#EAU2023. Cancerele de vezică urinară, depistate cu 12 ani înaintea apariției simptomelor clinice, prin testarea a 10 mutații genetice din urină

  • Oncologie



Dezvoltarea cancerelor de vezică urinară poate fi depistată cu până la 12 ani înaintea apariției simptomelor prin identificarea mutaţiilor a 10 gene, utilizând probe de urină, conform unui studiu prezentat în cadrul congresului anual al Asociației Europene de Urologie, care a avut loc luna aceasta în Milano.

Cancerele vezicii urinare afectează anual peste 200.000 de persoane din Uniunea Europeană, fiind una dintre cele mai frecvente neoplazii. Din cauza diagnosticului tardiv și a recăderilor bolii, doar jumătate dintre persoanele cu cancer de vezică urinară depistat în stadii avansate supraviețuiesc mai mult de 5 ani. Diagnosticarea precoce se asociază cu o supraviețuire la 5 ani de peste 80%.

abonare

Procedurile actuale utilizate în diagnosticul neoplasmelor vezicii urinare sunt adesea de tip invaziv. Un test bazat pe probe de urină care indică precoce dezvoltarea cancerului de vezică urinară ar putea să contribuie la depistarea unui număr ridicat de tumori în stadii curabile, să scadă numărul de cistoscopii care nu sunt necesare și să permită screeningul persoanelor cu risc ridicat, precum fumătorii sau cei cu expunere profesională la carcinogeni asociați cu dezvoltarea cancerului de vezică urinară.

Metoda are la bază testul UroAmp, dezvoltat de Science University, care depistează mutații la nivelul a 60 de gene în probe de urină. În acest caz, s-au concentrat pe un panel țintit pentru identificarea mutațiilor de la nivelul a 10 gene care pot să indice prezența celui mai frecvent tip de cancer al vezicii urinare. Acesta a fost evaluat pe probe din cadrul Golestan Cohort Study, care a inclus monitorizarea timp de 10 ani, a 50.000 de persoane care au oferit probe de urină la înrolarea în studiu. Dintre aceștia, 40 au dezvoltat neoplasme ale vezicii urinare pe parcursul perioadei de studiu. Au fost testate probe de urină de la 29 dintre ei, dar și de la 98 de persoane din grupul de control.

  • Testul a indicat 66% dintre persoanele care au avut cancer urinar, inclusiv cu până la 12 ani înainte de diagnosticul clinic.
  • Într-un interval de până la 7 ani anterior diagnosticului, precizia testului a fost de 86%.
  • În grupul de control, testul a indicat corect că aceștia nu vor dezvolta neoplasme ale vezicii urinare la 96% dintre persoane.
Neoplasmele vezicii urinare ar putea fi diagnosticate precoce prin testarea a 10 mutaţii în probele de urină
Sursa foto: Unsplash

Testul a fost investigat și în cadrul Spitalului General din Massachusetts și Universității de Stat din Ohio, folosind probe de urină colectate anterior cistoscopiei de la 70 de persoane cu cancer al vezicii urinare și 96 de persoane din grupul de control. În cadrul acestui grup de pacienţi, testul a fost pozitiv la 71% dintre pacienții cu neoplazii depistabile prin cistoscopie. În grupul de control, mutațiile au fost negative la 94% dintre aceștia.

Acuratețea testului trebuie îmbunătățită în continuare, deoarece un program de screening în masă din probe de urină ar fi mai fezabil decât procedurile invazive sau complexe disponibile în prezent. Testarea din probe de urină ar putea reprezenta o opțiune pentru monitorizarea recăderilor și selectarea pacienților cu hematurie care necesită cistoscopie pentru a exclude o afecțiune malignă.

Citeşte şi: