STUDIU. Dieta vegană poate avea consecințe negative asupra creșterii la copii

  • Prevenție



În ultimul deceniu, dietele bazate pe plante- vegane și vegetariene au câștigat tot mai multă popularitate. Deși aceste comportamente sunt tot mai mediatizate, consecințele asupra sănătății copiilor rămân încă neclare.

Un review sistematic arată că, mai ales alimentația de tip vegan, poate avea efecte negative asupra creșterii, comparativ cu dieta omnivoră la copii. Aceștia pot prezenta subponderalitate și statură redusă. De asemenea, s-a observat o scădere a conținutului mineral al oaselor la copiii vegetarieni și la cei vegani.

abonare

Atât copiii vegani, cât și cei vegetarieni pot prezenta deficit de vitamina B12. Însă această problemă poate fi corectată prin administrarea de suplimente. Totuși, 30% dintre aceștia nu primesc suplimentele necesare. Tot la ambele grupuri de copii a fost observat un deficit de vitamina D dacă nu primesc suplimente. Totodată, ei prezintă și valori mai scăzute ale fierului în organism, însă, de regulă, valorile altor markeri ai metabolismului fierului sunt similare sau ușor mai scăzute în comparație cu referințele. Mai mult, în unele cazuri, ei pot prezenta și deficit de iod, care în timp ar putea afecta sănătatea tiroidei. Totuși, profilul lipidic al copiilor vegani prezintă valori mai favorabile în comparație cu copiii cu dietă omnivoră. În ceea ce privește dieta vegetariană, rezultatele nu sunt concludente.

Beneficiile și riscurile dietei vegane și vegetariene

Sursa foto: everydayhealth.com

Conform unui sondaj din 2021, 8% dintre copiii britanici au adoptat dieta vegană, iar 13% dieta vegetariană. Tendințe similare au fost raportate și în Statele Unite ori Australia, unde aproximativ jumătate din populație a redus consumul de produse de origine animală. Un motiv de îngrijorare este reprezentat de produsele ultraprocesate pe bază de plante ce sunt alternative pentru produsele de origine animală. De cele mai multe ori, aceste produse au o valoare nutrițională mai scăzută și conțin numeroși aditivi alimentari, coloranți, emulgatori sau arome artificiale, pentru a deveni mai atractive din punct de vedere vizual și pentru un termen de valabilitate mai crescut. Încă se studiază modul în care aceste substanțe afectează microbiomul intestinal și există asocieri preliminare cu cancerul și bolile cardiovasculare.

Autorii studiului susțin impunerea anumitor măsuri la nivel național și internațional în ceea ce privește siguranța alimentară în rândul copiilor. Aceștia propun direcții de cercetare pentru a dezvolta o serie de ghiduri pentru aplicarea acestor tipuri de diete la copii. Ei îndeamnă adoptarea unor diete alimentare armonizate, ce reduc riscul de apariție a problemelor de creștere și deficitelor nutriționale.

Citește și: