„Câștigăm speranță pentru femeile din România” – Dr. Ioana Bianchi, Country Head of Corporate Affairs and External Communications, Novartis România

  • Health literacyCancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând prima cauză de mortalitate – 8,68% pentru femeile din grupa de vârstă 15-49 ani. Conform datelor Globocan 2018, România înregistrează o mortalitate anuală comparabilă cu media europeană, deși incidența raportată a cancerului mamar în România este cu 30% mai mică. Acest cancer afectează și femei tinere și de vârstă mijlocie: se estimează că fiecare femeie decedată prin cancer de sân pierde în mod prematur aproximativ 13 ani de viață.

Inegalitățile în managementul acestei maladii au reprezentat subiectul unei întâlniri la nivel înalt la Parlamentul României, pe data de 22 Octombrie 2018. Dezbaterea reprezintă primul pas al campaniei de mobilizare „Câștigăm speranță pentru femeile din România”, inițiată de Fundația Renașterea și Centrul pentru Inovație în Medicină, cu sprijinul Novartis.

abonare

Pe de altă parte, grupul inter-disciplinar APCO Worldwide a elaborat un document în 2017. Despre acest document a vorbit Dr. Ioana Bianchi, Country Head of Corporate Affairs and External Communications, de la Novartis România.

Acesta se bazează pe patru direcții de intervenție pentru țările europene care au nevoie de o abordare mai bună a cancerului de sân avansat:

  1. Fundamentarea serviciilor de îngrijire pe cunoașterea și înțelegerea cancerului de sân: organizarea traseului pacientului în jurul nevoilor pacientului;
  2. Colectarea datelor din practica reală, prin cooperare pan-europeană;
  3. Accesul la terapie și servicii para-medicale, egal și la timp pentru toate pacientele, evaluat constant, inclusiv prin opinia pacientelor;
  4. Susținerea psiho-socială și încurajarea participării și implicării active a pacientelor la procesul terapeutic și post-terapeutic.

Citește și: