Despre BA.2, fără panică

  • Health literacy



Omicron înseamnă, de fapt, 3 tipuri virale care seamănă foarte mult între ele: BA.1, BA.2 și BA.3. Până acum, de fiecare dată când am vorbit despre Omicron, am discutat de fapt despre BA.1. Aceasta este sub-varianta Omicron care a determinat valul în care sunt acum foarte multe țări.

Putem spune că BA.1 a furat startul și a ocupat prima terenul, lăsându-le aparent în urma pe surorile gemene BA.2 și BA.3.

abonare

Dacă BA.3 preferă să rămână discretă, fără a pune probleme pentru sănătatea publică până acum, BA.2 s-a remarcat încă din decembrie, în Danemarca.

Cazurile de infectare cu BA.2 începuseră să crească încă din urmă cu o lună, un fenomen pe care l-am urmărit îndeaproape și l-am abordat abia acum, când are relevanță pentru fiecare dintre noi și pentru sănătatea publică: BA.2 este deja dominant în Danemarca și India și are rate de creștere mai mari decât BA.1 în Regatul Unit, SUA și Africa de Sud. De remarcat, încă odată, că discutăm despre state care au în funcțiune sisteme de supraveghere genomică a circulației virusului, de aceea au și capacitatea de a fi primele care generează aceste dovezi.

De ce este important un sistem de supraveghere genomică?

Pentru că BA.2 se poate evidenția numai prin secvențiere genomică, spre deosebire de BA.1 care beneficia de un indicator sugestiv încă din etapa testului PCR – neamplificarea unei gene din proteina Spike (înalt sugestivă pentru BA.1).

De ce trebuie să ne intereseze acum BA.2?

Pentru că pune probleme din perspectiva sănătății publice, având o transmisibilitate cu 120-150% mai mare decât BA.1 (din primele date) ca urmare a proprietăților sale intrinseci (care o fac să se cupleze mai repede de receptorii noștri), și nu ca urmare a capacității mai mari versus BA.1 de a evita protecția imună (post-vaccin sau post-Covid).

De ce nu ar trebui să ne îngrijorăm excesiv (cel puțin pentru moment)?

BA.1 și BA.2 seamănă foarte mult ca structură genetică la nivelul proteinei Spike, ceea ce face ca eficacitatea vaccinurilor (3 doze) să fie identică și consistență pentru BA.1 și BA.2. O altă implicație este că testele rapide de calitate ar trebui să identifice și BA.2.

De ce trebuie să fim atenți în continuare (și puțin îngrijorați)?

Pentru că avem doar date parțiale și nu știm dacă BA.2 poate infecta o persoană care a trecut prin infecția cu BA.1 (sunt cazuri raportate, vom vedea dacă sunt excepții sau nu), după cum nu știm dacă tabloul clinic și gravitatea bolii date de BA.2 diferă de cazul BA.1.

Devine sigur însă că BA.2 va determina probabil o a doua undă a valului Omicron (și implicit prelungirea lui), cu efectele pe care le intuim din punct de vedere medical individual, ca sistem de sănătate, din punct de vedere social și economic, la care se adaugă riscul de selectare a unor noi variante, pe măsură ce sunt infectați din ce în ce mai mulți oameni.


Dr. Marius Geantă
Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: