articole despre Health literacy

STUDIU. Dieta alimentară cu trei mese pe zi pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 îmbunătățește controlul glicemic și contribuie la scăderea în greutate
Rezultatele unui nou studiu randomizat, controlat, sugerează că dieta alimentară cu „trei mese”, compusă dintr-un mic dejun bogat în carbohidrați, un prânz substanțial și o cină ușoară – promovează pierderea în greutate și îmbunătățește semnificativ controlul glicemic în diabetul de tip 2. Studiul a fost publicat în Diabetes Care, o publicație a Asociației Americane de […]

INTERVIU. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel: „Pacientul cu HIV nu este un pericol social. Infecția HIV diagnosticată și tratată corespunzător devine infecție cronică ținută sub control tot restul vieții”
Pe măsură ce tratamentele pentru infecția cu HIV/SIDA devin din ce în ce mai eficiente, boala nu mai înseamnă o condamnare la moarte pentru pacienți. Însă cu toate progresele terapeutice remarcabile din ultimii ani, viața pacienților infectați cu HIV/SIDA încă presupune o presiune socială. De foarte multe ori, stigmatizarea devine principala piedică în calea tratării […]

Noi date infirmă mitul conform căruia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei
Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei? Cu siguranță că orice masă a zilei este importantă în felul său, dar în jurul micului dejun s-a creat un mit de durată. Și totuși, dacă ingerăm mai devreme ziua caloriile, vor fi ele absorbite diferit? Sunt întrebări la care o meta-analiză publicată în The BMJ […]

Hipotiroidia, tot mai frecventă în România: cum se manifestă și cum o putem trata?
Articol destinat exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății. Hipotiroidia este o boală care implică un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în organism și consecințele acestui deficit la nivelul tuturor țesuturilor și organelor. Cel mai frecvent, este cauzată de o disfuncție la nivelul glandei tiroide, producătoare de hormoni tiroidieni (triiodotironină- T3 și tiroxină- T4). Afecțiunile tiroidiene au […]

Raport American Cancer Society: Mortalitatea prin cancer a scăzut cu aproape 30% în ultimii 26 de ani. Cel mai mare impact l-a avut progresul în controlul cancerului pulmonar
Ratele de mortalitate prin cancer au scăzut cu aproape 30%, de la începutul anilor ‘90 până în 2017, în Statele Unite ale Americii. Din 2016 în 2017, rata mortalității a scăzut cu 2,2%, un record în statisticile naționale de după 1930. Cea mai importantă contribuție o are progresul în controlul cancerului pulmonar. Pacienții cu melanom […]

STUDIU. Nu există suficiente dovezi care să justifice impactul negativ al rețelelor de socializare asupra calității vieții tinerilor
Noțiunea că utilizarea rețelelor de socializare scade calitatea vieții adolescenților este un subiect recurent în conversațiile publice, politice și științifice. Temerile că lumea digitală este dăunătoare au crescut încet, dar sigur de-a lungul timpului. Poveștile despre cum smartphone-urile, social media și jocurile video provoacă probleme de sănătate mintală sunt deosebit de populare. Apar publicații și […]

STUDIU. Modificări specifice ale microbiomului intestinal, asociate cu dezvoltarea poliartritei reumatoide
Fiecare organism uman conține de 10 ori mai multe microorganisme decât celule: acestea se găsesc pe piele, în intestine sau în cavitatea nazală. Astfel, se studiază tot mai frecvent relația microbiomului cu apariția diferitelor maladii: hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, depresia, sau chiar anumite tumori și răspunsul acestora la tratament. Cel mai recent studiu în acest […]

STUDIU. Consumul de ceai verde în mod regulat, asociat cu o viață mai lungă și cu un risc redus de boli cardiovasculare
Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obține prin infuzia frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. Aceasta se cultivă în mai mult de 45 de țări, cu o producție de aproximativ 3,15 milioane de tone anual. În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: […]

#ASH19. Sutimlimab, prima terapie țintită care demonstrează beneficii timpurii și susținute în boala aglutininelor la rece
Pacienţii cu boala aglutininelor la rece (BAR) au prezentat valori mai bune ale hemoglobinei, au avut nevoie de un număr redus de transfuzii şi s-au simţit semnificativ mai puţin obosiţi după ce au primit sutimlimab, conform unui studiu prezentat la cea de-a 61-a Întâlnire Anuală a Societăţii Americane de Hematologie (ASH 2019) din Orlando. BAR […]

#ASH19. Asocierea aspirinei cu anticoagulantele orale, fără o indicație precisă, prezintă mai multe riscuri decât beneficii
Utilizarea combinației terapeutice aspirină și anticoagulante orale directe (DOAC) în prevenția secundară a tromboembolismului venos (VTE) sau prevenția accidentului vascular cerebral asociat cu fibrilația atrială nonvalvulară (NVAF) fără o indicație clară a fost asociată cu riscuri crescute de sângerare, conform unui studiu prezentat în cadrul celei de a 61-a Adunare a Societății de Hematologie (ASH), […]