#ERSCongress. Hexoskin, tricoul inteligent care ar putea fi utilizat în depistarea timpurie a simptomelor asociate cu BPOC

  • Health literacyFuncționarea corespunzătoare a plămânilor poate fi monitorizată constant și eficient cu ajutorul unui tricou inteligent. Acesta poate simți mișcările pieptului și abdomenului în timpul procesului respirator, având o acuratețe comparabilă cu echipamentul utilizat în mod tradițional pentru astfel de testări.

Hexoskin înregistrează modul în care materialul din care este făcut se întinde sau comprimă în momentul în care pieptul purtătorului se extinde, folosind aceste măsurători pentru a aprecia volumul aerului inspirat și expirat. De asemenea, poate monitoriza pulsul și activitatea fizică a purtătorului, toate datele fiind integrate într-o aplicație mobilă. Aceste informații au fost prezentate în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2019.

abonare

Deși în mod normal acest tricou este utilizat de către sportivii de performanță, oamenii de știință doresc să afle dacă poate fi benefic și în cazul pacienților cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

„BPOC este o problemă de sănătate actuală, în creștere, afectând aproape 64 de milioane de oameni la nivel mondial. Când pacienților li se înrăutățesc simptomele, precum tusea sau lipsa aerului, aceștia trebuie monitorizați mai îndeaproape. Simptomele apar la început în timpul activităților zilnice precum urcatul scărilor sau efectuarea treburilor prin casă, însă respirația este greu de monitorizat în timpul acestora. În mod normal, monitorizarea se realizează cu echipament clinic specific, biciclete medicale, măști de față și computere. Totuși, echipamentul nu este foarte practic pentru monitorizarea activităților zilnice” – afirmă Dr. Denise Mannée, PhD Radboud University Medical Centre, Olanda.

Tricoul inteligent a fost testat pe un număr de 15 participanți sănătoși, monitorizați în permanență, atât în timpul în care efectuau activități zilnice obișnuite (dat cu aspiratorul, urcat trepte etc.), cât și în perioadele de repaus. În același timp, participanții purtau și echipamentul tradițional utilizat pentru a măsura respirația, echipament care include o mască de față și un rucsac voluminos.

#ERSCongress - tricoul inteligent care ar putea fi utilizat pentru depistarea simptomelor timpurii ale BPOC
Hexoskin poate simți mișcările pieptului și abdomenului în timpul procesului respirator, precum și să monitorizeze pulsul și activitatea fizică a purtătorului. Sursă: beconect.com

Măsurătorile au fost ulterior comparate, observându-se că sunt foarte similare. Totuși, în perioada de repaus, când voluntarii stăteau întinși, diferențele au fost în medie doar de 0,2%, adică numai câțiva mL de aer. În activități mai solicitante, precum datul cu aspiratorul, diferența a fost de 3.1%, adică în jur de 40 mL.

Oamenii de știință plănuiesc acum să repete testele și pe participanți cu BPOC, însă sunt de părere că această tehnologie poate fi utilă și în cazul altor boli, precum astmul sau fibroza chistică.

„Dorim să îmbunătățim calitatea vieții pacienților. Dacă putem monitoriza precis simptomele acestora în timpul activităților de zi cu zi, putem detecta problemele în timp util și să le tratăm adecvat, fapt care înseamnă mai puțin timp petrecut în spitale” – concluzionează Dr. Mannée.

Tricoul s-a dovedit eficient, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat și în cazul pacienților cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Dacă se va dovedi de succes, cercetătorii speră ca acesta să le permită medicilor să monitorizeze pacienții de la distanță pentru a putea detecta semnele timpurii ale acestei boli sau identifica evoluția acesteia.

Citește și: