#ASCO21. Testul MammaPrint identifică o categorie de paciente cu cancer de sân la risc foarte scăzut de recurență care pot evita terapia hormonală

  • Oncologie



Analiza genomică tumorală în cancerul de sân reprezintă un instrument important în identificarea pacientelor la risc scăzut de recurență, la care se poate omite tratamentul chimioterapic adjuvant. Pacientele cu cancer de sân incipient și risc foarte scăzut în urma testului MammaPrint au un prognostic excelent indiferent de riscul calculat clinic, arată o nouă analiză pe termen lung a datelor provenite din studiul MINDACT.

Pacientele cu risc foarte scăzut în urma testului MammaPrint, care analizează 70 de gene, au avut o supraviețuire legată de cancerul de sân (BCSS) de 99,6%, iar 97% au prezentat un interval de timp fără metastaze (DMFI) de 8 ani. Acestea sunt noile date ale studiului MINDACT, prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2021. Rezultatele au implicații asupra managementului clinic, identificând o categorie de paciente pentru care se poate reduce tratamentul hormonal, mai ales în cazurile în care sunt raportate reacții adverse severe.

abonare

În cadrul acestui studiului prospectiv, randomizat, de fază 3, a fost stabilit un prag adițional în categoria de risc scăzut, în scopul de a identifica pacientele cu risc extrem de scăzut de recurență la distanță. Această categorie de pacienți prezintă un prognostic excelent în legătură cu supraviețuirea specifică legată de cancerul de sân la 15 ani, sugerând faptul că riscul foarte scăzut caracterizează o boală indolentă.

Peste 6.600 de pacienți au fost incluși în cadrul acestui studiu între anii 2007-2011. Pentru 1.000 dintre aceștia (15%), analiza moleculară a relevat un risc foarte scăzut la testul molecular care a analizat cele 70 de gene. Stratificarea riscului s-a făcut în: risc crescut, risc scăzut și risc foarte scăzut. Au fost analizate intervalul de timp fără metastaze la distanță (DMFI) la 5 ani și 8 ani și supraviețuirea specifică pentru cancerul de sân (BCSS) la 8 ani la pacienții stratificați pe baza semnăturii moleculare, dar și asupra grupurilor de risc calculate clinic.

La 5 ani de la diagnostic, peste 98% dintre pacientele din categoria de risc foarte scăzut pe baza scorului molecular nu prezentau boală metastatică, iar la 8 ani proporția a fost de 97%. Supraviețuirea legată de cancerul de sân pentru această categorie de pacienți la 8 ani de la momentul diagnosticului a fost de 99,6%.

rezultate studiu MINDACT
Rezultatele pe termen lung ale studiului MINDACT: intervalul de timp fără metastaze la distanță (DMFI) la 5 ani și 8 ani și supraviețuirea specifică pentru cancerul de sân (BCSS) la 8 ani la pacienții stratificați pe baza semnăturii moleculare, respectiv pe baza riscului clinic (* grupul de risc scăzut nu include și riscul foarte scăzut). Sursa foto

Despre MammaPrint

MammaPrint este un test genetic care are la bază analiza a 70 de gene de la nivelul țesutului tumoral, gene cu implicații în riscul de recurență al cancerului de sân. Nivelul de activitate al acestor gene influențează comportamentul cancerului în ceea ce privește capacitatea de diviziune celulară și metastazarea. Rezultatele acestui test clasifică pacientele în două categorii: cu risc scăzut, respectiv cu risc crescut de recurență a cancerului de sân. Aceste rezultate au valoare prognostică, dar și rol în decizia terapeutică de administrare a chimioterapiei adjuvante la pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente, testul fiind inclus în ghidurile internaționale de tratament ale cancerului de sân.

Testul genetic mamma print
#ASCO21. Testul genetic MammaPrint identifică o categorie de paciente cu cancer de sân la risc foarte scăzut de recurență care pot evita terapia hormonală

Primele date analizate din studiul MINDACT au arătat că pe baza analizei semnăturii moleculare a celor 70 de gene incluse în testul MammaPrint se poate identifica o categorie de paciente cu risc genomic scăzut de recurență la distanță a cancerului de sân, în pofida caracteristicilor clinice de risc înalt (mărimea tumorii, gradul de diferențiere, statusul ganglionilor limfatici). Identificarea acestor paciente are implicații clinice importante, permițând evitarea chimioterapiei adjuvante nenecesare și a reacțiilor adverse asociate acesteia.

Citește și: