#COVID19. AstraZeneca și Universitatea Oxford: parteneriat pentru dezvoltarea, fabricarea și distribuirea la nivel mondial a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19, după aprobarea acestuia

  • Acces la inovație
  • PHARMA



AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat stabilirea unui acord pentru dezvoltarea și distribuția globală a vaccinului adenovirus recombinant creat de universitate, unul dintre candidații pentru prevenția COVID-19. Vaccinul este cunoscut sub numele ChAdOx1 nCoV-19 și a fost dezvoltat de Institutul Jenner și Grupul de vaccinuri Oxford, din cadrul Universității Oxford. Conform acordului, compania farmaceutică AstraZeneca ar fi responsabilă pentru dezvoltarea și fabricarea vaccinului, precum și distribuirea la nivel mondial, după aprobarea acestuia.

„Pe măsură ce COVID-19 continuă să constrângă umanitatea, necesitatea unui vaccin pentru a învinge virusul este urgentă. Această colaborare reunește competența de clasă mondială a Universității din Oxford în domeniul vaccinologiei și capacitățile globale de dezvoltare, fabricație și distribuție ale AstraZeneca. Speranța noastră este că, prin unirea forțelor, putem accelera accesul global la un vaccin pentru a combate virusul și pentru a proteja oamenii de cea mai mortală pandemie a unei generații”, a declarat Pascal Soriot, directorul executiv, AstraZeneca.

Vaccin ChAdOx1 nCoV-19, dezvoltat de Oxford
Sursa foto: ABC News

Vaccinul ChAdOx1 a intrat în studii clinice de faza I săptămâna trecută. În această fază se va studia siguranța și eficacitatea la voluntarii sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, în cinci centre din sudul Angliei. Datele din procesul de faza I ar putea fi disponibile luna viitoare. Trecerea la studiile de faza II și III ar trebui să aibă loc până la jumătatea acestui an, conform declarației de presă emise de AZ.

abonare

„Parteneriatul nostru cu AstraZeneca va fi o forță majoră în lupta împotriva pandemiilor pentru mulți ani care vor veni. Credem că împreună vom fi într-o poziție puternică pentru a începe imunizarea împotriva coronavirusului după ce vom avea un vaccin eficient aprobat. Din păcate, riscul apariției de noi pandemii va fi întotdeauna prezent, insă noul centru de cercetare va spori pregătirea lumii și viteza noastră de reacție data viitoare când ne vom confrunta cu o astfel de provocare”, Prof. Sir John Bell, Profesor Regius de medicină la Universitatea Oxford.

Vaccinul ChAdOx1 nCoV-19

Dezvoltat la Jenner Institute de la Universitatea din Oxford, în colaborare cu grupul de vaccinuri Oxford, ChAdOx1 nCoV-19 folosește un vector viral bazat pe o versiune slăbită a virusului răcelii comune (adenovirus) care conține materialul genetic al proteinei spike (S) de suprafață a SARS-CoV-2. După vaccinare, se produce proteina S, care determină sistemul imunitar al organismului să atace noul coronavirus dacă va infecta în viitor persoana vaccinată, prin anticorpi specifici acestei proteine.

Vectorul adenovirus recombinant (ChAdOx1) a fost ales deoarece generează un răspuns imun puternic dintr-o singură doză și nu se reproduce, deci nu poate provoca o infecție continuă în organismul care a primit vaccinul. Vaccinurile produse cu virusul ChAdOx1 au fost administrate la peste 320 de persoane până în prezent și s-au dovedit a fi sigure și bine tolerate, deși pot provoca reacții adverse temporare, cum ar fi creșterea temperaturii corporale, simptomele asemănătoare gripei, dureri de cap sau dureri la nivelul brațului în care este injectat.

Articolul face parte din campania #NuNeOprim – Bătălia Covid-19 în laborator, realizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente în parteneriat cu RaportuldeGarda.ro.

Citește și: