Taiwan: 200 de zile fără transmitere SARS-CoV-2 pe teritoriul țării

  • Health literacy



02.11.2020: Răspunsul rapid, coordonat al autorităților, bazat pe screening precoce, metode eficiente de izolare și carantină, integrarea tehnologiilor digitale și adoptarea generală a măștilor, a dus la un număr mic de cazuri și decese COVID-19. În data de 30 octombrie 2020 a fost marcată a 200-a zi fără transmisie pe teritoriul țării a SARS-CoV-2. Există cazuri noi confirmate încă, însă ele sunt de import, majoritatea provenind din Asia de Sud-Est. De la debutul pandemiei au fost înregistrate doar 563 de cazuri și 7 decese (ultimul în luna mai).

Abordarea proactivă din Taiwan a permis evitarea lockdownului și a altor măsuri cu impact economic major, necesare pentru controlul COVID-19 în țări cu o abordare reactivă, precum Noua Zeelandă. Conform prognozelor, Taiwan este una dintre puținele țări care va înregistra creșteri pe plan economic – printre altele, și o creștere de 1,56% a produsului intern brut în 2020.

abonare

Tehnologia digitală a permis dezvoltarea de aplicații pentru o bună distribuție a măștilor în țară; de identificare a persoanelor care au avut contact cu cazuri confirmate COVID-19, respectând în același timp intimitatea acestora; de comunicare publică și de luptă împotriva fake news cu ajutorul umorului.

Ministrul digital taiwanez, Audrey Tang.
Ministrul digital taiwanez, Audrey Tang, a colaborat cu comunitatea de hackeri civici în lupta SARS-CoV-2. TED 2020.

24.03.2020: Taiwan se află la 130 de kilometri de China continentală. În anul 2019, aproape 3 milioane de vizitatori de pe continent au călătorit spre Taiwan. În plus, dintre cei 23 de milioane de cetățeni taiwanezi, 850.000 locuiesc și 404.000 lucrează în China. Astfel, la începutul epidemiei COVID-19, modelele epidemiologice previzionau că Taiwan va fi a doua țară ca număr de cazuri. La data de 24 martie 2020, Taiwan este a 61-a regiune după numărul de cazuri (216 de pacienți) și a 81-a regiune după numărul de cazuri raportat la populație (9 cazuri la un milion de cetățeni). Majoritatea cazurilor confirmate sunt „de import”. Rata mortalității este redusă, până în prezent fiind raportate doar 2 decese.

Grafic număr de cazuri covid19 și măsuri luate de autorități.
Evoluția numărului de cazuri COVID19 în Taiwan și măsurile luate de autorități.

Un nou studiu publicat în JAMA sugerează că utilizarea noilor tehnologii (analize tip big data, geo-localizarea și comunicarea prin intermediul telefonului mobil) și implementarea rapidă de măsuri de control epidemiologic (căutarea activă de cazuri noi, control vamal, carantină, realocarea resurselor, educarea și liniștirea populației) au contribuit la reducerea răspândirii virusului.

„Taiwan este un exemplu cum o societate poate răspunde rapid în fața unei crize și proteja interesele cetățenilor”- prim-autorul studiului Dr. Jason Wang, Stanford University School of Medicine.

În urma epidemiei SARS din 2003, guvernul taiwanez a înființat Centrul Național De Comandă în Medicină (National Health Command Center-NHCC). Acesta are rolul de a coordona răspunsul autorităților în epidemii, la nivel central, regional și local, fiind implicate Ministerele Transportului, Economiei, Muncii, Educației, precum și alte instituții publice.

Ascultați ediția a 5-a a Podcast #VociCuAutoritate COVID-19, în care Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină vorbește despre lecțiile pe care statele afectate puternic în această perioadă de COVID-19 ar trebui să le ia de la Taiwan.

Pentru informații corecte și verificate, accesați și stirioficiale.ro, primul website lansat de Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Răspunsul autorităților a fost imediat

Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost notificată de cazurile de pneumonie din Wuhan, China. În aceeași zi, oficialii din Taiwan au început identificarea activă a cazurilor, prin screeningul persoanelor cu febră sau simptome de pneumonie, înainte de debarcarea din aeronavele care au decolat din Wuhan.

La 5 ianuarie 2020, screeningul a fost extins la toate persoanele care au călătorit în Wuhan în ultimele 14 zile și care aveau simptome de infecție de tract respirator superior. Acestea au fost testate viral și izolate la domiciliu sau internate, în funcție de gravitatea cazului.

Vizualizare cazuri COVID-19 Taiwan și sursa de infecție.
Au fost realizate anchete epidemiologice în cazurile de infecție COVID-19, în încercarea de a identifica sursa de infecție.

Pe 6 februarie a fost introdus un sistem de raționalizare a măștilor pentru a prioritiza folosirea acestora de către cei cu risc mai mare. Taiwanezii au putut cumpăra de la această dată, pe baza cardului național de sănătate, 2 măști la fiecare 7 zile. Inițial acestea puteau fi achiziționate doar în farmacii, apoi și în centre locale de sănătate publică (16 februarie). Pentru pregătirea începerii noului semestru școlar la 25 februarie, s-a crecut rația copiilor de sub 12 ani, la 4 măști la fiecare 7 zile (20 februarie) și s-au luat măsuri de dezinfecție a claselor și autobuzelor școlare, dar și a campusurilor universitare și a mijloacelor de transport în comun (19 februarie). O dată cu creșterea capacității de producere a măștilor la 8,2 milioane pe săptămână, a fost crescută din nou rația la 3 măști pe săptămână pentru adulți și 5 măști pentru copii (5 martie). Pentru a reduce cozile, din 12 martie a fost introdus un sistem pilot online de cumpărare a măștilor.

Pe 27 ianuarie, Agenția Națională a Imigrărilor și Administrația Națională a Asigurărilor de Sănătate au integrat istoricul călătoriilor din ultimele 14 zile al pacienților cu datele medicale. Astfel, s-au putut urmări electronic, prin intermediul telefonului mobil, persoanele aflate la risc, pe baza călătoriilor în zonele afectate de epidemie. Până pe 30 ianuarie sistemul a fost extins pentru a include istoricul călătoriilor pacienților din China, Hong Kong și Macau.

Cod QR raportuldegarda.ro
Cu ajutorul unui cod QR, călătorii pot accesa rapid un formular care le permite accelerarea primirii autorizației de imigrare.

Tot pe 27 ianuarie a fost lansat Sistemul de Carantină la Intrare. Acesta folosește ușurința de comunicare a telefonului mobil. Călătorii care pleacă sau vin prin aeroportul din Taiwan pot accesa formularul de completare a unei declarații de sănătate prin scanarea unui cod QR. Astfel, acest sistem creat în 72 de ore, permite obținerea mai rapidă a autorizației de imigrare de către persoanele cu risc redus.

Pe 18 februarie, toate spitalele, clinicile și farmaciile din Taiwan au primit acces la istoricul călătoriilor pacienților. Astfel s-au putut genera alerte în timp real, pe baza simptomelor și istoricului călătoriilor, pentru a ușura identificarea cazurilor.

Călătoriile au fost limitate prin măsuri succesive o dată cu creșterea numărului de cazuri. Navele internaționale de croazieră nu mai pot face escală în porturile din Taiwan începând din 6 februarie. Tranzitul aerian prin Taiwan va fi suspendat începând cu 24 martie. În plus, studenții și cadrele didactice nu pot părăsi țara până la sfârșitul semestrului, iar cadrele medicale nu pot călătorii până pe 30 iunie în zone în alertă nivel 1 sau 2.

Guvernul din Taiwan s-a implicat și în alocarea resurselor: s-a stabilit un preț pentru măștile de protecție și s-au folosit fonduri guvernamentale și personal militar și deținuți pentru a crește producția măștilor, ajungând la 11 milioane pe săptămână. La 20 ianuarie rezervele guvernamentale includeau 44 milioane de măști chirurgicale, 1,9 milioane de măști N95 și 1.100 de camere de izolare cu presiune negativă. Exportul măștilor a fost interzis de la mijlocul lunii ianuarie. Totuși, Taiwan va exporta, după ce vor avea suficiente rezerve, 100.000 de măști pe săptămână către Statele Unite ale Americii. Din partea acestora au primit materiale prime pentru 300.000 de echipamente de protecție, parte unui parteneriat ce include colaborarea în cercetarea și dezvoltarea de metode diagnostice rapide, tratamente și a unui vaccin.

Comunicarea cu publicul a fost continuă prin declarații ușor accesibile pe internet, ale Ministrului Sănătății și ale vicepreședintelui taiwanez, un cunoscut epidemiolog. Anunțurile au inclus informații despre importanța măsurilor de igienă, când și cum se poartă masca de protecție, precum și riscul la care ar putea fi supusă populația medicală prin crearea de rezerve de materiale de protecție în rândul populației generale. Până la momentul publicării comentariului din JAMA, majoritatea comunicărilor cu publicul au fost realizate în limba chineză și în limbajul semnelor, ceea ce nu este suficient pentru cei non-nativi. În prezent, pot fi accesate informații oficiale în 7 limbi, printre care și engleza.

Cum s-ar putea aplica big data și geolocalizarea și în alte țări?

Într-o declarație Global News, Dr. Wang și-a exprimat speranța că alte țări vor analiza succesul din Taiwan.

„Cred că este o oportunitate pentru a ne gândi serios la folosirea big data pentru a îmbunătăți practicile de sănătate publică”.

Și China și Coreea de Sud au folosit big data și geolocalizarea prin intermediul telefonului mobil pentru a controla extinderea COVID-19, dar această practică ridică probleme de confidențialitate a datelor cu caracter personal.

„Companiile mari precum Google și Facebook ne urmăresc deja. Google știe unde vei merge. Putem să folosim aceste date, pentru scurt timp, pentru binele comun pentru a controla virusul? Trebuie să ne gândim la ghiduri de utilizare a acestor tehnologii în crizele de sănătate publică”- Dr. Wang.

Puterea autorităților de a accesa acest tip de date diferă de la țară la țară. Totuși, există metode de a folosi inteligența artificială și big data pentru a urmări bolile infecțioase la nivel global, respectând în același timp viața privată a persoanelor.

Telefon cu icon de localizare.

De exemplu, Dr. Kamrah Kahn, a explicat, într-o declarație Global News, cum compania sa, BlueDot, folosește inteligența artificială și analize avansate de date pentru a urmări bolile infecțioase la nivel mondial. Compania colectează date despre mai mult de 150 de boli și sindroame, la fiecare 15 min. Sursele sunt atât organizații precum Centrul de Control al Bolilor sau Organizația Mondială a Sănătății, dar și zboruri comerciale, date populaționale umane, animale și ale insectelor, date meteorologice, și informații locale de la jurnaliști și personal medical. Sistemul acestora a detectat cazurile de pneumonie suspectă din Wuhan și a prezis corect zonele în care virusul se va extinde.

Cu ajutorul datelor anonimizate colectate de la 400 de milioane de dispozitive mobile se poate urmări eficacitatea intervențiilor de sănătate publică la nivel populațional

„Dacă o populație dintr-o zonă cu transmitere ridicată a virusului intră în altă parte a lumii, putem vedea dacă respectă sfatul de a rămâne în casă pentru următoarele 14 zile”- Dr. Kahn.

Surse imagine feature: favpng, freepik.

Citește și: