articole despre Health literacy

STUDIU. Alimentația săracă în fibre și bogată în carne procesată crește riscul de boală coronariană
Un studiu recent publicat în Cardiovascular Research evidențiază legătura dintre o alimentație săracă în fibre și bogată în carne roșie sau procesată și un risc crescut de dezvoltare a plăcilor de aterom în arterele coronariene. Cercetarea a inclus 24.079 de adulți cu vârste între 50 și 64 de ani din Suedia, fără antecedente de boli cardiovasculare. […]

STUDIU. Consumul de alcool, asociat cu riscul crescut pentru șapte tipuri de cancer
Un număr tot mai mare de studii evidențiază o problemă importantă de sănătate publică, și anume asocierea mai puțin cunoscută dintre consumul de alcool și riscul de dezvoltare a cancerului. Deși există numeroase dovezi științifice, un procent semnificativ al populației nu este conștient de faptul că alcoolul este un agent cancerigen, implicat în apariția mai […]

Până în 2045 poluarea aerului poate tripla cazurile de boli cardiovasculare la nivel mondial
Un nou studiu publicat în BMC Cardiovascular Disorders arată că povara bolilor cardiovasculare atribuită poluării cu particule fine (PM2.5) a crescut semnificativ la nivel global în perioada 1990–2021. Cercetarea a analizat date din studiul Global Burden of Disease (GBD) 2021, care include informații colectate din peste 160 de țări și regiuni. Studiul a utilizat modele […]

STUDIU. Persoanele care mențin o greutate normala la vârsta mijlocie printr-un stil de viață sănătos au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta boli cronice
Un studiu recent publicat în JAMA Network evidențiază că pierderea în greutate prin schimbarea stilului de viață reduce riscul de boli cronice și mortalitate. Cercetarea a urmărit 23.149 de adulți din Finlanda și Regatul Unit, cu vârste între 30 și 50 de ani la începutul studiului, pe o perioadă de urmărire cuprinsă între 12 și 35 […]

STUDIU. Expunerea la plastic, asociată cu peste 13% din decesele cardiovasculare la nivel mondial
Un studiu recent, publicat în jurnalul Lancet eBioMedicine, arată cum expunerea zilnică la anumiți compuși plastici găsiți în obiecte de uz casnic sau produse cosmetice se asociază cu creșterea riscului de mortalitate din cauze cardiovasculare. Conform rezultatelor, în 2018, expunerea la ftalați de tipul DEHP a contribuit la peste 356.000 de decese la nivel global, […]

Cancerele cu debut precoce, un risc tot mai mare pentru femeile tinere
Un nou studiu publicat în Cancer Discovery, o revistă a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR), arată că incidența cancerelor cu debut precoce (cele diagnosticate la persoane cu vârsta sub 50 de ani) este în creștere în Statele Unite, în special în rândul femeilor. Cercetătorii de la Institutul Național de Cancer din SUA au analizat […]

STUDIU. Sedentarismul prelungit după un infarct crește riscul de complicații și deces
Un studiu recent publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, jurnal al Asociației Americane a Inimii (AHA), arată că persoanele care rămân sedentare mai mult de 14 ore pe zi, în medie, după externarea din spital pentru simptome de infarct sau dureri toracice, prezintă un risc semnificativ mai mare de a suferi un nou eveniment cardiovascular major […]

Medicii de familie ar putea depista timpuriu pacienții oncologici pe baza unor noi algoritmi care folosesc date din dosarele electronice și analize uzuale
Un nou studiu publicat recent în revista Nature, arată că doi algoritmi de predicție avansați pot sprijini medicii de familie în identificarea timpurie a pacienților care ar putea avea un cancer nediagnosticat, inclusiv forme greu detectabile, precum cancerul hepatic, oral sau pancreatic. Modelele folosesc exclusiv date deja disponibile în dosarele medicale ale pacienților – simptome raportate, […]

Obezitatea și diabetul de tip 2 cresc riscul pentru nouă tipuri de cancere
Un nou studiu publicat în JAMA Network arată că prezența comorbidităților în perioada de mijloc a vieții este asociată cu un risc crescut de apariție a cancerului și cu o mortalitate mai ridicată ce variază în funcție de tipul de cancer. Studiul a inclus 128.999 de adulți cu vârste între 55 și 74 de ani, […]

STUDIU. Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de mortalitate prematură
Un nou studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine evidențiază legătura între consumul de alimente ultraprocesate și decesele premature, dar care pot fi prevenite, în diverse țări. Analizând datele din sondaje naționale privind alimentația și informații privind rata mortalității din opt țări (Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Mexic, Regatul Unit și Statele Unite), cercetătorii […]