Combinația de pertuzumab cu trastuzumab și docetaxel crește cu 37% supraviețuirea la 8 ani în cancerul de sân HER-2 pozitiv metastazat

  • Altfel despre CancerUrmărirea evoluției pe termen lung a pacienților cu cancer de sân HER-2 pozitiv metastatic tratați cu pertuzumab, trastuzumab și docetaxel a arătat îmbunătățirea supraviețuirii globale cu 37%. Rezultatele finale ale studiului de fază III, CLEOPATRA, au fost publicate în revista Lancet Oncology, după ce la mijlocul anului trecut au fost prezentate în cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO).

Terapia țintită HER-2 a schimbat istoria naturală a cancerului de sân HER-2 pozitiv metastazat. Odată cu blocarea dublă prin pertuzumab și trastuzumab, alături de docetaxel, supraviețuirea globală la 8 ani a crescut 37%”, a declarat Dr. Sandra M. Swain, unul dintre autorii studiului.

Analiza primară și rapoartele ulterioare au arătat îmbunătățirea supraviețuirii fără progresia bolii și a supraviețuirii globale la pacienții tratați cu triplă terapie, comparativ cu pacienții din grupul placebo. Analiza finală, după 8 ani de urmărire a evoluției pacienților incluși în studiu, a relevat menținerea ratelor de supraviețuire, precum și a profilului de siguranță.

abonare

„Aceste date sunt extraordinare! Nu există un alt studiu asupra cancerului mamar metastazat cu rezultate atât de bune asupra supraviețuirii pe o durată atât de mare de timp” – Dr. Sandra M. Swain.

Studiul clinic de fază III, CLEOPATRA

Studiul clinic randomizat, dublu-orb, a inclus 808 pacienți cu cancer mamar HER-2 pozitiv metastazat. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri:

  • grupul de studiu – cei 402 pacienți au fost tratați cu docetaxel și trastuzumab, plus pertuzumab;
  • grupul control – cei 406 pacienți au primit docetaxel și trastuzumab, plus placebo.

În anul 2015, Dr. Swain și colegii săi au raportat rezultate nemaiîntâlnite până în acel moment – creșterea supraviețuirii globale cu 15,7 luni în grupul tratat cu tripla terapie, comparativ cu grupul de control. După o urmărire medie a evoluției de 50 de luni, supraviețuirea globală medie a fost de 56,5 luni, respectiv 40,8 luni. Ceea ce se traducea în acel moment printr-o reducere cu 32% a mortalității.

nejm trastuzumab pertuzumab docetaxel cancer mamar supravietuire fara progresia bolii
Supraviețuirea fără progresia bolii după 50 de luni de urmărire medie a evoluției. Sursa foto: NEJM.

La congresul ASCO 2019, au fost prezentate rezultatele finale ale analizei, care a fost efectuată după o medie de 99 de luni de urmărire a evoluției pacienților incluși în studiu. Cea mai lungă urmărire a fost de 120 de luni. În analiza finală a studiului, cei 50 de pacienți care au trecut din grupul placebo în grupul de studiu, au fost în continuare incluși în statistica grupului placebo.

Beneficiul semnificativ asupra supraviețuirii, menținut în analiza finală

Supraviețuirea medie în grupul țintă a fost de 57,1 luni, comparativ cu 40,8 luni în grupul control – o diferență de peste 16 luni în favoarea blocadei duble HER-2. Supraviețuirea medie fără progresia bolii a fost de 18,7 luni, față de 12,4 luni. Supraviețuirea globală a fost:

  • 49% vs 35% la 5 ani;
  • 45% vs. 28% la 6 ani;
  • 40% vs 26% la 7 ani;
  • 37% vs. 23% la 8 ani.
nejm supravietuire globala trastuzumab pertuzumab docetaxel cancer mamar
Supraviețuirea globală după 50 de luni de urmărire medie a evoluției. Sursa foto: NEJM.

Beneficiul asupra supraviețuirii globale s-a menținut și în diferitele grupuri de pacienți, precum cei care fuseseră tratați anterior cu trastuzumab ca tratament adjuvant sau neoadjuvant. Riscul de deces al pacienților tratați anterior cu trastuzumab a scăzut cu 14%.

Principala reacție adversă de grad 3 și, respectiv, 4 raportată a fost neutropenia, observată la 49% și, respectiv, 46% din pacienți. Mai puțini pacienți au decedat din cauze legate de tratamentul cu pertuzumab și trastuzumab – 1% (5) comparativ cu 2% (6) legat de tratamentul fără pertuzumab. Odată cu cea mai recentă analiză, a mai fost raportată o reacție adversă severă, sugestivă pentru insuficiență cardiacă congestivă, produsă la un pacient tratat cu pertuzumab și trastuzumab. În plus, un alt pacient, care a trecut din grupul placebo în grupul țintă, a dezvoltat disfuncție ventriculară stângă.

Autorii studiului au concluzionat că analiza demonstrează menținerea la peste 8 ani a îmbunătățirilor asupra supraviețuirii globale datorită tratamentului cu pertuzumab, trastuzumab și docetaxel; cu atât mai mult cu cât profilurile de siguranță ale triplei terapii s-au menținut pe termen lung.

Rolul terapiei țintite în cancerul mamar HER-2 pozitiv

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei –  riscul de a dezvolta cancer mamar pe parcursul vieții este de 12%. În plus, rămâne cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la femei. În ciuda progreselor semnificative înregistrate în tratamentul cancerului mamar, multe femei decedează, încă, din cauza cancerului de sân metastatic. 

Fiecare tumoră mamară prezintă un profil molecular specific și un mecanism molecular de progresie. Deși studiile genomice au elucidat un număr mare de ținte candidate pentru tratamentul cancerului de sân, doar câteva dintre ele sunt validate ca ținte relevante și eficiente în studiile clinice.

O treime dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân prezintă markerul HER-2, care determină prognostic nefavorabil. Aceste crește agresivitatea cancerului, riscul de recurenţă şi scade sensibilitatea la terapia hormonală. În ultimii ani, această proteină a devenit un biomarker important și o țintă terapeutică importantă. Terapia țintită HER-2 blochează activitatea acestui receptor, cu scopul de a scădea ritmul de creștere tumorală și de diseminare a celulelor canceroase.

Primul progres major în tratamentul cancerului de sân HER-2 pozitiv a fost reprezentat de trastuzumab (Herceptin), un anticorp monoclonal împotriva receptorului HER-2. Anticorpii monoclonali activează efectorii imunitari pentru a distruge celulele tumorale prin cascada complementului sau citotoxicitate celulară dependentă de anticorpi.

Un alt anticorp monoclonal eficient este pertuzumab (Perjeta). S-a demonstrat că țintirea dublă cu anticorpii monoclonali – pertuzumab și trastuzumab – plus chimioterapie crește supraviețuirea medie în cancerul de sân metastazat HER-2 pozitiv.

mecanism-actiune-dual-perjeta-herceptin-her-2
Mecanismele de acțiune ale Parjeta și Herceptin. Dubla blocare a căii HER2. Sursă foto: Genentech USA.

Mecanismele complementare de acțiune au condus la investigarea unui blocaj HER-2 cuprinzător, dual, printr-o combinație de anticorpi monoclonali anti-HER-2, pertuzumab și trastuzumab. Pentru a stabili dacă o pacientă poate beneficia de terapie țintită, este indicată testarea pentru HER-2.

Tratamentul personalizat al cancerului de sân va continua să evolueze deoarece biomarkerii continuă să fie descoperiți, înțeleși și validați prin studii clinice, precum studiul CLEOPATRA. Dezvoltarea tehnologiilor și metodologiilor în medicina personalizată, axată pe îmbunătățirea selecției pacientului și detectarea țintei, va îmbunătăți semnificativ morbiditatea și mortalitatea asociate cancerul de sân. În practica clinică, vom vedea din ce în ce mai mult că biologia tumorii este cea care trebuie să conducă către alegerea terapiei.

„Aceste rezultate sunt spectaculoase. Peste o treime dintre pacienții care ar fi murit cu ani în urmă fără un tratament țintit contra HER-2 sunt astăzi în viață, la 8 ani. Întrebarea care se pune acum este când să oprim tratamentul?”. La sfârșitul anului trecut, atunci când au fost prezentate inițial rezultatele finale ale stuliului, multi pacienti din studiu erau incă sub tratament antu-HER-2. Conform Dr. Swain, acest lucru îl observă  și în practicile clinice. „De multe ori pacienții nu doresc să oprească tratamentul”.

Citește și: