#SABCS2019. Asocierea tucatinib la tratamentul cu trastuzumab și capecitabină crește supraviețuirea în cancerul mamar HER2-pozitiv metastazat

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologia



Tucatinib în asociere cu trastuzumab și capecitabină demonstrează creșterea supraviețuirii fară progresia bolii și supraviețuirea globală la pacienții cu cancer de sân HER2-pozitiv metastazat, inclusiv la cei cu metastaze cerebrale. Datele favorabile au fost prezentate în cadrul San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2019 și publicate în revista New England Journal of Medicine.

Studiul clinic HER2CLIMB, randomizat, dublu-orb, controlat placebo, a comparat tucatinib în combinație cu trastuzumab și capecitabină la pacienții cu forme avansate local sau metastazate de cancer mamar HER2-pozitiv. Tucatinib este un inhibitor oral de tirozin-kinază înalt selectiv pentru HER2.

abonare

Toți pacienții studiați au fost tratați anterior cu trastuzumab, pertuzumab și T-DM1 (ado-trastuzumab emtansine), primind în medie 4 linii terapeutice înainte, dintre care 3 în faza de metastazare.

„Odată instalată progresia sub tratament cu trastuzumab, pertuzumab și T-DM1 nu mai există niciun standard terapeutic pentru acești pacienți. Există o nevoie semnificativă de a acoperi acest neajuns pentru pacienți, mai ales pentru cei cu metastaze cerebrale”, a declarat Prof. Dr. Rashmi Murthy, Department of Breast Medical Oncology, Division of Cancer Medicine, The University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Design studiu clinic HER2CLIMB
Sursa foto: static.seekingalpha.com

Rezultatele prezentate sunt preliminare și au constat în evaluarea obiectivului primar, supraviețuirea fără progresia bolii, la primii 480 de pacienți înrolați în studiu. În total au fost înrolați 612 pacienți pentru a analiza obiectivele secundare: supraviețuirea globala și supraviețuirea fară progresia bolii la pacienții cu metastaze cerebrale. Acesta este primul studiu clinic randomizat finalizat care a înrolat pacienți cu forme de cancer mamar HER2-pozitiv metastazate cerebral netratate anterior sau progresate sub tratament (47% din numărul total de pacienți incluși în studiu).

Rezultatele studiului HER2CLIMB

„Adăugarea tucatinibului la combinația utilizată uzual, trastuzumab și capecitabină, a dus la îmbunătățirea supraviețuirii globale, reducând riscul de deces cu 34%. Aceste rezultate demonstrează că tucatinib ar putea deveni noua opțiune de tratament la pacienții care au fost anterior tratați cu mai mulți agenți anti-HER2, indiferent dacă sunt prezente sau nu metastaze cerebrale” – Prof. Dr. Rashmi Murthy.

Obiectivul principal, supraviețuirea fără progresia bolii (PFS), a fost atins. Riscul de deces sau de progresie a bolii a fost redus cu 46% în cazul asocierii tucatinib la combinația terapeutica. Supraviețuirea fără progresia bolii estimata la un an a fost de 33% la acești pacienți, comparativ cu 12% în cazul celor din grupul de control iar durata medie a PFS a fost de 7,8 luni, comparativ cu 5,6 luni.

Obiectivul principal a studiului, supraviețuirea fără progresia bolii
Obiectivul principal a studiului, supraviețuirea fără progresia bolii

Supraviețuirea globală, unul dintre obiectivele secundare, a fost ameliorată de adăugarea tucatinib, reducând riscul de deces cu 34%. Supraviețuirea globală estimată la doi ani a fost de 45%, comparativ cu 27% la cei care nu au primit tucatinib iar supraviețuirea globală medie a fost de 21,9 luni, fată de 17,4 luni.

Pacienții cu metastaze cerebrale au înregistrat rezultate superioare ale supraviețuirii fără progresia bolii în cazul asocierii tucatinib la schema de tratament, ducând la o reducere cu 52% a riscului de progresie a bolii sau deces. PFS estimată la un an a fost de 25%, fata de 0% în grupul de control iar PFS medie a fost de 7,6 luni, comparativ cu 5,4 luni.

Combinația tucatinib cu trastuzumab și capecitabină a fost în general bine tolerată, cele mai frecvente reacții adverse fiind în general minore, apărând la 20% din pacienți și constând în: diaree, greață, vărsături, fatigabilitate.

Cancerul mamar HER2-pozitiv metastazat

Cancerul de sân este heterogen și include mai multe subtipuri biologice cu comportament diferit. HER2 (human epidermal growth factor receptor 2) este un receptor de suprafață cu rol în supraviețuirea și creșterea celulară prin activarea căilor de semnalizare. Gena care codifică HER2 este exprimată excesiv la 20-25% din pacientele cu cancer de sân și se asociază cu fenotip mai agresiv, progresie mai rapidă, șanse mai mari de recidivă și rate mai mici ale supraviețuirii. Standardul terapeutic la aceste paciente sunt terapiile țintite anti-HER2, trastuzumab în asociere cu pertuzumab și un taxan. A doua linie terapeutică constă în trastuzumab emtansine și ulterior, în cazul recidivei, inhibitori de tirozin-kinază, precum lapatinib cu trastuzumab/capecitabină, trastuzumab asociat chimioterapiei, sau înrolarea într-un studiu clinic.

Mecanismul de acțiune al terapiilor țintite împotriva HER-2 în cancerul mamar
Mecanismul de acțiune al terapiilor țintite împotriva HER-2 în cancerul mamar. Sursa foto: Springer

Incidența metastazelor cerebrale este în creștere în rândul pacientelor cu cancer de sân HER2-pozitiv odată cu creșterea supraviețuirii datorită terapiilor țintite. Astfel, metastazele cerebrale apar la aproape 50% din paciente. Tratamentul constă în radioterapie, chirurgie și unele terapii țintite anti-HER2, precum lapatinib și neratinib și chimioterapie. Cu toate acestea, momentan nu există terapii aprobate care să fi demonstrat beneficii asupra supraviețuiri fără progresia bolii sau a supraviețuirii globale la pacientele cu metastaze și cu progresie după T-DM1.

Citește și: