#ESCCongress: Studiu. Consumul ridicat de sare dublează riscul de insuficiență cardiacă

  • Health literacy



Un studiu realizat pe un număr de 4000 de persoane a scos în evidență legătura dintre consumul excesiv de sare și riscul insuficienței cardiace. Așadar, pentru o persoană care consumă sare mai mult decât cantitatea recomandată, riscul de a suferi de insuficiență cardiacă se dublează.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 12 ani, timp în care au fost colectate date de la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Acesta a fost prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC 2017).

abonare

„Aportul crescut de sare este una dintre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute, precum și un factor de risc în cazul infarctului miocardic și insuficienței cardiace” afirmă Prof. Pekka Jousilahti, profesor în cadrul National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finlanda.

Pentru realizarea studiului s-au analizat diferite baze de date, precum National Health Records, Causes of Death Register, the Hospital Discharge Register, pentru a putea urmări orice informație legată de numărul persoanelor ce suferă de insuficiență cardiacă sau a celor ce au murit din această cauză.

Colectarea datelor a urmărit mai multe elemente: completarea unui chestionar cu întrebări legate de sănătatea participantului, măsurarea înălțimii, greutății și a tensiunii arteriale și nu în ultimul rând, analiza urinei într-un interval de 24 de ore. Cel din urmă a reprezentat și elementul cheie al studiului deoarece a permis extragerea sodiului din organism după 24 de ore. Această metodă este utilizată în general pentru obținerea unei estimări corespunzătoare a aportului de sare al unui individ.

Pe toată durata studiului, aproximativ 120 de persoane, bărbați și femei, au dezvoltat insuficiență cardiacă. Rezultatele au marcat faptul că pentru un individ care consumă o cantitate mai mare de 13.7 grame de sare pe zi riscul de a suferi de insuficiență cardiacă este dublu față de cel pe care îl are un individ care consumă 6.8 grame.

„Inimii nu îi place sarea. Aportul ridicat de sare accentuează riscul unei insuficiențe cardiace. Această creștere a riscului, generată de către aportul de sare, este independentă de tensiunea arterială”, completează Prof. Jousilahti.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel mult 5 grame de sare pe zi, în situația în care necesitatea fiziologică a organismului este de 2-3 grame.

Mai jos puteți găsi informații cu privire la celelalte subiecte discutate în cadrul ESC2017:

Antiagregantul Brilinta – scade riscul de deces cu 29% în rândul pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare

Patru noi ghiduri – informează medicii specialiști cu privire la cele mai noi inovații și proceduri din domeniul medicinei cardiovasculare

Greutatea și sexul feminin – factori cheie în patologia cardiovasculară

Anticoagulantele orale de nouă generație – în continuă extindere la nivel european în tratarea fibrilației atriale

Canakinumab – scade riscul de atac de cord și cancer pulmonar

Rivaroxaban – beneficiile în tratamentul bolilor ischemice periferice și coronariene.