#ASH18. Nou test rapid și ieftin de screening al anemiei falciforme

  • Acces la inovație
  • HematologieUn studiu desfășurat în Uganda a demonstrat acuratețea de peste 99% a testului HemoTypeSC în detecția anemiei falciforme la copii de vârste mici. Testul necesită o picătură de sânge și oferă rezultat în aproximativ 10 minute, fiind potrivit pentru screening de rutină al nou născuților. Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018.

„Faptul că testul HemoTypeSC este atât de precis, ieftin și ușor de folosit arată că acest test poate fi implementat în screeningul nou-născuților în zone în care în prezent nu se realizează deloc screening pentru siclemie (anemie falciformă), sau nu se realizează în mod universal. Implementarea la scară largă de inițiative de screening în Africa subsahariană, alături de tratament și consiliere, ar putea reduce semnificativ mortalitatea bolii. Astfel s-ar putea salva milioane de vieți în câteva decenii”- prim autorul Dr. Erik Serrao, Silver Lake Research Corporation din Azusa.

Standardul de aur actual de screening al anemiei falciforme este greu de implementat în situații cu resurse reduse din cauza costului de necesități de echipament sofisticat și de electricitate continuă. Kitul de testare HemoTypeSC este ieftin de produs (mai puțin de 2 dolari per test), nu necesită electricitate și poate fi folosit fără echipament sau instruire specială. Testul este foarte sensibil și specific, folosind anticorpi monoclonali care detectează proteinele hemoglobinei asociate cu anemia falciformă.

abonare

Pentru studiu, au fost recrutați 1000 de copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 5 ani, dintr-o unitate medicală cu resurse limitate din Uganda. Sângele fiecărui participant a fost testat prin două metode: HemoTypeSC și electroforeza hemoglobinei. Rezultatele testului HemoTypeSC au fost confirmate de electroforeza hemoglobinei în 998 din cazuri, având o precizie de 99,8%. În cazul celor 2 pacienți cu rezultate diferite, a fost ulterior determinată corectitudinea diagnosticului prin HemoTypeSC. De aceea, rata de precizie a testului s-a considerat de 100%.

Testul HemoTypeSC este aprobat pentru vânzare în Europa și se urmărește aprobarea în următorul an în Africa și India.

Ce este anemia falciformă?

Anemia falciformă (siclemie, drepanocitoză, „sickle cell disease”) este o boală a sângelui în care se produce hemoglobină anormală (proteină din globulele roșii care atașează oxigen și îl transportă către întregul organism). Globulele roșii (eritrocite, hematii) care conțin hemoglobină normală sunt flexibile și pot traversa cu ușurință chiar și cele mai mici vase. În anemia falciformă, hematiile au formă de seceră („sickle”) și sunt rigide, astfel încât se pot bloca la nivelul vaselor, împiedicând circulația sângelui și oxigenului către organism. Urmările pot varia de la dureri intense la evenimente severe precum infarct miocardic, infecții, complicații pulmonare sau chiar deces.

Anemia falciformă are o prevalență ridicată în Africa subsahariană. În Uganda, locul de desfășurare al studiului, siclemia este responsabilă pentru unul din 5 decese ale copiilor.

Citește și:

Sursă imagine feature: US Air Force.