#ASCO23. Compoziția microbiomului tumoral ar putea explica de ce au crescut cazurile de cancer colorectal la persoane tinere

  • Medicina personalizată



Un studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică arată că microbiomul persoanelor cu cancer colorectal variază semnificativ în funcție de momentul debutului bolii. Rezultatele ar putea explica de ce multe persoane tinere dezvoltă cancer colorectal, în special cei care nu au factori de risc evidenți.

Incidența cancerului colorectal la persoanele cu vârste de sub 55 ani s-a dublat în ultimul deceniu. La această categorie de obicei apar tumori mult mai agresive. Studierea microbiomului oferă informații importante cu privire la mecanismele bolii, fiind o interfață între factorii genetici, de mediu, cei care țin de dietă și de sistemul imun.

Pentru realizarea studiului s-a testat ADN-ul tumoral și microbiomul de la 36 de pacienți cu cancer colorectal diagnosticați înainte de 45 de ani și de la 27 de persoane diagnosticate după 65 de ani. S-au detectat 917 specii de bacterii și fungi. Clostridium perfringens, Escherichia coli, Leptotrichia hofstadii, Mycosphaerella sp., Neodevriesia modesta, Penicillium sp. și Leptosphaeria sp au reprezentat 11% din microbiomul persoanelor cu cancere cu debut tardiv. Acestea nu au fost identificate la cei cu boala cu debut precoce.

abonare

Citește și: Aspirina ar putea să scadă riscul de cancer colorectal cu debut precoce


Integrând date legate de profilul genetic tumoral cu date legate de alimentație obținute prin chestionare, autorii plănuiesc să continue studierea impactului microbiomului asupra progresiei tumorale. O altă direcție de cercetare este legată de microbiomul circulant, ceea ce ar permite testarea speciilor de bacterii direct din probe de sânge.

Deși incidența generală a cancerului colorectal a scăzut în ultimii ani, în cazul persoanelor tinere se observă un trend opus. Există o creștere semnificativă a cancerului colorectal cu debut precoce, diagnosticat la cei sub 45 de ani.

Obezitatea și diabetul zaharat sunt factori care influențează aceste statistici, însă tot mai multe date arată și rolul important al factorilor infecțioși. Anumite tipuri de bacterii afectează integritatea țesuturilor de la nivelul colonului, stimulând inflamația și apariția de mutații la nivelul celulelor epiteliale.

Citește și: