din 8. În stadiile avansate, cancerul mamar este incurabil, dar poate fi tratat.

Printre studiile asupra cancerului mamar, prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO 2019, se numără IMpassion 130 care a arătat eficiența combinației atezolizumab și chimioterapie ca tratament de primă linie al adulților cu cancer mamar, local avansat nerezecabil sau metastatic, triplu negativ, PD-L1 pozitiv, și studiile CLEOPATRA și PUFFIN, care au arătat eficiența terapiei combinate pertuzumab- trastuzumab- chimioterapie ca tratament de primă linie la paciente cu cancer mamar metastatic, HER2-pozitiv.

abonare

„Suntem încântați să prezentăm date ale unui studiu asupra Perjeta, care arată beneficii fără precedent pentru pacientele cu boală HER2+. Ne continuăm munca în cancerul mamar, prezentând rezultatele noi asupra supraviețuirii din studiul de fază III de terapie combinată cu Tecentriq, primul studiu  pozitiv al imunoterapiei în cancerul mamar triplu negativ PD-L1 pozitiv”- Dr. Sandra Horning, Roche.

Sursa foto © ASCO/Phil McCarten 2019

Studiul IMpassion130– imunoterapie (atezolizumab) în cancerul mamar triplu negativ PD-L1 pozitiv

Studiul IMpassion este un studiu de faza III, dublu orb, controlat cu placebo. Rezultatele acestuia prezentate la ASCO19 sunt în concordanță cu cele prezentate la ESMO18, în urma cărora combinația de atezolizumab și chimioterapia nab-paclitaxel a fost aprobată de către FDA prin procedură accelerată, ca tratament de primă linie pentru cancerul de sân, nerezecabil, local avansat sau metastazat, PD-L1 pozitiv (programmed death-ligand 1), triplu negativ.

La a doua analiză interimară, la grupul populațional pentru care a fost aprobată, combinația atezolizumab și nab-paclitaxel a arătat o îmbunătățire semnificativă de 7 luni în supraviețuirea globală față de placebo. Peste jumătate dintre aceste pacientele cu cancer de sân triplu negativ PD-L1 pozitiv erau în viață la 2 ani, față de 37% din grupul de control.

Față de nab-pacitaxel singur, combinația atezolizumab nab-paclitaxel a adus beneficii clinice fără a compromite calitatea vieții legată de sănătate a pacienților, funcționarea de zi cu zi și fără a crește toxicitatea.

Atezolizumab

Atezolizumab este o imunoterapie, un tratament care activează sistemul imun pentru a lupta împotriva tumorii. Acesta inhibă PD-L1, o proteină de pe suprafața celulelor tumorale, care în mod normal inhibă atacul imun. Astfel, cu cât tumora prezintă mai mult PD-L1, cu atât atezolizumab este mai eficient.

Mecanismul de acțiune al atezolizumab
Sursa foto: Tecentriq.com

Cancerul mamar triplu-negativ

Cancerul mamar triplu negativ este cea mai agresivă formă a acestei tumori. Afectează în principal femeile mai tinere. Denumirea de triplu negativ semnifică lipsa a trei receptori de pe suprafața celulei tumorale împotriva cărora există tratamente țintite: receptorii pentru estrogen, progesteron (împotriva cărora acționează hormonoterapia) și receptori pentru HER2 (cărora le corespund anticorpi monoclonali, precum trastuzumab). Astfel, cancerul mamar triplu-negativ nu beneficiază de aceste linii terapeutice eficiente în general, iar prognosticul și speranța de viață a pacientelor diagnosticate sunt rezervate. În cazul bolii metastatice, speranța de viață este de 12-15 luni.

Studiul CLEOPATRA și PUFFIN: pertuzumab în cancerul mamar metastatic HER2-pozitiv

Studiul de fază III, internațional, dublu-orb, controlat placebo, CLEOPATRA, a inclus paciente cu cancer mamar metastatic HER2-pozitiv, netratate anterior sau care au prezentat recăderi după tratament adjuvant sau neoadjuvant. Acesta a comparat combinația pertuzumab, trastuzumab și docetaxel, cu placebo, trastuzumab și docetaxel.

După o perioadă medie de urmărire de 8 ani, rezultatele brațul care a inclus pertuzumab au arătat un beneficiu asupra supraviețuirii globale de 57,1 luni, față de 40,8 luni în grupul de control placebo. În plus, peste 1/3 dintre pacientele grupului de intervenție erau în viață la 2 ani, față de 23% din grupul de control.

Studiul de fază III PUFFIN, realizat în China, confirmă utilizarea acestei terapii combinate la femeile cu cancer mamar metastatic HER2-pozitiv.

Cancerul mamar HER2-pozitiv

30% dintre pacientele diagnosticate cu tumoră malignă de sân au markerul HER-2 pozitiv, fapt ce determină creșterea agresivității cancerului, a riscului de recurenţă şi scăderea sensibilităţii la terapia hormonală.

Terapia țintită HER-2 blochează activitatea acestui receptor, cu scopul de a scădea ritmul de creștere tumoral și diseminarea celulelor canceroase. Pentru a vedea dacă o pacientă poate beneficia de terapie țintită este indicată testarea pentru HER-2.

Mecanismele de acțiune ale Parjeta și Herceptin. Dubla blocare a căii HER2. Sursă foto: © 2019 Genentech USA.

Cel mai utilizat blocant HER-2 este trastuzumab (Herceptin), care poate fi administrat ca tratament neoadjuvant sau adjuvant, singur sau în combinație cu chimioterapia. Ceilalți blocanți HER-2 aflați în uz sunt: pertuzumab (Perjeta), ado-trastuzumab emtasine și lapatinib.

Citește și: