1 din 2 copii recent diagnosticați cu cancer în România a fost deja înscris în Programul Gratuit de Testare Genetică al MedLife

  • Sănătatea românilor



În fiecare zi, în România, un copil este diagnosticat cu afecțiuni oncologice și intră într-o luptă dureroasă pentru supraviețuire. #SperanțaNuMoareDeCancer este primul și singurul program gratuit de testare genetică din România pentru copiii recent diagnosticați cu cancer și este derulat în exclusivitate de MedLife, cu acoperire la nivel național.

De la lansarea oficială, la începutul acestui an, și până în prezent, aproximativ 50% din numărul estimativ de copii diagnosticați cu cancer anual au fost înscriși în program (202 din cei 400 estimați), marcând astfel un pas important în ceea ce privește tratamentul țintit pentru afecțiunile oncologice.

abonare

Programul este susținut integral din fonduri MedLife și este oferit gratuit pentru toții copiii recent diagnosticați cu cancer. Ei pot fi în continuare înscriși în programul #SperanțaNuMoareDeCancer de către unul dintre părinți, tutorele legal sau medicul curant prin completarea unui formular și prin încărcarea dosarului medical pe pagina: https://www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer

Testarea genetică permite o mai bună înțelegere a bolii, ajutând medicii oncologi să ofere corect, încă de la început, tratamentul potrivit fiecărui pacient în funcție de severitatea bolii, crescând probabilitatea unor rezultate clinice mai bune.

În România funcționează 12 centre de oncologie pediatrică, cu 38 de oncopediatri care tratează majoritatea cazurilor de cancer la copii. Programul dezvoltat de MedLife colaborează cu majoritatea acestor specialiști, primind probe din diverse centre oncologice pediatrice din țară: București (137), Cluj (40), Iași (16), Târgu Mureș (3) și Craiova (1).

Tehnica de testare genetică utilizată este Illumina TruSight Oncology 500 (TSO 500), care permite evaluarea detaliată a profilului genetic al celulelor canceroase, analizând mutații în 523 de gene asociate cu diverse tipuri de cancer. Conform datelor de la Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife, aproximativ 65% dintre pacienți au beneficiat concret de program, obținând un prognostic precis și identificând mutații relevante pentru tratament.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la copiii înscriși în program sunt cancerele hematologice (135 de cazuri), care includ diverse forme de leucemie și limfom, care afectează sistemul sanguin și limfatic. Pe locul doi, sunt cancerele neurologice (30 de cazuri) care cuprind tumori ale sistemului nervos central, cum ar fi glioblastomul și meduloblastomul. Urmează apoi cancerele de tip sarcom (21 cazuri), care afectează țesuturile conjunctive; cancere renale (5), ovariene (2), de piele (2) și de tiroidă (1).

Potrivit Analizei cazuisticii Registrului Național al Cancerelor la Copil în România (2010 – 2017), 400 de copii și tineri sunt diagnosticați și tratați în fiecare an în clinicile de oncologie pediatrică din România. O altă sursă, platforma Comisiei Europene care măsoara incidența cancerului la copii în fiecare stat UE, ECIS – European Cancer Information System, arată că, în anul 2022, incidența cancerului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 – 19 ani a fost de 545 de cazuri.

Programul a fost bine primit de comunitatea medicală, inclusiv de echipa de la Institutul Clinic Fundeni. Prof. dr. Anca Coliță, manager al Institutului Clinic Fundeni și președinte al Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică, subliniază importanța testării genetice în oferirea unui tratament corect și adaptat, ce poate influența semnificativ șansele de vindecare: „Diferența mare este dată de acuratețea și complexitatea informațiilor oferite de acest program de testare, respectiv știm mult mai precis ce celulă este implicată în procesul de leucemogeneză. Mai mult, rezultatele au evidențiat inclusiv anumite boli rare pe care nici nu le-am fi putut diagnostica”.

MedLife, în calitate de cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România, operează cea mai extinsă rețea de clinici, laboratoare medicale și spitale. Compania a jucat un rol esențial în societate, inclusiv în monitorizarea pandemiei COVID-19, și continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității. Programul reflectă viziunea MedLife de inovație, calitate și îngrijire, contribuind semnificativ la lupta împotriva cancerului și la bunăstarea generală a societății românești.

Citește și: