Era vaccinologiei de precizie: o strategie sustenabilă de vaccinare anti-Covid va fi posibilă doar dacă avem predictibilitate asupra variantelor virale emergente

  • Health literacyValul Omicron ne arată, printre altele, nevoia de a dezvolta generații noi de vaccinuri. Era vaccinologiei de precizie. A treia doză restabilește la un nivel foarte bun protecția în fața spitalizărilor, față de formele grave și de deces. Însă ideea de a administra la un interval scurt, de trei luni de zile, o a patra doză identică se dovedește a fi nefezabilă, conform primului studiu, din Israel. În plus, nu putem să ne imaginăm acest gen de strategie de vaccinare anti-COVID, pe termen lung, care să presupună administrarea a trei sau patru doze identice în fiecare an.

Este nevoie de o adaptare a vaccinurilor care s-au dezvoltat inițial față de tulpina originară a virusului. Vaccinurile trebuie dezvoltate atât pentru variantele care circulă și pun probleme de sănătate publică, dar și pentru alte variante care ar putea să apară și să pună probleme.

abonare

De unde știm care vor fi acele variante? Răspunsul este că nu știm cu 100% precizie, dar putem să anticipăm cu destul de mare precizie pe baza informațiilor care s-au cumulat până acum în legătură cu potențiale mutații pe care le poate suferi coronavirusul și posibilele lor efecte. Compania Moderna are în dezvoltare deja o variantă actualizată a vaccinului, nu doar față de Omicron, ci față de mai multe posibile mutații care ar putea să apară și să fie parte ale unor variante care să pună probleme în viitor. Aceasta este vaccinologia predictivă, posibilă în etapa medicinei genomice.

Avem în acest moment, iar acesta este lucrul cel mai important, capacitatea tehnologică de secvențiere și de analiză de date despre virus care să ne permită să personalizăm vaccinurile de generație nouă. Dacă prima generație de vaccinuri a putut să fie dezvoltată și să ajungă pe piață în nouă luni, pornind practic de la zero, pentru versiunile adaptate ale vaccinurilor, vaccinurile 2.0, acest interval de timp ar trebui să se scurteze la 3-4 luni.

Acest lucru ne permite nouă să avem pe viitor campanii de vaccinare anti-Covid care să țină cont de ceea ce circulă acum și ce este posibil să circule în perioada imediat următoare și vaccinul odată administrat ar trebui să asigure o protecție mult îmbunătățită față de respectivele variante.

În același timp, noi toți cei care ne-am vaccinat cu două sau trei doze nu trebuie să ne gândim că ne-am administrat vaccinul degeaba. Pentru că, pe de o parte, aceste vaccinuri ne-au asigurat protecția față de variantele Alpha, Delta, care au circulat anul trecut. Și ne-au protejat de formele grave de boală și de deces.

Cele trei doze ne asigură acum protecția față de Omicron și este un fel de antrenament sau setare a sistemului imun care nu se va pierde niciodată. Iar generațiile noi de vaccinuri vor adăuga un element în plus de protecție imunitară față de cea pe care noi deja am dobândit-o ca urmare a vaccinării. Și chiar dacă nivelul de anticorpi scade în timp, iar acest lucru ne expune la infecția în sine, activitatea pe care o au limfocitele B și T citotoxice nu se pierde niciodată. Și pe ea se bazează protecția oferită față de formele grave de boală.

Fiecare doză de vaccin administrată este ca un proces de învățare pentru sistemul nostru imun.

Sunt foarte multe alte variante ale coronavirusului care circulă însă, din fericire, până în acest moment nu au pus probleme din punctul de vedere al sănătății publice. Și Omicron circulă de ceva vreme, dar a devenit de interes atunci când a început să pună probleme de sănătate publică în Africa de Sud, ducând la creșterea numărului de cazuri.

Cred că suntem totuși în etapa medicinei de precizie în care putem să anticipăm și deja să avem fie pe piață, fie pregătit pentru imediata utilizare, un vaccin mult mai eficient pentru o variantă care devine dominantă.

Dr. Marius Geantă
Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: