Comisia Europeană a lansat Inițiativa privind Virtual Human Twins: ce presupune și care sunt pașii următori

  • Medicina personalizatăPe 21 decembrie 2023, odată cu inaugurarea supercomputerului MareNostrum5 (MN5) de către Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene și Centrul de Supercomputer din Barcelona, Comisia Europeană a lansat Inițiativa Europeană Virtual Human Twins (VHT, Gemenii Virtuali Umani), cu scopul de a sprijini înființarea și adoptarea următoarei generații de soluții de tip VHT pentru medicina personalizată în Europa.

Deși VHT-urile deja există sub o formă sau alta în multe state membre, această inițiativă caută să abordeze fragmentarea actuală din ecosistemul european, promițând beneficii tangibile pentru cetățeni și pacienți, susținând și încurajând avansul științific și tehnologic în UE.

abonare

Un geamăn uman virtual, cunoscut și sub denumirea de Digital Twin (DT – Geamăn digital) este o reprezentare digitală a unei „stări umane de sănătate” sau boală, pe diferite niveluri anatomice (la nivel celular, tisular, de organ sau sistemic). VHT-urile sunt construite folosind modele software și baze de date pentru a imita și prezice comportamentul omologilor reali.

De asemenea, transversal, Comisia intenționează să îmbunătățească capacitățile de supercalcul și inteligență artificială pentru a facilita cercetarea colaborativă în VHT și dezvoltarea tehnologiei. Astfel va fi stimulată dezvoltarea, simularea și îmbunătățirea modelelor la o scară fără precedent, accelerând dezvoltarea VHT-urilor prin antrenarea de modele AI fundamentale specifice.

Potențialul cheie în sănătate și îngrijirea medicală al acestei tehnologii este în prevenția și abordarea terapeutică personalizată, precum și în pregătirea personalului medicală în medii virtuale țintite sau planificarea intervențiilor chirurgicale și așa mai departe.

European Human Virtual Twin Infographic
Sursa: Comisia Europeană

Nivelul 1 – Frontul Unit: Manifestul

Într-o remarcabilă demonstrație de unitate și angajament, peste 76 de organizații reprezentative din întregul ecosistem VHT European au semnat un Manifest, susținut de Comisie, începând cu 21 decembrie 2023. Acest Manifest este o Declarație de Intenție privind dezvoltarea colaborativă a VHT-urilor și creșterea adoptării lor în întreaga UE.

Nivelul 2 – Finanțare și oportunități

  • Proiectul European Virtual Human Twin (EDITH) (Acțiune de coordonare și sprijin finanțat prin programul DIGITAL) și foaia sa de parcurs pentru a identifica elementele de bază necesare pentru a evolua către VHT integrate;
  • 80 de milioane EUR pentru acțiuni de cercetare și inovare în cadrul Orizont Europa sub apelul – „Integrated, multi-scale computational models of patient patho-physiology for personalised disease management”;
  • O platformă digitală de ultimă generație de 24 de milioane EUR pentru integrarea și validarea modelelor avansate de gemeni virtuali, finanțată prin Programul Europa digitală (DIGITAL);
  • Implementarea unei infrastructuri federate paneuropene de 5 milioane EUR pentru date și instrumente bazate pe modele de calcul intensiv de date ale unităților de terapie intensivă (ICU) pentru sprijinirea deciziilor și prevenirea riscurilor, finanțată prin Programul Europa digitală (DIGITAL)
  • Finanțare suplimentară de 20 de milioane EUR în cadrul Inițiativei de sănătate inovatoare (IHI) pentru acțiuni privind gestionarea cuprinzătoare a accidentului vascular cerebral cu modele computaționale predictive, date integrate de sănătate a pacientului, vizualizare îmbunătățită.

În lunile următoare, Comisia va publica licitația de achiziție pentru platforma digitală pentru integrarea și validarea avansată a modelelor VHT, ca parte a Programului Europa Digitală. Această inițiativă marchează un moment pivot în sectoarele de sănătate și tehnologie, stabilind un nou standard pentru cercetarea în sănătate și îngrijirea personalizată în Uniunea Europeană și dincolo de ea.

Citește și: