Sinteză: A doua zi a TEACH Summer School on Personalised Medicine

  • Medicina personalizată



A venit și finalul celei de-a doua zile în cadrul Școlii de Medicină Personalizată. Astăzi subiectele abordate au fost multiple, dar s-au remarcat următoarele: rolul Data Analytics în medicina de precizie, utilizarea tehnologiei în domeniul medical, profilarea tumorală și noii biomarkeri și imuno-oncologia personalizată.

Prima parte a zilei a inclus prezentări despre inovațiile din domeniul medicinei personalizate. Moderatorul dezbaterilor a fost Denis Horgan, directorul executiv al EAPM (Alianța Europeană pentru Medicină Personalizată).

abonare

Dezbaterile pe tema celei de-a doua sesiuni despre biormarkeri în cadrul medicinei personalizate au fost moderate de către Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Rolul Data Analytics în medicina de precizie – Jonny Hancox

Jonny Hancox, arhitect software al Intel a ținut să precizeze rolul important pe care puterea de calcul computerizată îl are când vine vorba de progresul în domeniul medicinei de precizie.

Medicina de precizie este termenul utilizat pentru a descrie un model medical care își propune ca tratamentul și intervențiile clinice să fie aplicate în funcție de profilul genomic al pacientului. Acest lucru este posibil cu ajutorul testelor de ultimă generație care alcătuiesc harta genomului fiecărui pacient.

„Cu inovația adusă de promovarea tehnicilor Data Analytics, accesul la o gamă uriașă de imagini, informații genomice și date clinice, porțile sunt deschise pentru un progres cu atât mai remarcabil în anii ce urmează. Scopul acestei prezentări este de a evidenția rolul Data Analytics & AI în domeniul medicinei de precizie, potențialul său impact și eventualele obstacole pe care le-ar putea întâmpina”, a mai precizat el.

Tehnologie pentru dezvoltare – Dan Gârlașu

Seturile ample și complexe de informații devin treptat o practică de rutină în cazul organizațiilor ce furnizează servicii medicale. Adoptarea informațiilor medicale, progresele în imagistica medicală, cercetările în genetică și utilizarea bazelor de date uriașe în studiile farmaceutice au înlesnit identificarea mai precisă a cauzelor anumitor boli și a opțiunilor de prevenție, diagnoză și tratament.

„Datele ar trebui nu doar păstrate, ci  și împărtășite. Umanitatea a avut o problemă în secvențierea genomului în trecut, însă acum provocarea este nu secvențierea, ci analiza datelor obținute în urma secvențierii. Există încă o problemă cu încrederea oamenilor privind corectitudinea cu care datele obținute ar putea fi corect interpretate de către un program”, a declarat Dan Gârlașu (Oracle).

Registrele medicale electronice includ întregul istoric al pacientului, oferind acces la o gamă largă de informații despre eventualele tratamente și alergii, nivelul imunității, rezultatele anumitor teste, radiografii și monitorizarea pacientului după urmarea tratamentului.

„Utilizarea Big Data în domeniul serviciilor medicale îmbunătățește calitatea și optimizează costurile. Pornind de la uniformizarea și digitalizarea fișelor medicale, consorțiul californian de servicii medicale, Kaiser Permanente, a construit o bază de date ce încapsulează toate informațiile relevante, de la cele legate de istoricul pacienților, până la contabilitate,  informațiile fiind ulterior preluate și utilizate de diversele departamente implicate în funcționarea organizației. Integrarea tuturor acestor date într-o singură bază de date, accesată printr-un soft specializat ce oferă asistență în luarea deciziilor, le oferă medicilor și asistentelor o privire de ansamblu asupra istoricului pacienților și posibilitatea de a alege tratamentul corect”, a mai precizat acesta.

Profilarea tumorală moleculară și noii biomarkeri: Sunt ei următorul pas către livrarea medicinei personalizate? – Beata Jagielska

„Melanoamele sunt afecțiuni extrem de agresive și eterogene. Aplicarea tehnologiilor moderne în tratamentul lor a îmbunătățit considerabil șansele pacienților afectați de această condiție. Mutațiile de tip BRAF și omoloagele lor biunivoc exclusive, ale genei NRAS, ne permit accesarea unei noi diviziuni de tumori. Mutațiile oncogenice în cazul BRAF erau prezente in aproximativ 70% din cazurile de melanom cutanat în anul 2002. De la acel moment, au fost dezvoltați numeroși inhibitori ai BRAF și ai căilor sale țintite MEK și ERK, care au obținut rezultate pozitive în testele preclinice si clinice. Tratamentul pacienților cu cei doi inhibitori BRAF (vemurafenib și dabrafenib) și cu inhibitorul MEK, trametinib, s-a dovedit a fi superior chimioterapiei. În cazul majorității pacienților, boala a progresat din nou după 6-8 luni de la primul tratament. Acest fapt este cel mai probabil datorat reactivării căilor MAPK, lucru ce implică necesitatea dezvoltării terapiei la scară moleculară, cu scopul eliminării rezistenței la tratament”, a precizat Beata Jagielska președintele Alianței Poloneze pentru Medicină Personalizată.

Imuno-oncologia personalizată – Richard J. Ablin

Imuno-oncologia este un domeniu relativ nou în tratarea cancerului, fiind singurul mijloc terapeutic care nu vizează tumora direct ci determină organismul să lupte împotriva cancerului prin activarea sistemului imun.

Doctorul Ablin a oferit explicația pentru care imunoterapiile au început să fie eficiente în lupta împotriva bolii abia în secolul XXI: „Deși studiile în domeniul imuno-oncologiei au început aproximativ în anii ’70, acestea erau axate pe tumora căreia i se aplicase deja o chimioterapie, iar sistemul imunitar al pacientului era deja foarte afectat”.

„În ultimii ani, imuno-oncologia a căpătat prim-planul în tratamentul cancerului, aratând rezultate pozitive în numeroase tipuri de afecțiuni maligne”, a spus profesorul Ablin, profesor de patologie la Universitatea Colegiului de Medicină din Arizona. „E de notat, că deși rata de răspuns la tratament este scăzută, cazurile de regresie ale bolii sunt de asemenea puține dacă terapia are efect. Imunoprofilarea, folosită pentru a alege tipul potrivit de imunoterapie pentru fiecare pacient, în combinație cu imunomodulatorii corespunzători, poate aduce beneficii pe termen lung”.