articole despre Health literacy

Alimentele ultra-procesate explicate: cum influențează creierul, intestinul și metabolismul, crescând riscul de obezitate

Epidemia globală de obezitate este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică ale secolului XXI, afectând toate grupele de vârstă și regiunile lumii. Pe baza unui articol cuprinzător de tip review publicat în 2025 în Nature Reviews Endocrinology, care sintetizează cele mai recente dovezi privind rolul alimentelor ultraprocesate în obezitate, se confirmă că […]


CARDIA: Persoanele care dezvoltă boli cardiovasculare prezintă o scădere a capacității de efort fizic cu până la 12 ani înainte de diagnostic

Un nou studiu publicat în JAMA Cardiology arată că adulții care dezvoltă boli cardiovasculare (BCV) încep să-și reducă nivelul de activitate fizică cu aproximativ 12 ani înainte de diagnostic, iar aceste niveluri scăzute se mențin și mult timp după evenimentul cardiovascular. Cercetarea, parte a studiului de lungă durată CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young […]


150 de minute de activitate fizică săptămânală reduc riscul de deces de cauză cardiovasculară la persoanele cu diabet

Un nou studiu publicat în American College of Physicians a demonstrat că adulții cu diabet pot reduce semnificativ riscul de deces asociat bolilor cardiovasculare prin practicarea activității fizice regulate, chiar și atunci când aceasta este concentrată în una sau două sesiuni săptămânale. Esențial este ca durata totală a activității fizice să atingă cel puțin 150 de […]


Scala FFSAS, primul instrument care măsoară dependența de dulciuri, ar putea informa strategiile de prevenție personalizată

Un studiu recent, publicat în Nutrients, arată că dificultatea de a renunța la dulciuri nu este doar o chestiune de voință, ci poate ascunde un comportament de tip adictiv, asemănător cu dependența de alcool sau nicotină. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, cercetătorii din Polonia au creat instrumentul FitMIND Foundation Sweets Addiction Scale (FFSAS). Această […]


Expunerea la lumina artificială noaptea crește riscul de boli cardiovasculare, mai ales în rândul femeilor

Expunerea crescută la lumină în timpul nopții este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta mai multe afecțiuni cardiovasculare grave, arată un nou studiu publicat pe platforma medRxiv. Printre aceste afecțiuni se numără infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, boala coronariană, fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral. Analiza s-a bazat pe un eșantion de 88.905 […]


25% dintre cazurile de cancer pulmonar apar la persoane care nu au fumat niciodată

Un nou studiu publicat în Nature, arată că poluarea aerului reprezintă un factor mutagen puternic care contribuie la apariția cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată. Studiul Sherlock-Lung, condus de Institutul Național al Cancerului din SUA (NCI), este cea mai amplă analiză de secvențiere completă a genomului (WGS) realizată până în prezent pe […]


Riscul de tromboză venoasă profundă poate creste cu până la 180% la persoanele care poartă anumite variante genetice

Un nou studiu publicat în Journal of Thrombosis and Haemostasis arată că atât factorii genetici, cât și stilul de viață influențează semnificativ riscul de formare a cheagurilor de sânge în venele profunde ale membrelor inferioare (tromboză venoasă profundă – TVP), o afecțiune cu potențial letal dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Cercetători de […]


Sănătatea inimii, influențată și de tipul alimentelor vegetale consumate

Un nou studiu publicat în American Journal of Preventive Cardiology arată că nu toate alimentele pe bază de plante sunt la fel de benefice pentru inimă. Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins au analizat datele a 7.708 adulți fără antecedente de boli cardiovasculare, folosind informații din studiul NHANES (1999–2004). Scopul a fost de a evalua relația dintre tipurile […]


Mortalitatea în urma infarctului miocardic a scăzut drastic în ultimii 50 de ani, însă din ce în ce mai mulți oameni trăiesc cu afecțiuni cardiovasculare cronice

Mortalitatea asociată bolilor cardiovasculare (BCV) a scăzut cu 66% în ultimii 50 de ani. O scădere semnificativă a fost observată în rata deceselor cauzate de afecțiunile cardiovasculare ischemice. Dacă în anii ‘70, aproape toate decesele din cauze cardiovasculare (91%) erau puse pe seama bolilor ischemice ale inimii, în 2022 această rată a scăzut la 53%. […]


STUDIU. Alimentația săracă în fibre și bogată în carne procesată crește riscul de boală coronariană

Un studiu recent publicat în Cardiovascular Research evidențiază legătura dintre o alimentație săracă în fibre și bogată în carne roșie sau procesată și un risc crescut de dezvoltare a plăcilor de aterom în arterele coronariene. Cercetarea a inclus 24.079 de adulți cu vârste între 50 și 64 de ani din Suedia, fără antecedente de boli cardiovasculare. […]